Az árvíz után jön a belvíz

2010.05.18. 12:35

Borsodban csütörtökön Ónodon a legkritikusabb helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize. Az ár- és belvizek miatt sok településen megnőtt a fertőzésveszély.

Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A sok eső miatt már három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyón, a Tisza, a Szamos és a Túr mentén, valamint a Lónyay-főcsatorna gátjainál tart árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Tisza Tivadar település alatti szakaszán a víz a következő napokban kiterül az ártéren, a legtöbb helyen eléri a töltéslábat, így az áradás veszélyezteti az ártéri ingatlanokat.

    A folyók ukrajnai és romániai részén hétfőn újabb áradás indult el, a Tisza és a Szamos a két országból kommunális hulladékot is sodor magával. Az előrejelzések szerint a térségben szerda reggelig több mint 15 milliméter esőt várnak. (MTI)

  • Homokot kérnek a Borsod megyei Edelényben, bárhonnan és bármennyit szívesen fogadnak - mondta Molnár Oszkár független polgármester. A helyi homokbányákat, például a császtait nem lehet megközelíteni az árvíz miatt, ám a védekezéshez szükség van további nagy mennyiségű homokra.

    A Bódva hatalmas árhulláma a legnagyobb problémát egyelőre Edelényben okozza, ahol keddre virradóra a töltést is megbontotta. (MTI)

  • Egy 15 méter magas, több mázsás fa dőlt egy autóra Budapesten, kedden délben. A baleset a Moszkva tér közelében, a XII. kerületi Ignotus utcában történt. A középkorú férfi autójával a zsákutcában akart megfordulni, amikor a fa az autójára dőlt. A tűzoltók segítették ki az összetört járműből, nem sérült meg . A 15 méter hosszú, körülbelül fél méter átmérőjű, több mázsás fát a tűzoltók feldarabolták, az autót csak így tudták kiszabadítani alóla.(Független Hírügynökség)

    Kép0374
    Játszótérre dőlt fa a Pillangó parton (olvasónk, Gottschall Mária fotója)
  • Kidőlt egy nyárfa az egyik paksi óvoda udvarán. Senki sem sérült meg, de a gyerekeket át kellett költöztetni az épület másik szárnyába, mert az intézmény udvarán több veszélyesnek ítélt fa is áll - közölte Szilasi Lajos, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A kidőlt és egy másik veszélyesen megdőlt fát a tűzoltók feldarabolták. (Független Hírügynökség)

  • Rekord vízállást mértek kedd reggel a Zagyván és az Ipolyon a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei; a szervezet több mint hatvanezer zsákkal segíti a védekezést. Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Zagyva felső szakaszán kedd reggel 6 órakor 388 centiméteres vízállást mértek, amely 23 centiméterrel haladja meg az eddig mért legmagasabb szintet, Hatvannál pedig 53 centiméterrel volt magasabb a vízállás, mint eddig bármikor.
    Az Ipolyon Ipolytarnócnál mérték az eddigi legmagasabb, 410 centimétert meghaladó vízállást, azóta a folyó lassan apad az Ipolytarnóc-Nógrádszakáll közötti szakaszon, alatta pedig árad. Az Ipoly teljes magyarországi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

    DSCF0772
    A Zagyva Hatvannál (Olvasónk, Püspöki Péterné fotója)
  • A Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszán is másodfokúra növelte a védelmi készültséget a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az igazgatósághoz tartozó területen jelenleg öt védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség: a Berettyó mellett a tiszai alsó szakaszon és a Hamvas-Sárréten másodfokú, míg a tiszai középső és felső szakaszokon harmadfokú a készenlét.

    A készültséggel érintett helyeken már több mint tízezer hektárnyi földterületet, többségében vetést és szántóföldet borít belvíz. A tizenöt üzemelő szivattyútelep naponta már 1,5 millió köbmétert meghaladó vízmennyiséget emel át a befogadó folyókba, csatornákba.

  • Lengyelországban eddig négy emberéletet követeltek az ország déli részét sújtó áradások, s az elmúlt 24 órában kétezer embert kellett kitelepíteni otthonából. Donald Tusk miniszterelnök és Jerzy Miller belügyminiszter hétfőn este Krakkóba érkezett, hogy tanácskozzon a leginkább érintett délkeleti vajdaságok kormányzóival, s a kormányfő kedden személyesen is felkeresi a legnagyobb károkat szenvedő déli térségeket.

    A meteorológiai szolgálatok szerint az esőzések a hét végéig folytatódnak Lengyelországban. (MTI)

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság titkára,Varga Mihály mérnök ezredes elmondta, hogy vízügyi szakemberek, katonák, polgári védelmisek dolgoznak a Tornyosnémetiről Miskolcra vezető 3-as út felsőzsolcai és arnóti körforgalmi csomópontjánál a Sajó áradása miatt. Az utat víz borítja, azt lezárták a forgalom elöl.

