Az árvíz után jön a belvíz

2010.05.19. 15:15

Borsodban csütörtökön Ónodon a legkritikusabb helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize. Az ár- és belvizek miatt sok településen megnőtt a fertőzésveszély.

Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Zagyva újabb szakaszán emelte harmadfokúra az árvízvédelmi készültséget a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig). Bár a folyó jászsági részein már végig apadás tapasztalható, továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Zagyva Jászberény és Újszász közötti, mintegy 100 kilométer hosszú gátszakaszán. A tetőzés jelenleg Újszász térségénél tart, ahol a magas vízállás indokolttá tette, hogy az eddigi II. fokú készültséget négy őrjárásban, összesen 35 kilométernyi védvonalon szerdán III. fokúra emeljék. Ez az intézkedés Újszásztól Szolnok irányában a Zagyvarékas alatti területekig közel húsz kilométeres folyószakaszt érint. (MTI)

  • Folyamatosan zsákolják a homokot szerdán is a Borsod megyei Boldván, ahol a Bódva folyó áradása visszanyomja az Ördög-patak vizét. Asszonyok, férfiak, fiatalok és idősek is töltik a zsákokat a településen, a víz már több utcát beborított. Ezért teherautókkal viszik át az áradat egyik oldaláról a másikra a megtöltött zsákokat. A Boldva és Borsodszirák közötti útról jól látható, ahogy a folyó már birtokba vette a mezőgazdasági területeket. Közben ismét eleredt az eső. A borsodsziráki vízmű telepet nem érte el a Bódva áradása, ezért az ivóvíz-ellátás biztonságos. (MTI)

  • Már több mint 16 ezer hektár földet öntött el a víz a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizg) működési területén. Másodfokúra kellett növelni a belvízvédelmi készültséget a Kadarcs-karácsonyfoki védelmi szakaszon, s fenntartják ezt a védekezési szintet a Tisza és a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Hamvas-Sárréten is. Ennél magasabb, harmadfokú a védelmi készültség a Tisza mentén: a Tiszai középső és felső védelmi szakaszán. Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a csatornák vízszintje és az elöntött területek nagysága jelentősen növekedett. A 16 üzemelő szivattyútelep naponta több mint másfél millió köbméter belvizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba. (MTI)

  • Áradnak a Körösök; a Fekete-Körösön Antnál szerda késő délután lép életbe árvízvédelmi készültség. A Kettős-Körös vízszintje szerda késő délután haladja meg az elsőfokú készültségi szint elrendeléséhez szükséges magasságot. A hegyvidéki vízgyűjtőkön lehullott csapadék miatt árhullám indult el a Sebes-Körösön, és a Berettyón is. Ezeken a folyókon, valamint a Kettős-Körösön a vízszint magassága várhatóan a hétvégén éri el a készültségi szintet. A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön a vízgyűjtőkön kettő, másnap pedig hat milliméter esőre lehet számítani.

    A megyében a belvízzel elöntött területek nagysága változatlanul 13 530 hektár, amelyből 6 440 hektár a vetés. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tíz védelmi szakaszából továbbra is kilencben védekeznek. Másodfok mellett a gyomai, a holt-sebes-körösi valamint a Fekete- és a Fehér-Körös közötti területen, míg a többi helyen a legalacsonyabb készültségi szinten küzdenek az elöntések ellen. Egy nap alatt a működő 14 szivattyútelep kétmillió köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba és csatornákba. Az önkormányzatok közül továbbra is Dévaványa, Kamut, Kondoros, Körösladány és Szarvas tart fenn elsőfokú belvízvédelmi készültséget. (MTI)

  • Vizsolyban szintén az alacsonyabban fekvő területeket veszélyeztette a Hernádon levonuló ár, de az itt épült 32 házból végül csak kettőt vett körül a víz. Ezekből az épületekből nyolc lakót költöztettek ki, akik átmenetileg rokonoknál kaptak szállást.

