Nem szabad lefitymálni az SZDSZ-es bűnözőket

2010.02.28. 19:51 Módosítva: 2010.03.01. 21:39
A Jobbik vasárnapi XI. kerületi lakossági fórumán szóba került, hogy az MSZP mellett a Fideszt is el kell számoltatni, amiért az elmúlt nyolc évben csendben tűrték, hogy ellopják az országot. A Jobbik újjáépítené a feldolgozóipart, államosítana, és nem fizetné az IMF-hitel kamatait. A Szent Korona-tanon alapuló új alkotmányhoz viszont kétharmados győzelem kell, de most már ezt sem vetik el.

Kétszáznál biztos több (a Jobbik saját számításai szerint legalább háromszáz) ember néz le az Általános Vállalkozási Főiskola meredek padsoraiból a Jobbik helyi képviselőjelöltjeire, és Szegedi Csanádra, a párt EP-képviselőjére, akik mint egy érettségi vizsgabizottság ücsörögnek a katedra mögött, közvetlenül a párt jelmondata alatt. Miszerint a „Nép nevében”.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A himnusz eléneklése után a rendezvény konferansziéja, Jeszenszky Sándor, a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének elnöke bemutatja Dúró Dórát, a párt szóvivőjét, mellesleg Novák Előd feleségét, aki a 15-ös választókerületben indul, Szabó Gábort, a Jobbik pártigazgatóját, aki a 16-os választókerületben jelölt, és persze Novák Elődöt, az országos alelnököt, akinek a fővárosi 17-es választókerület jutott.

Világpolitika

Először Szabó Gábor beszél, a Jobbik születésével kezdi, hogy még mindig abból a közeli ötven négyzetméteres irodából irányítják a pártot, ahol annak idején (2002-ben) elkezdték, majd még párszor megismétli, hogy az iroda mindössze ötven négyzetméteres, majd rátér a cigánybűnözésre. Persze rögtön mentegetőznie kell, hiszen mind mondja, a XI. kerületben mindez nem látszik olyan súlyos problémának, de arra kér mindenkit, hogy higgyék el, Szabolcsban és Baranyában már elviselhetetlen az élet, és ezen csak a Jobbik és a csendőrség tud változtatni.

Szabó Gábor szerint a Magyar Gárda felállításával ők éppen a cigánybűnözésre akarták felhívni a figyelmet, és sikerrel is jártak, mivel jó ideig a Magyar Gárdáról „szólt a világpolitika”, még Jan Slota és Tom Lantos is velük foglalkozott. A pártigazgató szerint azonban a Magyar Gárdára csak azért volt szükség, mert a rendőrség nem végzi a dolgát, inkább „kormányváltó rendezvényeken békésen tüntető” állampolgárok ellen intéz lovasrohamot.

Szabó Gábor

Szabó Gábor ezután a Jobbikot érdeklő két másik bűnözési formáról, a politikus bűnözésről (esetleg politikai bűnözésről, a szakszót még nem pontosították eléggé), illetve a gazdasági bűnözésről beszél. Mindkettő alapja ugyanis a korrupció, de Szabó Gábor siet leszögezni, hogy nem a hálapénzt elfogadó orvosok, vagy a számlát nem adó közértesekkel van baja, hanem a nagy halakkal, akik milliárdokat loptak el. (A lakossági fórum alatt egyre pontosodik ez a szám, az utoljára felszólaló Szegedi Csanád már évi négyszázmilliárdról beszél.)

Ekkor robbannak az első optimizmuspetárdák a rendezvényen, ugyanis a pártigazgató kijelenti, hogy az egyetlen megoldás, ha a Jobbik nem hogy bekerül a parlamentbe, de meg is nyeri a választásokat. Ehhez először azonban arra van szükség, hogy minél többen jelentkezzenek a szavazatszámláló bizottságokba, mivel ugye „az ördög nem alszik, és a kommunisták sem”.

Ingyenes koncert

Ezután Dúró Dóra veszi át a szót, aki rögtön leszögezi, hogy most is egyet kell értenie Vona Gáborral, mint oly sok kérdésben mindig. Dúró szerint a Jobbiknak van kizárólag kész programja, a keze ügyében lévő vékony paksamétát minden alkalommal fel is emeli, amikor a program kerül szóba, csak akkor jön zavarba, amikor az MSZP kidolgozatlan, alig negyven oldalas választási programját említve megint magasba emelné a füzetecskét.

Újabb optimizmuspetárdák robbannak. Kiderül, hogy a Jobbiknak már 168 választókerületben megvan a jelöltállításhoz szükséges 750 ajánlószelvénye, van kormányfőjelöltje, sőt a párt az államfő megválasztását sem akarja politika háttéralkukhoz kötni, inkább már most leszögezik, hogy ők Morvai Krisztinát szeretnék Vona Gábor kormányfő oldalán látni az ünnepélyes zászlófelhúzásokkor.

