Túl vannak a felvételin az általános iskolások

2010.01.25. 14:30
A hétvégén tartották a középfokú oktatási intézmények központi írásbeli vizsgáit, egy fővárosi iskolában a pótnapra szóló feladatsort bontották fel, de a diákokat emiatt hátrány nem éri, közölte az Oktatási Hivatal hétfőn.

A vizsgák alapvetően rendben zajlottak le, azonban január 23-án, a 8. évfolyamos diákok számára szervezett felvételi eljárás során a központi írásbeli vizsgákon a budapesti Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnáziumban felbontották és felhasználták a január 28-ai pótnapra csomagolt magyar nyelvi, és később a matematika feladatsorokat is.

Az Oktatási Hivatal megkezdte a január 28-ai pótnapra az új feladatlapok kiküldésének megszervezését. Az eljárásban elsődleges szempont a biztonság, emellett azonban szem előtt tartják azt is, hogy a vétlen középiskoláknak a lehető legkevesebb kellemetlenséget kelljen elszenvedniük. A feladatsorok cseréje 1-1,5 millió forintos többletköltséggel jár. A hibázó iskola vezetője ellen az Oktatási Hivatal szabálysértési eljárást indít. Azokat a diákokat, akik a tévesen felbontott feladatlapokat oldották meg, nem éri hátrány, vizsgájuk érvényes, olvasható a közleményben.

A középfokú oktatási intézmények felvételijén 103 helyszínen 8600 olyan diák írhatott vizsgadolgozatot, ők nyolc illetve hat évfolyamos gimnáziumokban akarnak továbbtanulni. A hétvégén ezután 467 helyszínen közel 61,5 ezer nyolcadikos, négy- vagy ötévfolyamos középiskolába jelentkező diák vizsgázhatott. Azok, akik rajtuk kívülálló okok miatt nem tudtak megjelenni a vizsgán, a vizsgaszervező középiskola igazgatójának engedélyével ezt január 28-án pótolhatják.