Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Mester: A Fideszt rokoni szál fűzi a lakásmaffiához

MTI/Index
2010.01.22. 21:18
Sajtóértesülés szerint Mester László írta alá a necces csereszerződéseket. Pestszentlőrinc-Pestszentimre szocialista polgármestere visszavág, szerinte a lakásmaffia a Fideszhez kapcsolódik, és az üzelmeknek épp ő vetett véget.

A XVIII. kerületi polgármester szerint az önkormányzat egykori fideszes alpolgármesterének felesége volt az egyik tulajdonosa annak a cégnek, amely több kerületi lakost megkárosított lakáscsere ürügyén – ezt Mester László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre szocialista polgármestere jelentette be péntek este a Magyar Nemzet cikkére reagálva.

Az újságban az olvasható, hogy az MSZP-s vezetésű XVIII. kerületi önkormányzat jóváhagyásával hozták tető alá azokat a gyanús ingatlancseréket, amelyek egyike miatt Lévay Levente, Kispest egykori SZDSZ-es polgármestere vádlottként állt a bíróság elé. A gyanús csereszerződéseket Mester László írta alá.

A napilap úgy tudja, hogy a Fidesz a napokban büntetőfeljelentést tesz, ugyanis a párt álláspontja szerint nem egyedi ügyről, hanem egy jól szervezett csalássorozatról van szó, amelynek akár tucatnyi károsultja lehet. Mester László viszont közleményében azt írta, hogy saját fellépésével sikerült felszámolni 2003-ban a helyieket megkárosító, a "Fideszhez rokoni szálakkal kötődő lakásmaffiát".

A polgármester szerint ugyanis a napilap "elfelejtette" megemlíteni, hogy a botrányban érintett cserelakásokat közvetítő Gold-Lak Kft. tevékenységéről a XVIII. kerület egykori fideszes alpolgármesterének, Zurányi Ernőnek is tudnia kellett, hiszen felesége volt a cég egyik tulajdonosa.

A XVIII. kerületi önkormányzat a hozzá benyújtott lakáscsere-kérelmeket minden esetben a hatályos jogszabályok szerint vizsgálta, a jogszabályoknak megfelelően járt el – mondja Mester. A beadványok alapján az önkormányzat lakáscsoportja készítette a jóváhagyásokat, amelyeket a hivatali rend szerint a mindenkori polgármester szignált – magyarázta közreműködésének hátterét.

Miként az Index megírta, a kerület ellenzéki képviselőit meglepte, hogy az ötéves nyomozás végén végül csak Lévayék kerültek a vádlottak padjára: a kömlői telket legalább 20-30-szor elcserélték, és a hírek szerint voltak más ingatlanok is, amelyekért az értékaránytalanság ellenére hasonló rendszerben több kerületi bérlakás bérleti jogát becserélték a bentlakók. A kerület vezetése viszont gond nélkül rábólintottak a cserékre, miközben a dokumentáció alapján szinte egyértelmű volt, hogy fiktív ügyletekről van szó.

A polgármester közlése szerint akkor rendelte el belső vizsgálatot, amikor a lakáscserét célzó beadványok és a bennük rendszeresen szereplő ügyvédek, ingatlanközvetítő cégek gyanút keltettek. A vizsgálat kiderítette, hogy az önkormányzat akkori illetékes osztálya, a Lakásgazdálkodási Csoport néhány munkatársa kapcsolatban állt az ügyleteket bonyolító ügyvédekkel és a Gold-Lak Kft. ingatlanközvetítő céggel. Az érintett alkalmazottakat az önkormányzat elbocsátotta, illetve áthelyezte, az összefonódásokat és a gyanús ügyleteket így felszámolta - olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?