Március 15.

2010.03.16. 07:57
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bod Tamás újságíró, Kálmán Olga, az ATV főszerkesztője, Simon Judit újságíró és Tóth Ákos, a Népszabadság hír- és információs rovatának vezetője kapták idén a Szabad Sajtó Díjat. Az elismeréseket a Politikatörténeti Intézetben adták át. (MTI)

 • Minden rendezvény rendbontás nélkül ért véget a fővárosban; a BRFK száznál több rendezvényt több mint 1900 rendőrrel biztosított, melyeken több tízezer állampolgár ünnepelhetett hétfőn.

  A BRFK közlése szerint munkatársaiknak elsősorban a közlekedés rendjének fenntartása, valamint a bejelentett rendezvények biztosítása volt a feladatuk. A nap folyamán a rendőrök 32 embert igazoltattak, hat feljelentés született különböző szabálysértések miatt; a rendezvényekkel összefüggésben személyi szabadságot korlátozó intézkedés nem történt, rendbontás sehol nem alakult ki.

  "A Budapesti Rendőr-főkapitányság köszöni az állampolgárok együttműködését, hogy idén március 15-e valóban az ünnepről szólhatott" - tartalmazza a rendőrségi közlemény. (MTI)

 • Békéscsabán négy embert igazoltattak, majd feljelentést tettek a rendőrök feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértés elkövetése miatt. (MTI)

 • Tatabányán délelőtt a helyi rendőrkapitányság járőrei a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértés elkövetése miatt igazoltattak, 25 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek, míg egy emberrel szemben egyesülési joggal visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt tettek feljelentést.

  Egy szekszárdi rendezvényen 8 embert igazoltattak, majd feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértés miatt feljelentést tettek a rendőrök. (MTI)

 • A Baranya megyei Szemely községben egy ünnepi megemlékezés előkészítésében részt vevő dolgozókat a rendezvény helyszínénél lakó helyi lakos bántalmazta, majd a kiérkező rendőrökre rátámadt. Az intézkedő rendőrök az elkövetőt hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény elkövetése miatt előállították. (MTI)

 • A Szózattal és a Székely himnusszal ért véget a Jobbik rendezvénye. Rendbontás nem történt, az emberek lassan szétszélednek.

 • A korábbi információkkal ellentétben Kiss Róbert, a Gárda főkapitánya mégis mond beszédet, jelenleg őt hallgatja a több tízezres tömeg.

 • Tudósítónk szerint Vona Gábor beszéde a lakossági fórumokon már megismert fordulatokból épült fel, lényeges újdonságokat nem tartalmazott.

 • A Jobbik pódiumán Vona Gábor, a párt elnöke szónokol. Azt ígéri, rendbe teszik az országot.

 • A Jobbik rendezvényének szervezői szerint ötvenezres tömeg gyűlt össze a Bajcsy-Zsilinszky úton és környékén. A hír bejelentése után „ria, ria, Hungária!” skandálás kezdődött. Ezekben a percekben a Kormorán együttes a Nemzeti dalt játssza.

 • Ezt javasolja Szegedi Csanád. Szerinte az MSZP "a halál, a kirekesztés és az erőszak pártja Magyarországon, haragjuk el fogja törölni a föld színéről".

 • Szegedi Csanád szerint a Jobbiknak nem kell 2014-ig vagy 2018-ig várnia a választási győzelemre. „Most vagy soha!” – tette hozzá.

 • Ifj. Hegedűs Lóránt a zsidók mellett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) ellen is kikelt, akik állítása szerint új pogányoknak nevezték a Jobbikot. Az előzetes programtól eltérően Szegedi Csanád, a párt EP-képviselője is felszólal, az Új Magyar Gárda főkapitányának beszéde valószínűleg elmarad, jelentette tudósítónk.

 • „Menjenek békével haza!” – zárta le a Fidesz rendezvényét az EP-képviselő.

 •  

  „Itt az idő, Magyarország, itt az idő, magyarok!” – búcsúzott ezúttal Orbán Viktor beszéde végén. Közönsége „Viktor! Viktor!” skandálással válaszolt. Előtte Navracsics Tibor még a régi „hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” köszönéssel búcsúzott.