    A településen hétfőn kezdték el tölteni és rakni a honokzsákokat. Éjszaka is folyt a munka, majd kedden egész nap épült az ideiglenes gát. Szerdán reggel a Hernád apadásakor megkezdték a szivattyúzást az elöntött területeken.

  • Még 80 méternyi homozsákot kell lerakni Edelényben, hogy kész legyen a város legmélyebben fekvő pontját, a Kálmán Imre utcát védő gát.Csak ezek után kezdhetik meg a víz kiszivattyúzását. Az utcában mintegy 30-40 házat, összesen 150 lakóval zárt el a víz. A polgármesteri hivatal délben ebédet osztott a külvilágtól elzárt lakóknak.

    Az árvízvédelmi munkákat vezető parancsnok szerint, mivel a házak új építésűek, ezért előreláthatólag bírni fogják ha 1-2 napig vízben kell állniuk. Továbbra sincs szó arról, hogy az utca lakóit kiköltöztessék, az viszont felvetődött, hogy kikapcsolják az áramot.

  • Mivel kedden a helyi általános iskola tanulóinak csak a töredéke tudott megjelenni az órákon, ezért mától tanítási szünetet rendeltek el a községben. Ha az árvízhelyzet javul, hétfőtől újraindulhat a tanítás.

  • cikkünk a témában:

    Napokra lezárják az M1-es autópályát

    Beszakadt az M1-es autópálya a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt. A pályát napokra lezárták, Veszprém felé lehet kerülni.

  • Németh András, Edelény alpolgármestere a helyszínen tartózkodó kollégánknak elmondta, a fő gátat már nem kell tölteni, mert a víz nem emelkedik tovább, így most már csak a gát megtámasztása a feladat. Az alpolgármester hozátette: elképzelhetetlnennek tartja, hogy ez a megerősített gát átszakadjon.

  • Csaknem 10 méteres a Visztula szintje Krakkóban, szerda reggel azonban megkezdődött az árhullám lassú visszahúzódása - mondta Jacek Majchrowski, a város polgármestere. A térségben ennek ellenére továbbra is feszült az árvízhelyzet. Szerdán hajnalban a Visztula átszakított egy gátat, és több utcát elöntött a városban.

    krakkóból eddig körülbelül ötszáz embert evakuáltak, és további ötszáz számíthat rá, hogy hamarosan el kell hagynia lakhelyét. A 750 ezres város vezetése iskolákat záratott be, több száz tűzoltó és katona harcol az ár ellen a városban.

    Jerzy Miller lengyel belügyminiszter katasztrófának minősítette a helyszínen látottakat, több tucat dél-lengyelországi településen továbbra is riadókészültség van érvényben, a halálos áldozatok száma pedig hatra nőtt.

    K EPA20100519055
    Francia turistákat menekítenek ki szállodájukból Krakkó belvárosában
  • Megkezdődött az apadás a Sajón és a Tarnán is, valamint a Hernád felső szakaszán - mondta Kóthay László. Az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára a legfontosabb feladatnak most az átázott töltések megtartását tartja. Közölte azt is, hogy valószínűleg a Hernád alsó szakaszán a vízállás nem éri el az eddig mért legmagasabb vízszintet. Kritikus a helyzet a Zagyván és a Bódván, de pánikra okot adó esemény nem történt - jelentette ki. (MTI)

  • Szerda déltől a hazai mobilszolgáltatók közös segélyvonalat működtetnek az árvízkárosultak megsegítésére. A 1749-es szám hívásával a T-Mobile, a T-Home, a Telenor és a Vodafone hálózatából is adományt küldhetünk. Minden hívás és sms 200 forinttal járul hozzá a károsultak megsegítéséhez. A befolyt pénzt a Magyar Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak.

