Olivér
4 °C
8 °C

A HM szabad utat kér a Tubesre

2010.01.20. 20:08
Szabad utat kér honvédségi járműveknek a Tubes-tető eléréséhez csütörtökre a Honvédelmi Minisztérium (HM) Pécs polgármesterétől. Páva Zsolt megígérte, hogy teljesíteni fogja a kérést.

"Tisztelettel kérjük, hogy az önkormányzat biztosítsa a holnapi nap folyamán a tubesi objektumban folyó ellenőrzéshez szükséges honvédségi járműforgalom zavartalanságát, mert ezen munkavégzések semmilyen összefüggésben nincsenek a Tubes-tetőre tervezett beruházás munkálataival" - olvasható a honvédelmi tárca Páva Zsoltnak címzett kérésében.

A szaktárca indoklása szerint a Tubes-tetőn jelenleg is egy, az ország légtérvédelme szempontjából kiemelkedő fontosságú híradóobjektum működik, amelynek feladatai ellátásához nélkülözhetetlenek a rendszeres ellenőrzések. Ezek az ellenőrzések eddig is megtörténtek és továbbra is szükségesek ahhoz, hogy az objektum rendeltetése szerint részt vegyen a légtérellenőrzésben.

Akadályokba ütköznek

A HM arról tájékoztatta Pécs polgármesterét, hogy a soron következő ellenőrzés csütörtökön lesz. "Tekintettel arra, hogy az objektumhoz vezető úton a pécsi önkormányzat rendelkezései nyomán megváltozott a közlekedés rendje, a honvédségi járművek feljutása a hegyre akadályokba ütközik, ami akár a híradóállomás rendes működését is befolyásolhatja" - jegyezte meg a szaktárca.

Páva Zsolt azt írta: "az önkormányzat nem fogja megakadályozni az ellenőrzési munkákat, mint ahogy korábban sem tette". Kikötötte ugyanakkor, hogy szeretné tudni a járművek pontos érkezési és távozási idejét és azt is, pontosan hány, milyen jármű érkezik majd, hány fős személyzettel.

Ott lesznek

A fideszes politikus megjegyezte, Nagy Csaba alpolgármester személyesen is a helyszínen tartózkodik majd a munkálatok ideje alatt, mint ahogy a Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselője, továbbá a városi vagyonkezelő Pécs Holding biztonsági emberei is.

Az ügy előzménye, hogy miután a Fővárosi Bíróság tavaly november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot, Páva Zsolt bejelentette: a pécsi önkormányzat sorompóval zárja le és őriztetni fogja a Tubesre vezető utat, megakadályozva a hegyre tervezett katonai radar építését.

Megjegyezte, tulajdonképpen annak a néhány héttel ezelőtt kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?