Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az árvíz után jön a belvíz

Borsodban csütörtökön Ónodon a legkritikusabb helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize. Az ár- és belvizek miatt sok településen megnőtt a fertőzésveszély.

Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítása alapján a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóág ötven munkatársa segít a védekezésben Borsodban, közölte az igazgatóság vezetője hétfőn este.

    Bak Sándor elmondta, a 20 műszaki és 30 gátőr munkatársat védekezésirányítói feladatok ellátására vezényelték a Hernád menti védvonalakra. A Békés megyei csapat a kora esti órákban elindult a helyszínre.

    Napközben már útnak indult Békésből 18 tűzoltó és a nemrégiben megalakult Körös Mentőcsoport 35 tagja is. Utóbbi szervezet bevetését a megyei védelmi bizottság ajánlotta fel az árvíz sújtotta Borsod megyének. (MTI)

  • Idős embereket kellett kimenekíteni az észak-borsodi Kazincbarcikán, ahol magas vízállással várják a Sajó tetőzését. A kimenekítetteket rokonok, ismerősök fogadták be, de felkészültek egy esetleges több embert érintő kiköltöztetésre is, mondta Szitka Péter, a város szocialista polgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője hétfő este.

    Kazincbarcika Felső-Barcika nevű városrészében hétfőn, a délutáni órákban is tartott az intenzív árvízi védekezés. A településrész utcáin magasan áll a víz, ami a hétfő délutáni órákra tovább emelkedett. Arról is beszámolt, hogy önkéntesek segítségével töltik a homokzsákokat, a szakemberek a lakosság segítségével védekeznek, illetve szolnoki mentőalakulat érkezett a településre. A szolnoki mentőcsapat mentette ki házaikból az idős embereket. (MTI)

  • Somogy megyében 15 helyszínen folyik a küzdelem az árvíz ellen; több helyen a halastavak gátjainak átszakadásától kell tartani, számolt be Heizler György, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hétfőn. "Ha bárhol átszakad a gát, akkor azonnal újra kell gombolni a mentési stratégiát."

    Somogyban a folyók, patakok áradása mellett a rendkívüli esőzések okoznak gondot. Andocsnál 23 házat fenyeget a megáradt patak, Berzencén át kellett vágni a vasúti töltést, hogy ne öntse el a falut a víz, Barcs és Potony térségében pedig a rengeteg eső miatt kellett néhány házat megvédeni a víztől. Legkritikusabbnak a megyeszékhelyen, Kaposváron mondható a helyzet a Kapos folyó áradása miatt.

    Eddig Somogyban lakóházat nem öntött el a víz, viszont a viharban kidőlő fáktól öt ház komolyabban megsérült. Négyből a lakókat is ki is kellett telepíteni. (MTI)

  • Hatályba lépett a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az intézkedésekről szóló kormányrendelet, miután a Magyar Közlönyben hétfő délután megjelent a szövege. Ennek értelmében a kormány a veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültséget rendel el a Sajó Sajópüspöki-Ónod közötti, a Bódva Hídvégardó-Boldva közötti és a Hernád Hidasnémeti-Sajóhídvég közötti szakaszára.

    A rendelet rögzíti azt is, hogy az árvízi védekezéssel összefüggő, május 15-e után felmerült és indokolt költségeket a kormány a költségvetés általános tartalékának terhére vagy más módon biztosítja a védekezésben résztvevők részére.

    A veszélyhelyzet elhárításába a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek bevonhatók, olvasható a rendeletben, amely azt is rögzíti, hogy a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a rendkívüli árvízvédekezéssel összefüggő feladatait a rá vonatkozó jogszabályok szerint látja el, továbbá a védekezési munkabizottság a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban működik. (MTI)

  • Ötvennyolc embert költöztettek ki hétfő délután Csikóstőttősön, mert lakóházukat a kiöntött Hádi-árok és Baranya-csatorna veszélyezteti, közölte a település polgármestere. Pintér Szilárd elmondta, a Petőfi utcában 27 épület van veszélyben, a kiköltöztetett lakók egy részét a helyi általános iskola tornacsarnokában helyezték el, másokat rokonok fogadtak be.

    A községben már hétfő hajnal óta próbálják útját állni a víznek, helyi önkéntesek 2500 homokzsákot helyeztek el. A polgármester szerint a megépített egyméteres gát már alkalmatlan az áradás megfékezésére. Mácsai Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szerint további kitelepítésekre lehet számítani. (MTI)

  • Kilencven házat veszélyeztetett hétfő délután Győr megyében az áradás, közölte a katasztrófavédelem ügyeletvezetője. A Cuhai-Bakony-ér Mezőörsön 65, Bőnyben 25 házat zárt körbe, ezért 160, illetve 70 embert kellett kiköltöztetni otthonából, mondta el Pákai László őrnagy. A két településen eddig tízezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez; mindkét helyen ötvennél több helyi tevékenykedik a gátakon katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek irányításával. (MTI)

  • Másodpercenként 800-ról 1500 literre növelték a Velencei-tóból leeresztett víz mennyiségét; az apasztásra a tó magas vízszintje miatt van szükség, mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízkár-elhárítási osztályvezetője.

