Az árvíz után jön a belvíz

2010.05.17. 11:30

Borsodban csütörtökön Ónodon a legkritikusabb helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize. Az ár- és belvizek miatt sok településen megnőtt a fertőzésveszély.

Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Cseh és lengyel áldozata is van az árvíznek

    A környező országokban is tombol az ítéletidő, Csehországban egy idős asszony, Lengyelországban egy férfi halt meg. Szlovákiában is kritikus a helyzet, az ott hulló csapadék a folyók magyar szakaszán is nehezítheti a mentést.

    slovakia
    Szlovákia, Árva folyó (Orava)
  • A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság reggeli ülésén úgy döntött, hogy a Zagyva áradása miatt el kell árasztani a Jászteleknél kialakított húsz négyzetkilométeres területet. Hétfőn megnyitják a jásztelki vésztározót, így negyven centiméterrel is csökkenthető a folyó vízszintje. A Zagyván vasárnap este harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. (Független Hírügynökség)

  • A Felső-Tisza vízgyűjtőjén vasárnap gyakorlatilag egész nap esett az eső, változó intenzitással, a hazai és a külföldi területeken átlagosan 22-25 mm csapadék hullott, ezért az észak-magyarországi folyók folyamatosan áradnak. Vasárnap reggel óta több mint 2,5 métert emelkedett a vízszint Tiszabecs térségében. Hasonló mértékű áradást észleltek a Szamos folyón is a határszelvényben, és további vízszintemelkedés várható. Kisebb árhullám vonul le a Krasznán is. Mindhárom folyón árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállás alakulhat ki a napokban.

    A Túr román és magyar területen egyaránt árad. A folyón levonuló árvíz szintje keddre a harmadfokú készültségi szintet is elérheti. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Lónyay főcsatorna mentén, Kótaj-Kemecse térségében. A Nyírség belvizeit levezető főcsatorna védvonala mellett helyenként, az ilyenkor szokásos altalaj szivárgások tapasztalhatók. (MTI)

  • Megszűnt az útzár, féltizenegy után ismét helyreállt a forgalom az M7-es autópályán Balatonboglár térségében, ahol a Nagykanizsa felé vezető oldalon a rendkívül erős szél két kamiont is megforgatott, az egyik pótkocsija pedig fel is borult hétfőn. (MTI)

  • Az elmúlt napokban hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Kis-Balaton térségében, mondta Laki István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökségének vezetője. Arra még nem volt példa, hogy ilyen gyors ütemben, mindössze egy nap alatt másodfokúra kelljen emelni a védekezési fokozatot, de rövid idő alatt már mintegy 500 hektárt öntött el a belvíz, mondta. A rekordmennyiségű eső szántókat, legelőket, erdőterületeket öntött el, a víz a Somogy megyei Sávoly és Főnyed térségében a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal töltését is veszélyezteti. (MTI)

  • Tudósítónk szerint a gát már mindenhol ereszt. A helyiek szerint akkor gyengült meg a gát, amikor gyalogos hídat kezdtek építeni. A nyúlgát már csak 20-25 centivel magasabb, mint a folyóvá duzzadt patak. Most a híd alatt 20 centivel áll a patak, ha eléri az alját, a víz feltorlódik a híd felső oldalán, és elönti a várost. A teherautóknak már a tengelyét súrolja a víz, a dzsippek már nem tudnak közlekedni. Állítólag Borsodsziráknál átszakadt a gát.

    02
    Az edelényi gát (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
  • Húszfős diákcsoport rekedt a néhány házból álló Kisújbányán vasárnap este, miután a hegyről lezúduló esővíz teljesen elmosta az utat. A komlói rendőrök vasárnap este ételt vittek az osztálykiránduláson lévő csoportnak, mivel az élelmük elfogyott, mielőtt vasárnap este hazaindultak volna. A rendőrök három irányból próbáltak odamenni, az egyik útra löszfal omlott, a másikra fák dőltek, az egyedül járható út öt kilométer hosszú, az is meglazult a víz miatt, rajta közlekedni így is nagyon veszélyes. A rendőrök hétfő reggel szervezik meg a mentést, három terepjáróival és a legjobb sofőrökkel. Egy fordulóval négyen tudnak eljönni, a mentés valószínű egész délelőtt tartani fog. (Független Hírügynökség)

  • A Budakeszi úton megszűnt a kidőlt fa miatti útlezárás, nem közlekedik viszont a VI. kerületben a 72-es és a 73-as troli, mert a Podmaniczky utcában kidőlt fák szakították le a felsővezetéket; Óbudán a Zsigmond térnél nem jár hasonló okokból a 17-es villamos - mondta Herczeg Zoltán, a BKV fődiszpécsere.