  • Kiöntött szerdára virradóra a Váli-víz: a megáradt patak Válon és Kajászón tíz, ártérre épült lakóházat veszélyeztet, Baracskán pedig egy gazdasági épületet ért el a víz. A felső szakaszon már megindult az apadás, így várható, hogy estére a patak visszatér a medrébe. (MTI)

  • Miután kedden rekord vízállást mértek a Zagyván és az Ipolyon is, a folyók lassan elkezdtek apadni, egyes szakaszokon már mérsékelni lehet az árvízvédelmi készültséget. (MTI)

    DSCF4157
    A Zagyva Jászberénynél (olvasónk Kabai András fotója)
  • Molnár Oszkár, Edelény polgármestere szerint "nyugodtak nem lehetünk, mert a gát átázott, és még sokáig magas lesz a vízszint is. Megvan a veszélye annak, hogy a gát átszakad, és többezer embert ki kell költözteteni Edelényben."

    Az edelényiek összefogásáról a polgármester elmondta, hogy amíg csak magas volt a víz, az emberek nem vették komolyan a helyzetet, de amikor a déli oldalon átszakadt a gát, észbekaptak és onnantól kezdve példás volt az összefogás. A polgármester külön megköszönte, hogy az ország minden részéből érkeztek segítők.

  • A Borsod megyei Edelénytől mintegy 6 kilométerre, a déli részen átvágják a gátat a magas vízállás miatt. Azért van erre szükség, mert különben az ár elöntené Boldva települést. A víz mezőgazdasági területre - több száz hektárra - ömlik majd. Ezek a földek magánkézben vannak - mondta Molnár Oszkár. A töltésátvágás Edelényben is érződik majd, ezáltal csökken a későbbiekben a vízszint, és kevésbé terheli a település gátjait az óriási víztömeg. (MTI)

  • Pintér Sándor leendő belügyminiszter Pelczné Gál Ildikóval érkezett Edelénybe. A két politikus azt mondta, végig fogják járni az elöntött falvakat, "amerre a víz halad". Pintér nagyfokú szervezettségről számolt be, de jelenleg úgy látja, hogy a 800 milliós vis major alap nem biztos, hogy elég lesz a felmerülő költségekre, hiszen csak magának Miskolcnak a védelme is napi ötvenmillió forintba kerül - állította. A leendő belügyminiszter azt még nem tudta megmondani, hogy lesz-e lehetőség a szerencsétlenül jártak kártalanítására, ezt csak a víz megállítása után döntik majd el.

  • Elterelik a forgalmat az M1-es autópályán a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánosnál, mert egy vízfolyás alámosott egy hidat, amely emiatt megroggyant, az út is megrepedt - mondta közölte az Állami Autópálya Kezelő kommunikációs vezetője. Winkler-Virág András hozzátette: a híd szerkezete komolyan károsodott, és egyelőre nem tudni, mikorra sikerül megjavítani. A forgalmat Nagyszentjánosnál az 1-es főútra terelik. Az M1-es autópályát Győr felé teljesen lezárták. Budapest felé egy sáv még járható, de Winkler-Virág András szerint hamarosan azt is lezárják a forgalom elől. (Független Hírügynökség)

  • Csaknem hetvenezren hívták a Nemzeti Segélyvonal (NSV) telefonszámát, ahol egy telefonhívással 200-250 forinttal támogathatják a májusi ítéletidő károsultjait. Az NSV civil kezdeményezésre létrejött ernyőszervezet, mely a beérkező hívásokból keletkező adományokat a legnagyobb magyarországi segélyszervezetek között osztja szét. Az NSV 1750-es telefonszámát a vezetékes hálózatokból és a T-Mobile hálózatából lehet hívni, a másik két mobilszolgáltató, bár szándékát már tavaly ősszel jelezte, egyelőre nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

  • A vízátfolyások miatt Heves és Nógrád megye több közútján rendeltek el félpályás, illetve teljes útzárat. Heves megyében Bélapátfalva és Szilvásvárad között rézsűcsúszás miatt, Nagyfüged és Tornazsadány között pedig vízátfolyás miatt van félpályás útlezárás. Eger és Noszvaj között földcsuszamlás miatt zárták le az utat. Belvíz miatt zárták le Füzesabonynál a 33. számú utat. Teljes az útzár vízátfolyás miatt Detk belterületén, valamint Adács és Vámosgyörk között.