    A tóba zúduló vízmennyiség mérséklésére vasárnap lezárták a zámolyi tározótavat is, ahol 4,5 millió köbméternyi vizet tudnak megfogni. A korábbi felújítás miatt csaknem teljesen üres tározó egy nap alatt egyharmadáig megtelt. A tározó vizével aszályos időszakban pótolják majd a Velencei-tó vizét. Az idén bőven lesz víztartaléka a tónak, hiszen csaknem megtelt a vízpótlást szolgáló másik tározó, a pátkai. (MTI)

  • Újabb két utat zártak le a forgalom elöl Észak-Magyarországon az árvíz, illetve földcsuszamlás miatt hétfőn, tájékoztatta a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete.

    A Hernád áradása miatt Hernádszentandrás és Pere között zárták le az út egy szakaszát, míg Heves megyében földcsuszamlás miatt kellett elzárni a forgalom előtt az Eger és Noszvaj közötti utat. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    800 millió forint van a vis maior keretben

    Nyolcszáz millió forint áll rendelkezésre az önkormányzati tárca vis maior keretében, amely összeg azonnal mozgósítható - mondta Varga Zoltán ügyvezető önkormányzati miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) hétfő délutáni rendkívüli ülése után Budapesten. A polgármesterek előleget kérhetnek az árvízi védekezés költségeire. (MTI)

  • Kóthay László ügyvezető vízügyi szakállamtitkár szerint valószínűleg a veszélyhelyzetet - az előrejelzések szerint - a hét végéig fenntartják, hiszen az eddig mért legmagasabb vízállásoknál is magasabb lesz a folyók vízszintje Borsodban. Úgy fogalmazott, hegyvidéki vízgyűjtőkről lévén szó, gyorsan, nagy sebességgel jön a víz, és a talaj is telítődött, így a föld sem tudja felszívni a csapadékot. (MTI)

  • Akadozik a nemzetközi teherforgalom, mert a magyar-szlovák határ térségében több út is víz alá került az esőzés miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A 3-as, a 37-es és a 26-os számú főúton rendeltek el forgalomkorlátozást, a Szlovákiába igyekvő, illetve az onnan érkező kamionokat, teherautókat leterelik belterületi utakra. (MTI)

  • A jelenlegi árvíz Borsod-Abaúj-Zemplénben mindennél nagyobb, ezért az érintett települések önkormányzatai a vis maior alap terhére előleget kérhetnek utólagos elszámolás mellett - közölte Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök, a Borsod megyei Boldván hétfőn, ahol a Bódva és az Ördög-patak áradása miatt mintegy másfélszáz embert kellett kiköltöztetni. Borsod megye minden térségében, amelyet érintett az árvíz vagy a csapadék, 100 százalékban igényelhetik vissza a védekezés költségeit az önkormányzatok - közölte Bajnai. (MTI)

  • Kilépett medréből a Gaja-patak hétfőn Székesfehérváron; a víz a város alsó részén, Maroshegyen elöntött több hobbitelket, lakóépületet nem veszélyeztet, mondta a városgondnokság vízrendező mérnöke. A telkeken levő ingóságokat a telektulajdonosok mentik, a városgondnokság pedig homokzsákokkal védi a területet, közölte Pintér Ferenc.

    "Kiöntés közeli állapotban van" a városban az Aszalvölgyi árok és a Jancsár csatorna is. Az utóbbit folyamatos szivattyúzással igyekeznek mederben tartani, s a torkolatnál megakadályozni, hogy az áradó Gaja vize a patakba ömöljön, mondta el Kaszap Gábor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. (MTI)

  • Tovább árad a Zagyva is. A folyón Hatvan térségében szintén az eddigi legmagasabb árvízszint feletti vízállást regisztráltak. A Tarnán harmadfokú a készültség, ami tovább növeli a Zagyva vízszintjét. A Zagyván kialakult árhullám miatt a jászteleki és a borsóhalmi tározók megnyitásáról döntött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság.

    A védekezés érdekében, a borsodi védelmi bizottság szintén úgy döntött, hogy a Garadna töltését átvágják és a vizet mezőgazdasági területre engedik ki. (MTI)

  • Rendkívüli készültség elrendelését kezdeményezte az észak-magyarországi régióban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Kormányzati Koordinációs Bizottságnál az árvizek miatt, közölte a szaktárca hétfőn.