    Az autósokat Felsőzsolca belterületi útjaira terelték, a városon keresztül haladva lehet a szlovákiai Kassa, Sátoraljaújhely, illetve Miskolc felé közlekedni. Az M30-as autópályáról a Budapest felöl érkezőket a szirmai lehajtónál terelik le. A Miskolcról kivezető négysávos út három sávját lezárták, a város határában lévő bevásárlóközpontnál csak egy sávon, váltakozó irányban, rendőri irányítás mellett halad a forgalom. A rendőrség a közúti fuvarozókat arra kéri, hogy kamionjaik, teherautóik, ha tehetik, kerüljék el Miskolcot, miután az M30-as autópálya Miskolc-keleti lehajtóját lezárták, a kerülőutak pedig a teherjárművek forgalmát nehezen bírják. (MTI)

  • Hat parkoló autó alatt beszakadt az úttest Pécsen, a Május 1. utcában. Az autók a Meszes-patak medrébe estek, senki nem sérült meg. Az egész utca szélességében ömlik a Meszes-patak, miután egy közeli áteresz felgyülemlett hordalékkal, emiatt a víz egy tározóba folyik, ami viszont nem tudja megtartani a csapadékot, ami a túltelített patakmederbe ömlik.

    A teljes utcaszélességben hömpölygő víz jelentős károkat okozott. A környéken több házban nincs áram. A hatalmas víz a 6-os út pécsi szakaszán is lelassítja a forgalmat.

    Pécsen másutt is gondot okoz a sok csapadék. A város nyugati szélén lévő Páfrány utcában az illegálisan elhelyezett szemét miatt nem bírta elvezetni a csapadékot az árok, ezért a környéken 40 centis víz öntött el több garázst. Éger-völgyben a megáradt patak okoz gondot. (Független Hírügynökség)

  • A napok óta tartó vihar komoly károkat okozott az eplényi sípályán is. Az esőzések miatt felázott talajból több tucat fát fordított ki és döntött a pályára a szél, megsérült a három, úgynevezett csákányos, valamint a négyüléses felvonó drótkötélrendszere is - olvasható a sitv.hu keddi közleményében.

  • Árvízriadó van érvényben Románia nyugati részén, a Bánságban, miután az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett. A figyelmeztetés Temes és Krassó-Szörény megyékre érvényes, ahol kedden délután négy óráig helyenként patakok áradása várható. A hatóságok enyhébb, sárga jelzésű árvízriadót hirdettek az Erdély nyugati és középső részén fekvő megyékben: Máramarosban, Szatmárban, Biharban, Aradban, Beszterce-Naszódban, Kolozsban, Szilágyban és Hunyadban. Szatmár megyében a Kraszna és a Túr folyóról jelentették kedden, hogy meghaladták az árvízkészültségi szintet.


    Hétfőn Beszterce-Naszód megyében voltak jelentősebb áradások, ahol az elmúlt napok esőzései nyomán megáradt folyók negyven háztáji gazdaságot öntöttek el, országutakat és hidakat tettek tönkre, 120 hektár mezőgazdasági terület pedig víz alá került. Románia nyugati részén hűvös időjárás honol, a legalacsonyabb hőmérsékleteket Erdély délkeleti részén és a hegyvidéken regisztrálják. A hegyekben az elmúlt éjszakákon fagypont alatti hőmérsékletet is mértek. (MTI)

  • Baranyában már csak Tarrós községbe nem lehet eljutni, a többi település  megközelíthető. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint részleges lezárás van érvényben a Somogyhatvan-Patosfa közötti, a Pellérdre vezető 5801-es, a Vásárosdombó-Kisvaszar, a Gerényes-Vásárosdombó közötti úton, továbbá a kisvaszari elágazónál, Mecsekjánosnál. Pécsett - a Csárda utca, a Május 1. utca, a Névtelen utca, a Zsolnay út, a Mohácsi út és a Tüskésréti út környékén - több lakóházat elárasztott a víz. A rendőrök lezárták a Május 1. utcát, a Csárda utcát és a Mohácsi út egyik szakaszát, mert a nagy vízállás miatt azok járhatatlanná váltak.

  • Több száz embert telepítettek ki keddre virradóra Észak-Morvaországban (Csehország), legalább egy tucatnyi település került víz alá. Az Ostravához közeli Bohumínban evakuálni kellett a helyi kórházat, mert a víz elöntötte a pincéket, s lehetetlenné tette az intézmény működését. A szomszédos Karviná város környékét is elérte az ár, közúton a reggeli órákban megközelíthetetlen volt a település. Legalább kéttucatnyi helyen válságos a helyzet, Zubríban néhány ház is összedőlt, miután a víz alámosta az alapjaikat. A régióban gondok vannak közúti és a vasúti közlekedéssel, illetve az áramszolgáltatással is; sok ezer háztartás villany nélkül maradt.