    Nógrád megyében két szakaszon lépett életbe teljes útlezárás: a 21. számú főúton Csécsénél, illetve Csécse és Szarvasgede között. (MTI)

  • Keddről szerdára virradó éjszaka Szederkénynél kilépett a medréből a Karasica. A víz kerteket, házakat öntött el. Információink szerint a bajt az okozta, hogy az északabbra lévő halastavakból leengedték a vizet.

  • Helyszíni tudósítonk szerint Edelényben néhol derékig érő víz van.
    A Kálmán Imre utca - mely egyébként a város legmélyebb pontja is egyben - házainak egy részébe betört a víz. Előszobák és garázsok vannak víz alatt, de ennek ellenére senkit nem telepítettek még ki. Budapestről érkeztek önkéntesek gumicsónakkal járják a környéket, és kihozzák azokat, akik nem akarnak házaikban maradni. Az élelmet szintén csónakon viszik nekik, ellátásukat megszervezik.

  • cikkünk a témában:

    Csütörtökre sok esőt jósolnak Borsodba

    További esőket prognosztizálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe a szakemberek, a csütörtökön a záporok, zivatarok kialakulásának környezetében akár 15 milliméternyi csapadék is lehullhat.

    Szerdán reggelig az elmúlt 24 óra alatt öt milliméternyi eső esett Miskolcon, a következő időszakban azonban Borsodban bizonyos helyeken, ahol záporok, zivatarok alakulnak ki, lokálisan akár 10-15 milliméter eső is eshet, közölte a helyi meteorológiai szolgálat munkatársa. Hozzátette, hogy a Bódva és a Sajó vízgyűjtőjén, a szlovák területen esik az eső. (MTI)

  • Edelényben szerdára virradóra is több százan védekeztek a gátakon. Éjszaka nem kellett senkit kitelepíteni, azonban felkészültek minden eshetőségre, egy esetleges gátszakadásra, nagyobb vízátfolyásra is. "A víz ha nagyon kicsit is, de apadt, és kitartunk a töltések mentén" - mondta a település polgármestere, Molnár Oszkár. (MTI)

  • Vízügyi szakemberek szerint szerdán a Hernád mentén várható súlyos helyzet, ide, Ócsanálos térségébe látogat Pintér Sándor leendő belügyminiszter is. (MTI)

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több település - Hernádszentandrás, Tornabarakony, Tornaszentandrás - személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs probléma. Kéttucatnyi út járhatatlan, illetve nehezen járható. (MTI)

  • Gyakorlatilag egész éjszaka és hajnalban megállás nélkül esett és esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén megye több részén, nehezítve az árvízi védekezésben résztvevő ezrek munkáját. A Sajó, a Bódva és a Hernád mentén továbbra is rendkívül súlyos a helyzet, a folyók gátjait homokzsákok százezreivel erősítették és erősítik, magasítják.

    Éjszaka villanyfénynél, fáklyák világításával vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisták, rendőrök, pénzügyőrök, egyetemisták, az árvízzel sújtott települések lakói védekeztek, önkéntesek, karitatív szervezetek emberei voltak talpon, a védekezésben több mint tízezren vesznek részt. (MTI)

  • Teljesen elmosta a víz a miskolci Szent Anna temető egy részét. A sírkert egy domboldalon van, ami a sok víztől beszakadt, a szakemberek folyamatosan dolgoznak, hogy helyrehozzák. A temetőben lévő sírokat meg kellett támasztani, hogy ne omoljanak le. (Független Hírügynökség)

  • Helyreállt a vízszolgáltatás Miskolcon, a város vízellátását biztosító társaság ugyanakkor arra kéri lakosságot, hogy fogyasztás előtt forralják fel a vizet. A Miskolci Vízművek (Mivíz) kft. kedd este közölte, hogy a bükki víznyerő források jelentős részét kizárták a vezetékes ivóvíz-szolgáltatásból, ezért kellett Miskolcon vízkorlátozást elrendelni. Kedden a Szinva forrást ismét visszakapcsolták a hálózatba, és várhatóan a vízszolgáltatás az esti órákban Miskolc minden területen normális lesz. (MTI)