Eladhatják a fölösleges kormányépületeket

2010.05.10. 08:32 Módosítva: 2010.05.10. 08:33
Tízmilliárdokat hozhat a kormány konyhájára, ha eladják az összevonások miatt üresen maradó minisztériumi épületeket, ráadásul az óriási irodaházak fenntartásán is százmilliókat spórolnának évente, írja a Blikk.

A Blikk birtokába jutott lista szerint a háttérintézményeket nem számítva jelenleg összesen 165 milliárd forint értékű ingatlant birtokolnak a minisztériumok, éves fenntartásuk pedig 3,7 milliárdba kerül a költségvetésnek.

Értékesíthetik a környezetvédelmi, a gazdasági, az oktatási, a szociális és a közlekedési minisztérium épületét is, miután ezek a tárcák az új kormányzati struktúrában vagy teljesen megszűnnek, vagy más tárcákkal vonják össze őket. Az épületek összértéke negyvenmilliárd forint, a fenntartásukon évente 1,2 milliárdot spórolnának meg.

"Csak a kormányalakítás után tudjuk megmondani, pontosan mi lesz az összevonásra ítélt minisztériumok sorsa" – közölték a Fidesz sajtóosztályán.

Egy ingatlanszakértő szerint nehéz feladatra vállalkozik a kormány, ha a megüresedő minisztériumi épületeket értékesíteni akarja. Az eladást a válság is nehezíti, és az is, hogy a szóban forgó ingatlanok műszaki állapota rossz.