Munkásőrvideókkal emlékeztünk 89-ről

2010.02.10. 14:31 Módosítva: 2010.02.10. 17:28
1989: volt-e? címmel egy évig közölt naponta dokumentumokat 1989-ből az OSA, a Soros György budapesti egyetemének archívuma. A III/III-as jelentéseknél jobban érdekelte a látogatókat a munkásőrökről szóló videók, de minden tizedik történelemtanár használta az oldalt a tanításhoz.

"Míg mindenhol a környező országokban ünnepeltek, addig hazánkban csont nélkül hullott az érdektelenség szemétkosarába az 1989-es események évfordulója" - mondta Vágvölgyi B. András. "A népszerűtlen rendszerváltást népszerűsíteni kell" - tette hozzá.

Vágvölgyi az OSA archívumában beszélt, ahol értékelték az "1989: volt-e?" című programot, amiben tavaly mindennap érdekes dokumentumok, fényképek, filmek kerültek ki az honlapjára a húsz évvel ezelőtti eseményekről.

Az OSA törekedett arra, hogy a bemutatott eseményeket lehetőleg több szempontból ábrázolják. Párhuzamos archívumukban egymás mellett olvasható a Szabad Európa Rádió és a Kossuth műsora, a két rádióhoz érkezett olvasói levelek, telefonos üzenetek illetve a két adó feljegyzései a másikról. Az MTI jelentések és a hivatalos sajtó hírei mellett megtalálhatóak az adott témáról szoló titkosszolgálati jelentések is.

A honlap látogatóit legjobban a munkásőrség archívumából kiválogatott filmek érdekelték. A legnagyobb egyedi letöltés pedig a Szexszereplők című híradórészleté lett.

Miért volt erre szükség?

Az archívum rendezése és fogyasztható formába öntése rendkívül fontos ma, amikor - mint azt Bózóki András volt kulturális miniszter mondta - a fiatalok elfelejtettek olvasni. Szerinte fontos, hogy meglegyen a saját archívumunk.

Egy archívum kialakítása és tartása drága dolog. A kutatóknak legtöbbször Moszkvába, Berlinbe, vagy Amerikába kell, hogy utazzanak, ha a fontos történelmi események kevésbé ismert részleteit akarják tanulmányozni.

A 89-es eseményeket - mint általában minden történelmi eseményt - kicsit mindenki a saját szája íze szerint értékeli, mondta Bozóki, aki 1990-ben a Fidesz szóvivője volt. Számba vette, hogy az amerikaiak szerint Reagen legyőzte a Szovjetuniót, az oroszok úgy gondolják, Gorbacsov feladta a keleti blokkot, a lengyelek úgy emlékeznek győzött a Szolidaritás, és Varsó verte szét a Varsói szerződést. A magyarok meg úgy tudják, mi vertük ki az első téglát a berlini falból.

Egy kicsit igaz az a szabály, hogy akié az archívum, az befolyásolja a visszaemlékezést. Ha nekünk is van egy olyan adatbázisunk, ahol a környező országok történészei is kutathatnak, az segít abban, hogy a kelet-közép-európai régió visszaemlékezései is fennmaradjanak - vélekedett az archívum értelméről Bozóki.

Előnyének egy másik okát a történelemoktatás mai helyzetében látta. A sajtótájékoztatón részt vevők személyes tapasztalatai alapján 1956-ot és az 1989-es eseményeket még mindig félnek tanítani a történelemtanárok, akik díjazták az új archívum létrejöttét. A Történelemtanárok Egyesületének tagjainak tizede használta az archívumot munkájában.

Részben az OSA programjának dokumentumai alapján az Index külön melléklettel emlékezett a rendszerváltás 20. évfordulójára.