    A fogaskerekű reggel óta nem közlekedik. Egész héten 9 és 17 óra között előre tervezett vágányzár van, de a felsővezetékre dőlt fák is akadályozzák a közlekedést - tette hozzá. A forgalomból kieső fogaskerekű, illetve a villamos és a trolik helyett pótló buszok szállítják az utasokat - mondta a BKV fődiszpécsere. (MTI)

  • Kicsit sem meglepő, hogy letört ágak, levelek és kidőlt fák borítják az aránylag forgalmas budapesti Városmajor parkot, de hiába tart már egy napja az orkán, nem csökkent az átkelés veszélyessége. Az Index tudósítója az előbb szelte át a majort oda-vissza, és az egyik legnagyobb gyalogos útvonalra a kettő között eltelt negyedórában rádőlt egy komplett, 25-30 méter magas fa, nem messze a pingpongasztaloktól. A park templom felőli végénél, a hinta mellett egy hasonló méretű gesztenyefa teljes koronája tört le, így derült ki, hogy a törzs belül teljesen el volt rohadva. A parkban egyelőre nyoma sincs tűzoltóknak vagy kertészeknek.

  • Helyszíni tudósítónk szerint Edelényben kritikus a helyzet, bár csak délután tetőzik a Bódva, már most rekord magas a vízállás. A gát teljesen átázott, egy helyen már szivárog a víz. A környező településekről rengetegen érkeznek segíteni, a város központjában három helyen folyik a küzdelem, traktorokkal próbálják tartjani a védvonalat. Ha átszakad a gát, víz alá kerülhet Edelény belvárosa, több lakóépület, egy kastély is veszélyben van. Ha nem sikerül megerősíteni a gátat, a folyás irányába lefelé lévő falvak is veszélybe kerülnek.

    Tűzoltók és mentőegységek mennek segíteni Békésből Borsod megyébe, Újabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízügyi dolgozókat irányítottak át Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe az árvízi védekezéshez

  • Több ezer liter, korábban elkobzott gázolajat és benzint ajánlott fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az árvízi védekezéshez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A védekezésben pénzügyőrök is segédkeznek, százan vannak a gátakon. (MTI)

  • Négy település - Alsóvadász, Sajóvelezd, Tornabarakony és Tornaszentandrás - megközelíthetetlen vízátfolyás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a lakosság ellátása megoldott, a megyei védelmi bizottság ülést tart.  A megyében kéttucatnyi út egy-egy szakasza vízátfolyás miatt járhatatlan. A védelmi bizottság délelőtt 9 órától ülésezik.

  • A folyamatos eső és a patak felső folyásától érkező nagy mennyiségű víz miatt hosszú védekezésre készülnek a Győrtől húsz kilométerre fekvő Mezőörsnél, ahol előző nap kilépett medréből a Cuhai-Bakony-ér, mondta Bogárdi Zoltán polgármester. Eddig tizenhat embert kellett kiköltöztetniük. Este tíz óra körül, amikor a környező szántókra terelték a vizet, csökkenésnek indult az áradat, de reggel ismét emelkedni kezdett a patak szintje. (MTI)

    DVETT20100517030
    A katasztrófavédelem emberei egy markológép kanalába helyezve mentik a hordágyon fekvő idős beteget és feleségét Mezőörsön
  •  

    orlay
    Olvasónk képe

     

  • Víz borítja Szikszón a II. Rákóczi Ferenc Kórház földszintjét, vízben állnak a műszaki berendezések, eddig negyvenhárom beteget kellett áthelyezni az intézmény más felsőbb szintjeire. A betegek ellátása ugyanakkor zavartalan - mondta a kórház igazgatója, aki kétségbeejtőnek nevezte a helyzet. (MTI)

    Az áramszolgáltatással nincs baj, a területileg illetékes áramszolgáltató légvezetéken biztosítja az áramot. Működik a labor, a röntgen, és a betegek élelmiszerellátása is biztosított.