    A Zagyván, a Bódván és az Ipolyon, Ipolytarnócnál az eddigi legmagasabb árvízszintet meghaladó árhullám alakult ki. A Sajón Sajószentpéternél a következő 24 órában várják az eddig észlelt legnagyobb árvízszint túllépését. Jelenleg 392 kilométernyi szakaszon van harmadfokú készültség, a gátakon 2500 ember dolgozik, a vízügy a katasztrófavédelemmel közösen felkészülten védekezik.

    Sajóecsegnél több tízezer homokzsákból 800 méternyi körtöltést építettek, így a falut sikerült megvédeni a Sajó árvizétől. A védekezéshez hatezer négyzetméter fóliát használtak fel. (MTI)

  • A Kapos szintén rendkívül hevesen árad, Kaposvár alatt el fogja önteni a part menti mezőgazdasági területeket. A Balaton magas vízállása, az erős széllel párosulva a déli parton okoz gondot. A víz a parthoz közeli mély fekvésű területekre is kicsaphat. (MTI)

  • Tűzoltók, polgárőrök, vízügyi szakemberek és a helybeliek mellett a pálhalmai és baracskai büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjainak 40 fős csoportja is segíti az árvíz elleni védekezést Bakonycsernyén; a faluban több tucatnyi házat veszélyeztet a kiáradt Gaja patak, mondta a település alpolgármestere hétfőn.

    A falu alsó részén egy épületet teljesen körbezárt a víz. Vasárnap még sikerült megakadályozni, hogy az ár betörjön a házba, hétfőn azonban olyan veszélyessé vált a helyzet, hogy ki kellett költöztetni az ott lakókat, és kimenteni az istállóból 15 tehenet, mondta el Ackermann Zoltán.

    A víztől veszélyeztetett ingatlanok védelmén csaknem százötvenen dolgoznak. Homokzsákokkal igyekeznek védeni az Ifjúság, a Rózsa és a Bercsényi utca házait. A védekezést nehezíti, hogy az eső folyamatosan esik, és ezen a szakaszon a Gaján sem kezdődött apadás. (MTI)

  • Lezárták az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábort hétfőn a látogatók elől, mert a heves dél-lengyelországi esőzések miatt áradás fenyegeti a ma múzeumként működő létesítményt. Az auschwitzi múzeum arra készül, hogy kivédje a Sola folyó áradását. A folyót mindössze néhány száz méter választja el az auschwitzi tábor legrégebbi részétől, ahol az archívumok és a kiállítási tárgyak többsége, valamint a létesítmény igazgatósága található. Most az épület földszintjen található összes iratot, anyagot felhordják az emeletre. A lengyelországi áradások hétfőn két halálos áldozatot követeltek, egy ember pedig eltűnt. (MTI)

  • Még hétfőn feloldhatják a vasárnap elrendelt vízkorlátozást Miskolcon. Veres László, a helyi polgármester sajtósa kifejtette, hogy a város vízellátása karsztvizekre épül, azonban a források elzárásával az a helyzet alakult ki, hogy az ott felgyülemlett víz kifelé ömlik, így az áradást táplálja.

  • A stájerországi Grazban ketten megsérültek, amikor egy faág rázuhant egy autóra. A tartomány minden részében és Alsó-Ausztriában is több helyen előfordultak áramszünetek, mert kidőlt fák, leszakadt faágak leszakították a vezetékeket. A legnagyobb széllökéseket Felső-Ausztriában mérték, a légmozgás sebessége itt időnként elérte az óránként 170 kilométert. Az alacsonyabban fekvő területeken Dél-Burgenlandban és a Rax hegység térségében tombolt a legerősebb szél, óránként közel 120 kilométeres sebességű.
    A viharokat heves esőzés kísérte az ország keleti részén és az Alpok gerincétől északra. A fővárosra a múlt hét második felében olyan esőzés köszöntött, amekkora átlagosan csak kilencévenként fordul elő Bécsben.
    Az osztrák-szlovák határt képező Morva folyón árvízvédelmi készültséget rendeltek el. (MTI)

  • Miskolcon hétfőn délután elkezdett csökkenni a vízszint, de feltehetően a javulás csak átmeneti, kedden újabb csapadékra számítanak. Veres László, a helyi polgármester sajtósa arról tájékoztatott, hogy elnyúló védekezésre készülnek.

  • Kazincbarcikát fenyegeti a Sajó árvize, a település úgynevezett felső-barcikai városrészében az esti órákban várják a folyó tetőzését, tájékoztatott Maros Éva, az önkormányzat szóvivője hétfőn délután.

