Katonákról, sportolókról, autósokról döntött az országgyűlés

2009.12.07. 23:05 Módosítva: 2009.12.07. 23:07
A tartalékos haderő felállításáról, a korrupcióellenes hivatal létrehozásáról is döntött hétfőn az országgyűlés. Határoztak arról, hogy a 2011-es népszámláláson a fogyatékosságra is rákérdezhetnek. Az új Polgári Törvénykönyv jelentős részének hatályba léptetését 2011-re tolták el. Január 1-jétől a biztosító csak számla ellenében fizet bruttó összeget a gépjárműkárok után.

Tartalékos haderő 2012-től

Bevezetik 2012-től a tartalékos haderőt Magyarországon. Erről a honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásról szóló törvény (HJT) módosításával, 343 igen 1 nem és 1 tartózkodás mellett döntöttek a képviselők. Mintegy 4000 főt úgy alkalmaz a honvédség, hogy az önkéntesek megtartanák civil foglalkozásukat. Első alkalommal 25 napra, ezután a szerződésben foglalt időtartamra, évente legfeljebb 15 napra hívhatják be őket. Ezen felül az önkéntes tartalékos 3 évente, összesen legfeljebb 6 hónap tényleges szolgálatra is behívható

Közbeszerzési és közérdekvédelmi hivatal március 1-től

Március 1-jétől kezd működni a közbeszerzési és közérdekvédelmi hivatal, amelyben a korábbi tervekkel ellentétben külön-külön igazgatóságok foglalkoznak a két területtel. Az Országgyűlés hétfőn 198 igen, 158 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a kormány által támogatott, a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat; a jogszabályról a tervek szerint december 14-én dönt a Ház. Januárban kezdődik a hivatal létrehozása, amely 26 fővel indul el. A Hivatal a tervek szerint a jövőben a jogtalan előnyt megszerző szervezeteket tudja majd büntetni, akár a megszerzett előny kétszeresére is.

A fogyatékosságra is rákérdeznek a 2011-es népszámláláson

A fogyatékosság is felkerült azok közé az adatkörök közzé, amelyekre rákérdeznek a 2011-es népszámláláson. A parlament hétfőn módosításokkal ismét elfogadta a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött törvényt. A képviselők 190 igen, 158 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadták el a jogszabályt, amely alapján 2011 októberében veszik fel a lakosok adatait. A vallásra vonatkozóan továbbra sem gyűjtenének adatokat; ezt korábban kifogásolta az államfő.

Csak 2011-től lép hatályba a Ptk.

A kormány eredeti tervével ellentétben nem jövő év május 1-jén, hanem 2011. január 1-jén lép hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.) jelentős része. Az Országgyűlés ezt a módosító indítványt hétfőn 197 igen, 152 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett fogadta el, ezt a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről (Ptké.) szóló jogszabályhoz benyújtott módosító javaslatot a kormány is támogatta. A Ptké. zárószavazását a tervek szerint december 14-én tartja a Ház.

Csak büntetlen előéletű sportoló kaphat életjáradékot

Jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló, - sem edzője, vagy özvegye - akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, vagy a járadékra jogosító helyezését - például doppingolás miatt lefolytatott eljárás eredményeként - később elveszíti. Az Országgyűlés hétfőn 193 igen, 149 nem szavazattal, valamint két tartózkodással fogadta el a bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő törvénymódosításokat. A módosítás a 900 életjáradékot kapó között érinti Farkas Péter birkózót, 1992-es olimpiai bajnokot, aki kábítószerügyének elsőfokú ítélethirdetése előtt kisétált a tárgyalóteremből és azóta sem találja a rendőrség.

Egy ember, egy év, egy kölcsön

Jövő év júniusától egy ember egy évben csak egyszer vehet fel éven belüli lejáratú kölcsönt, például olyan személyi kölcsönt, amelynek teljes hiteldíj mutatója meghaladja a hatvanöt százalékot és összege nem haladja meg a kétszázötvenezer forintot. Az erről szóló, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításához benyújtott módosító indítványt az Országgyűlés a kormány ellenében fogadta el hétfőn. A törvényjavaslat zárószavazása várhatóan jövő héten lesz.

Csökkenhet a bankkártyás fizetés díja

A kormány által nem támogatott, de elfogadott SZDSZ-es javaslat jelentősen lecsökkenti a bankkártyás fizetések tranzakciós díjait. A kiskereskedő által a pénzintézetnek fizetett díj a jelenlegi egy százalékról az indítvány szerint 0,3 százalékra csökken. Az MTI úgy tudja, ez nem a végleges formája a tranzakciós díjra vonatkozó szabályozásnak, azt az MSZP a zárószavazás előtt még módosító indítvánnyal "tovább csiszolja".

Csak számla ellenében fizet a biztosító bruttó összeget

Január 1-jétől csak akkor fizetik ki a biztosítók a gépjárműkárok helyreállításához szükséges költségek bruttó összegét, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a munkálatok megnevezését, anyagköltségét, munkadíját és a fizetendő áfát. Ha a károsult számláján az említett tételek nincsenek feltüntetve, csak a helyreállításhoz szükséges költségek nettó összegét vagy az értékcsökkenés összegét térítheti meg a biztosító. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításához benyújtott módosító indítványát 199 igen és 153 nem mellett fogadta el hétfőn a Ház; a törvényről egy hét múlva döntenek a képviselők.