  • Éjszaka újra kiáradt a Gaja-patak Bakonycsernyén. A megáradt patak és mellékvízfolyásai, valamint a móri halastórendszer átszakadt gátja miatt a móri kistérség nagy részén víz borítja a földeket

  • Az eddig mért legmagasabb vízszintet érte el az Ipoly Ipolytarnócnál. A megáradt folyó kilenc házat vett körbe, negyven embert kellett emiatt hétfő hajnalban kitelepíteni. A település határában több száz hektáron terül szét a normál esetben csupán 8-10 méter széles határfolyó, mondta Szabó Tibor, Ipolytarnóc polgármestere.

    Ipolyatarnócon 2009 végén mérték az eddigi legnagyobb vízszintet, az Ipoly akkor 410 centiméteren tetőzött. Hétfőre virradóra ugyanennyit mutatott a vízmagasság-mérő, de a vízügyi szakemberektől kapott tájékoztatás szerint a szlovákiai területekről további utánpótlás és eső is várható. (Független Hírügynökség)

  • Ötven embert menekítettek ki a lakásából hétfő reggel a Veszprém megyei Somlóvásárhelyen, miután a rendkívüli esőzés miatt kiöntött Torna-patak elárasztott több házat - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

    Bakonybélen a vasárnapihoz képest enyhült a helyzet, jelentősen csökkent a Gerence-patak vízszintje, de még mindig harminc ház, udvar és kert áll víz alatt.

    Somlóvásárhely 20100517 3
    Somlóvásárhely főtere, Veszprém megye hétfő délelőtt (olvasónk, Rémai Dániel fotója)

     

  • Öt lezárt, járhatatlan útszakasz van jelenleg Baranya megyében, mondta Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A Máza és Kismányok közötti út, valamint a 66-os számú főút sásdi szakasza járhatatlan a vízátfolyások miatt. A Somogyhatvan és Patosfa közötti útszakaszt is lezárták a "Felső tó" megemelkedett vízszintje miatt. Szintén vízátfolyás miatt kellett lezárni az alsómocsoládi, valamint a tarrósi bekötőutakat, ezek a települések így ideiglenesen közúton nem megközelíthetők. Az elmúlt 48 órában Baranya megyében 24 településen kellett kármentési munkát végezni. (Független Hírügynökség)

    DPECS20100517007
    Orfű
  • Bodva falu cigány sorát még vasárnap öntötte el a Bódva patak, a cigánysoron nyolcvan házat öntött el a víz. Eddig 2000 embert kellett kitelepíteni. Rengeteg utat zártak le Borsodban, Baranyában és Veszprém megyében. A vonatok országszerte késtek. Budapesten hatalmas fák és villanyoszlopok dőltek ki. Mivel a telep nincs csatorna, az utcákon szennyvíz hömpölyög, kisgyerekek mezítláb szladgálnak a jéghideg vízben. Ugyan hoztak mobil vécéket, de ezeket a telep szélép rakták le, így ide az idős emberek nem tudnak kijutni.

    A helyiek szerint eddig nem kaptak segítséget, se a tűzoltók, se a katasztrófavédelmisek nem jöttek. Egyedül a polgármestertől kaptak egy szivattyút, de ezzel nem bírnak az árral. A romák tanácstalanul állnak az utcákon, egyelőre senki nem tájékoztatja őket, miközben már helyenként combig ér a víz. A most felújított játszóteret is elöntötte a víz.

    Éjszaka tetőzött az ár, majd lassan apadni kezdett, de a rakacai víztározó megnyitása miatt újra megindult a víz. A helyiek művelődési házban és a helyi sporcsarnok öltözőjében húzták meg magukat éjszaka.