    A belvárost már nem fenyegeti veszély, ugyanakkor a település felső részét igen, itt jelenleg is az esőzés és a belvíz miatt víz hömpölyög az utcákon, ezért továbbra is önkénteseket várnak a védekezéshez. (MTI)

  • Veszélyhelyzetet hirdetett ki az ügyvezető kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megye mindazon térségére, amelyet árvíz sújt - jelentette be Bajnai Gordon Miskolcon hétfőn. Az ügyvezető miniszterelnök úgy fogalmazott: ilyen esetben gyorsabban jutnak anyagi segítséghez a védekezők. A megyében jelenleg több mint hatvan településen védekeznek az ár ellen. Bajnai példásnak nevezte a védekezést, a katasztrófavédelem ellátja munkáját, rendőrök, polgári védelmi és vízügyi szakemberek, civilek segítik a munkát, sok az önkéntes, akiknek külön is köszönetet mondott. Az országban mindenki megmozdult nagyon sok önkéntes is részt vesz a mentésben, bajban ismerszik meg a barát, mindenhonnan jön segítség, jönnek szakemberek, rendőrök - tette hozzá.
    A védekezés költségét központi forrásból fedezik, menteni kell a menthetőt - mondta az ügyvezető kormányfő, itt Borsodban a legsúlyosabb a helyzet, ez indokolta a veszélyhelyzet kihirdetését.

  • Sátoraljaúhelynek abban a városrészében, amit a Ronyva patak elöntött, a tetőzéshez képest már egy méternyit már csökkent a víz szintje, miután hétfőn nem esett az eső, és a nap is kisütött. Keddre viszont megint esőt jósolnak, a helyiek szerint ráadásul Szlovákiában kinyitottak egy zsilipet, úgyhogy még nincsenek túl a nehézségeken.

    A patak főút felőli oldalán még nem voltak kitelepítések, de már oda is beöntött a víz. Korábban több száz ember volt kénytelen elhagyni otthonát, sokaknak a házában mellig ért a víz, őket iskolákban, kollégiumokban helyezték el.

    A városban a Tescóból kamionokkal hordták el az árut, mert ott is 20-30 centis víz állt. Az Index vizuális brigádja ladikkal tart terepszemlét az elázott utcákban.

  • Súlyosan megsérült az a 80 éves férfi, akire rádőlt egy melléképület fala Horváthertelenden hétfőn, közölte a rendőrség. A férfit rendőrök, tűzoltók és mentősök szedték ki törmelék alól, az elsődleges vizsgálatok szerint eltört a csípője és a csigolyái is elmozdultak.

    Mivel az épület egyik fala már az éjszaka kidőlt, a férfi jól tudta, hogy veszélyes az épületbe mennie, mégis bemerészkedett. Mindössze egy percig volt benn, a szerszámait szedte össze, amikor a baleset érte. (MTI)

  • Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök szerint is vészhelyzetet kell elrendelni a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén, ahogy azt kezdeményezte Káli Sándor, Miskolc polgármestere vasárnap. A kezdeményezést délelőtt a megyei védelmi bizottság is támogatta, Bajnai pedig arra kérte a Kormányzati Koordinációs Bizottságot, hogy ezt erősítse meg, közölte Veres László, a polgármester sajtósa.

    Bajnai Gordon kora délután az árvíz sújtotta térségbe indult.

  • D  NL20100517015
    Ajkai tüzoltók a Veszprém megyei Somlóvásárhelyen ötven embert menekítettek ki a lakásából a kiöntött Torna-patak elől
  • Egyre jobban áznak az épületek az 1500 lakosú Bükkaranyoson, a Borsod megyei település lakosai szerint a szomszédságukban lévő, magánkézben lévő tó gátjának megnyitásával lehetne javítani a helyzeten. A probléma, hogy a tulajdonos nem járult hozzá a gát átvágásához, így néhány lakos magánakcióban akarta ezt megtenni. Az egyik lakos elmondása szerint a rendőrség előállította őket. Később a falu több tucat lakosa levonult a gáthoz, a rendőrség is megjelent a helyszínen, és a gátat részlegesen megnyitották, de a lakók szerint a veszély ezzel nem hárult el.

    Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Bükkaranyos 7 méterrel a tó vízszintje fölött fekszik, így ez a település számára nem jelent veszélyt, a helyzetet egyébként már a két héttel ezelőtt hullott nagyobb mennyiségű csapadék idején felülvizsgálták több körben is. Vasas István ügyeletvezető azt is mondta, hogy a gát megnyitása katasztrófát jelentene a lejjebb fekvő települések, így például Emőd számára.