Dúró Dóra ezután arra kéri a hallgatóságot, hogy számoltassák el az összes pártot, köztük persze a Jobbikot is, hogy mégis mit tettek az országért. Azután inkább belevág maga. Szerinte az MSZP nem kérdés, hogy csak lopott, csalt és hazudott, de a Fidesz sem volt jobb, hiszen az egyszerű többséget igénylő kérdésekben hiába tiltakoztak nagy hangon és játszották az ellenzéket, ha a kétharmados szavazásokon azért csendben támogatták a kormányt. Dúró szerint a Lisszaboni Szerződés, és Románia EU-tagsága kapcsán is kérhetett volna valamit a támogatásért cserébe a Fidesz, hogy azért „a népnek is jobb legyen”, de Orbán Viktor és pártja inkább önzetlenül együttműködött a szocialistákkal. Dúró a Jobbik elszámoltatása kapcsán a Magyar Gárda megalakítása mellett az önkormányzatokban folytatott munkájukat említi, emellett hangsúlyozza, hogy több teljesen ingyenes koncertet is szerveztek a Hajógyári-szigeten.

Fityma

Novák Előd, mint a párt politikus bűnözéssel foglalkozó szakértője rögtön kedves magunkfajtáknak nevezi a lakossági fórum résztvevőit, majd az elszámoltatásról kezd el beszélni: a Jobbik ugyanis megszüntetné az országgyűlési képviselők mentelmi jogát, sőt kétszeres büntetési tétellel sújtaná azt, aki politikusként követ el bűncselekményeket. Novák szerint a legnagyobb baj, hogy a szocialista és szabaddemokrata politikusok már most elkezdték átmenteni a hatalmuk, példaként Szent-Iványi Istvánt említi, aki ugyan SZDSZ-es politikusként elvesztette EP-képviselői helyét, de máris nagykövet lett Szlovéniában.

Novák Előd

„Az SZDSZ-es politikus bűnözőket nem lehet lefitymálni” – szögezi le Novák Előd, és csak a padsorokat elöntő röhögés ébreszti rá, hogy a liberális párt esetében már önmagában vicces a fitymát emlegetni. Novák szerint egyébként senki nem bízhat abban, hogy a Fidesz majd végigviszi az elszámoltatást, hiszen ez már rég nem jobb- és baloldali kérdés. Elég ha csak arra gondolunk, hogy a két egymással rivalizáló rendszerváltó párt, az MDF és az SZDSZ közös listát akar állítani, ráadásul egy egykori szocialista miniszter a miniszterelnök-jelöltjük.

A teljes elszámoltatást ráadásul a jelenlegi törvényi keretek között nem is lehet megvalósítani, hiszen a Rákosi-rendszerrel jogfolytonos alkotmány erre nem alkalmas. Ezért kell a Szent Korona-tanra alapuló alkotmányt minél előbb kidolgozni a választások után. Ehhez persze a Jobbik kétharmados győzelme szükséges, de hát semmi sem lehetetlen. Mámoros lesz a hangulat.

Hímringyó

Az utolsóként felszólaló Szegedi Csanád már nem egy konkrét témát jár körül, inkább csapong és sztorizgat. Megjegyzi például, hogy lehet, hogy őt szerelőnek nézték, amikor az Európa Parlament ülésére a Magyar Gárda egyenruhájában ment be, ahogy azt Deutsch Tamás állítja, de legalább nem úgy nézett ki, mint egy hímringyó. Szóba kerül a meleg büszkeség menete, mint ahol a majmokat védik a rendőrök, pedig ha olyan büszkék, akkor minek kell őket védeni. És egyébként is miattuk nem szeretne már egyetlen gyerek sem rendőr lenni, hiszen melyik óvodás álmodik arról, hogy homoszexuálisokkal vonuljon a melegben. Szegedi elmeséli még, hogy Ózdon azért voltak csak hatvanan a Magyar Gárda elleni tüntetésen, mert a megmozdulást a könyvtár elé szervezték, a cigányok meg ugyebár nem tudják hol van.

A magyar gazdaságot a Jobbik EP-képviselője szerint a mezőgazdaság menti meg, még akkor is, ha a XI. kerületben kevés a termőföld, hiszen Oroszország felvásárolna mindent, amit nálunk termelnek, és mivel Oroszország már egy működő modern demokrácia, jól is van ez így. Emellett leszögezi, hogy újból fel kell építeni a feldolgozó- és a konzervipart, persze nem a multinacionális magántőkét támogatva.

„Lesz itt államosítás kérem szépen! Mi is tudunk államosítani!” – kiálltja Szegedi, majd gyorsan rátér arra, hogy nem szabad fizetni az IMF-kölcsön kamatait, és hogy meg kell emelni az orvosok fizetését, egyébként mind elmennek külföldre dolgozni, nekünk meg maradnak a pakisztáni és arab orvosok, akik csak annyit tudnak mondani, hogy „ugabugua, ugabugua”.

A lakossági fórum tehát a csúcspontján ér véget, Szegedi azért még megjegyzi, hogy nem jó ötlet ám kétfelé szavazni: a Fidesz egyéni jelöltjei csak azért tűnnek esélyesebbnek, mert elhisszük, hogy esélyesebbek.