  • Az országban szombaton késő este óta majdnem 3200 riasztást kaptak a tűzoltók a vihar és az esőzés miatt, derült ki Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatásából. A vihar kezdete óta érkezett segélyhívások közül több mint ezer esetben vízszivattyűzásra volt szükség, vízszivattyúzások száma, 1800 esetben hívták a tűzoltókat kidőlt fák miatt. (Független Hírügynökség)

  • Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek a vihar által leginkább sújtott északi területekre irányítják a szakembereiket, mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, de Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém megyében is voltak kitelepítések. (MTI)

  • Több mint 100 milliméternyi eső hullott néhány helyen Borsod-Abaúj-Zemplénben, Miskolcon 72 milliméter, a Bükkben, Szentléleken két nap alatt 130, a Sajó és a Bódva mentén pedig 120 milliméternyi csapadékot mértek. Harminchat óra folyamatos esőzés után hétfőre virradóra, a hajnali órákban elállt a szakadó eső Borsod-Abaúj-Zemplénben, azonban a térgében lévő folyók szlovákiai vízgyűjtőjén jelenleg is esik. A Tisza felső szakaszán szintén nagy esőket jeleztek, a Hernád vízgyűjtőjén, illetve Hidasnémeti környékén is jelentős eső esett. (MTI)

  • Teljes útzár van az M7-es autópályán Balatonboglár térségében a Nagykanizsa felé vezető oldalon. A rendkívül erős szél a 143 kilométerszelvényben két kamiont is megforgatott, az egyik pótkocsija felborult - közölte a rendőrség. A nem sokkal kilenc óra előtt történt baleset miatt valamennyi sávot le kellett zárni, a műszaki mentés alatt, rövid időre a Budapest felé vezető oldalt is le kell zárni a forgalom elől - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

    Bíró Gábor tájékoztatása szerint a balesetben senki nem sérült meg, a műszaki mentés miatt azonban legkevesebb egy órán át nem használható az autópálya ezen szakasza.

  • A legfrissebb jelentések szerint teljes útzárat rendeltek el a 3-as számú főúton, Szikszó belterületén a Vadász-patak áradása miatt, Csécse felé vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni, és szintén vízátfolyás miatt zárták le a Szarvasgede-Csécse közötti szakaszt. A 37-es számú főút egyik részét Sátoraljaújhely belterületén a Ronyva áradása miatt kellett teljesen lezárni, Abaújkér és a Baskói bekötő út közötti rész pedig vízátfolyás miatt járhatatlan.

    Bükkszentlászló között útbeszakadás miatt nem lehet haladni, Sajókaza és Felsőnyárád között pedig félméteres víz miatt járhatatlan az út.

     

  • Tíz családot kellett kiköltöztetni Sásdon, ahol a Baranya-csatorna és a Gödrei patak soha nem látott mértékben lépett ki medréből, mondta Székely Szilárd polgármester. Az árvíz három mélyebb fekvésű utcát és több tucat lakóházat veszélyeztet, jelenleg több százan dolgoznak a nyúlgátak építésén. A helyzeten az sem segít, hogy a Baranya csatorna töltését több helyen is átvágták a vízügyi hatóság szakembereivel egyeztetve. Az árvíz elöntötte a baranyai kisváros két ivóvízkútját és a szenyvíztelepet is. A Pécsre vezető 66-os főút sásdi szakaszát lezárták.(Független Hírügynökség)

  • Kidőlt fa szakította le a vasúti felsővezetéket hétfőn reggel a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon Ercsi és Iváncsa között, ezért áll a vasúti közlekedés. Pótlóbuszok érkeznek. Az érintett vonalon közlekedőknek 40-50 perces késésekre kell számítaniuk, tájékoztatott a Mávinform. (Független Hírügynökség)


  • Árvíz 2010 május nagyobb térképen

  • Vasárnap reggel óta ötszáz bejelentés érkezett a fővárosi tűzoltókhoz a vihar miatt, leginkább fakidőléshez, vízszivattyúzáshoz, leszakadt vezetékekhez riasztják őket. Már háromszáz bejelentést teljesítettek, még legalább kétszáz hátravan, és folyamatosan érkeznek a jelzések a tűzoltókhoz, mondta Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság főosztályvezetője. A bejelentéseket osztályozni kell, mert nincs elég kapacitás ahhoz, hogy mindenhova azonnal kivonuljanak. Elsőbbséget élveznek az életveszélyt jelentő, a közintézményeket, a közellátást és a közlekedést veszélyeztető esetek megszüntetése. Eddig 159 fakidőléshez riasztották őket és 59 helyen kellett vizet szivattyúzniuk. (MTI)