   

 • Április 11-én nemcsak képviselőket és kormányt választunk, a befuccsolt jelenünk helyett jövőt választhatunk magunknak, mondta Orbán. Bejelentette:  készen áll a munkára. "Nagyon nagy faba vágjuk a fejszénket, ezért kell, hogy minél többen legyünk, április 11-én, minden egyes szavazatra, az egyénire és a listára is szükség lesz, mert a szükséges többség egy szavazaton is múlhat" - mondta a Fidesz elnöke.

 • Várakozásteljes, fegyelmezett és odaadó a hangulat a Fidesz ünnepségén, jelentette tudósítónk. „Itt az idő” feliratú kis transzparenseket osztanak. Százötven forint egy deci forraltbor.

 • Csurka beszéde fennmaradó részében arról elmélkedett, hogy ez az utolsó március 15-e, amit az életképetelenség állapotában ünnepelünk, mert jön a feltámadás, hiszen Magyarország történelmi korszakait az életképtelenség és a feltámadás pillanatai jellemzeték. Az életképtelenség szerinte az EU-ra is jellemző, ezt bizonyítja Görögország és Szolvákia is. Csurka nem érti, miért állítja bárki, hogy a MIÉP megszűnt, hiszen „itt állok előttetek, és látom, hogy vagyunk”. Felszólalását azzal zárta körülbelül háromszáz fős közönsége előtt, hogy a MIÉP országos listát fog állítani, „jelöltjeink az utolsó pillanatig küzdenek csapatainkkal”.

 • Szabad, egyenlő, testvéri életet, igazi demokráciát kell teremteni Erdélyben, Romániában, és fel kell tárni a múltbeli események hátterét, mondta Marosvásárhelyen Markó Béla. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a húsz évvel ezelőtti marosvásárhelyi eseményekről is megemlékezett. Felidézte, hogy 1990. február 10-től, a gyertyás-könyves tüntetéstől kezdve zajlott a marosvásárhelyi magyarok szabadságharca. (MTI)

 • Jó kormányzással talpra lehet állítani a gazdaságot, egészségügyet, rendet lehet tenni. „Szigorú, alapos, gyors intézkedések kellenek.” „De le kell ereszkednünk a bajok gyökeréig, nem elég a jó kormányzás önmagában.” „Mindenkinek le kell győznie a romlottságra való hajlamot.”

 • „A mi hazánk egy tehetséges ország, a legnagyobb tehetsége az élethez van. Magyaraországnak tehetsége van a szép és becsülete s munkához, tehetsége van a sikerhez” – mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint ma is azt kell tenni, mint 1848-ban: lezárni egy korszakot és új irányt adni Magyarországnak. „A választással vihetjük végig a magunk forradalmát, amely utat nyit egy olyan kormányzásnak, amely visszaadja a magyar nemzet önbecsülését. A mi forradalmunk április 11-én lesz: gyors, kiszámítható, alkotmányos, biztonságos változást hoz, de nem szed emberáldozatot.”

 • Ifj. Hegedűs Lóránt „a fáklyaként lobogó kollektív nemzeti emlékezetről” beszél a Jobbik budapesti ünnepségén.

 • A MIÉP elnöke az MSZP és a titkosszolgálatok teremtényének, illetve proletárpártnak nevezte a Jobbikot, ami szerinte jobbról próbálja bekeríteni a magyarságot. A Jobbikot az MSZP, az SZDSZ és az MDF mellett a „halál pártjai” közé sorolta. Velük szemben áll a „feltámadás pártja”, a Fidesz, amit Csurka támogatásáról biztosított.

 • Mi magyarok nem azok vagyunk, aminek ma látszunk. Ez csak egy „csúf fertőzés, idegen nyavalya, a kommunizmus által behozott váltóláz”. Húsz évvel a rendszerváltás után sem sikerült kilábalni belőle.

 • „Élenjárókból sereghajtóvá tettek bennünket” – mondta a baloldali kormányokról. Mennek a fiatalok, az orvosok, a szakmunkások és a vállalkozók, mert úgy érzik, hogy ma nem jó itt élni. „Nagy szégyen, amit az elmúlt nyolc év okozott, de még negyobb szégyen lenne nem élni az újrakezdés lehetőségével.”