Másodikra már nem ismeri el a kenőpénzeket Kaszab

2009.11.23. 13:30 Módosítva: 2009.11.23. 13:41
Visszavonta beismerő vallomását Kaszab Csaba, volt kőbányai alpolgármester, akit 2008-ban egyszer már jogerősen két év letöltendő börtönre ítéltek a kerületben végezett ház-felújítássokkal kapcsolatos csúszópénzek miatt. A volt MSZP-s politikus ügyének tárgyalása hétfőn kezdődött újra a Budai Központi Kerületi Bíróságon.
kaszab csaba

A bíróság 2007-ben elsőfokon, majd 2008-ban másodfokon is bűnösnek találta vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében Kaszab Csabát. Az MSZP X. kerületi frakcióvezetője és alpolgármestere két év letöltendő börtönt, négy év közügyektől való eltiltást, valamint több mint 4 millió forintos halmazati büntetést kapott. A jogerős ítélet ellenére Kaszab egy napot sem töltött rács mögött, pedig a kőbányai vagyonkezelő egyik vezetője, Holló Levente ugyanebből az ügyből kifolyólag már rég börtönbüntetését tölti.

Kaszab hivatalában 2005-ben tartott házkutatást az ügyészség. A nyomozók a kerületben végzett önkormányzati támogatással finanszírozott épület-felújítások papírjait vitték magukkal. Kiderült, hogy 2000-ben számos nagyobb értékű munkával ugyanazokat a cégeket bízta meg a vagyonkezelő. A pályáztatás felügyeletét végző Holló Levente azt vallotta, hogy a két vállalkozást Kaszab közbenjárására választották ki. A nyomozás során arra is fényderült, hogy a szerződtetett vállalkozások több helyen túlszámláztak, és több millió forintot továbbutaltak Kaszab kft.-jének.

A kőbányai szocialista 2007-ben tárgyalás nélküli eljárás lefolytatását kérte a bíróságtól. Kaszab abban a reményben, hogy felfüggesztett szabadságvesztést kap, és a sajtónyilvánosságtól is megkíméli magát, beismerő, egyben megbánó vallomást tett. A nyomozás során tagadta, hogy tudott volna a cégekről, a bíróságon azonban még azt is elismerte, hogy 4,4 milliós kárt okozott a túlszámlázó vállalkozók protezsálásával.

A MSZP-s politikus ügyvédje felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amely tavaly nyáron hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Ítélőtáblát. Az indoklás szerint Kaszabék nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, hogy a tárgyalás nélküli eljárásban nem kaphat felfüggesztettet. Az Ítélőtábla a megújított másodfokon viszont a 2007-es elsőfokú bíróság ítéletét helyezte hatályon kívül, mert kiderült, hogy bíró közeli rokona volt a vizsgálat során közreműködő egyik ügyvédnek.

Az ügy tárgyalása hétfőn kezdődött újra az elejétől. A Budai Központi Kerületi Bíróságon Kaszab Csaba nem tett új vallomást, és a 2007-es beismerő vallomását is visszavonta.