  • Gátszakadás történt kedden az Ondava folyón a kelet-szlovákiai Tőketerebes (Trebišov) mellett, s a kiömlött nagy mennyiségű víz veszélyezteti a várost. A víz elöntötte a környező területeket, de a térségben lévő kisebb gátak egyelőre megakadályozták, hogy víz alá kerüljön Tőketerebes Paricov nevű városnegyede. A gátszakadás hajnali három órakor történt, s Robert Kalinák szlovák belügyminiszter azonnal a helyszínre utazott. A város árvízvédelmének megerősítésére már hétfőn kirendeltek száz katonát. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Fennakadások a vasúti közlekedésben

    Országszerte több vasútvonalon okoz fennakadásokat a vihar, illetve az árvíz. A Mávinform kedd reggeli összesítése szerint hét vonalon közlekednek buszok a vonatok helyett, és több helyen csökkentett sebességgel haladhatnak csak a szerelvények.

     

  • Veszprémben és a városhoz közeli Sólyon a Séd-patak áradása okoz gondokat. Az egyik szállodában a vendégházakat féltik, mert azok a vízszintnél közel egy méterrel mélyebben állnak. Folyamatos szivattyúzással és homokzsákokkal próbálják védeni az alacsonyabban fekvő lakóházakat.

    sed1
    Víz hömpölyög az utcán a Veszprém megyei Sólyon
  • Nyolc település nem, vagy csak nagyon nehezen megközelíthető közúton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. miskolci ügyeletétől kapott információk szerint a reggeli adatok alapján elzárt településként tartották számon Varbót, Sajóvelezdet, Tornabarakonyt, Tornaszentandrást, Rakacaszendet, Meszest, Alsóvadászt és Hernádszentandrást. Az ügyelet szerint a helyzet az áradások mértékétől függően szinte folyamatosan változik. (Független Hírügynökség)

  • A Hernád áradása miatt zárták le a Hernádszentandrás és Pere közötti utat. Eger és Noszvaj között földcsuszamlás miatt korlátozták a forgalmat, Kápolna és Tófalu között pedig a 3,5 tonnás össztömeget meghaladó járművek nem hajthatnak az útra. Nem lehet közlekedni Novajidrány és Vizsoly között sem. A Bodrog áradása miatt zárták le a Bodrogolaszi és Sárospatak közötti út egy szakaszát, a Sajó áradása miatt pedig a Sajóecseg és Boldva közötti utat. gyancsak víz alatt van a Sajólád és Bőcs közötti út Bőcs belterületén. Szikszón a Vadász-patak vize hömpölyög a 3-as úton, amely itt személyautóval járhatatlan. ízátfolyás miatt nem lehet közlekedni a Csécse községet a 21-es úttal összekötő úton, lezárták a forgalom elől a Szarvasgede és Csécse közötti utat is, miként a 37-es számú főutat is Sátoraljaújhely belterületén. Járhatatlan az Alsóvadász és Homrogd, a Ládbesenyő és Edelény, a Sajókaza és Felsőnyárád, az Adács és Vámosgyőrk, az Ináncs és Encs közötti út, a bükkszentlászlói és a martonyi bekötő út, a sajógalgóci bekötő út, a vadnai út a hosszúrévi Sajó-hídig. Víz borítja a detki, a tardonai is az izsófalvi utat is. Több település, így Tornabarakony, Tornaszentandrás személyautóval továbbra is megközelíthetetlen. (MTI)

  • A Sajó áradása miatt lezárták kedd reggel a 3-as számú főutat Miskolc határában, az arnóti körforgalom és a felsőzsolcai benzinkútnál lévő körforgalom között. Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a 3-as számú fő útról Szikszó felöl, valamint a 37-es számú főútról Szerencs felől, továbbá Arnótról az M30-as autópálya felhajtója, illetve Miskolc is csak Felsőzsolcán keresztül közelíthető meg. (MTI)

  • Mezőörsnél már apad, Bőnyön azonban tovább nőtt a Cuhai Bakony-ér vízszintje. A településen csaknem 60 embernek kellett elhagynia otthonát, de a szám folyamatosan nő - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Bőnyön hat utcában több mint 70 házat ért el a víz. Péren a Cuhai Bakony-ér továbbra sem veszélyeztet házakat, de ott is védekeznek.

  • Az éjszaka Arnóton volt szükség kiköltöztetésre, mert egy utcát elárasztott a Sajó. Húsz embert kellett kimenekíteni a víz fogságából a folyó áradása miatt. A település határában található körforgalomtól a Miskolc felsőzsolcai végében levő körforgalomig le kellett zárni a hármas utat. Emiatt az adott útszakaszon terelés és jelentős torlódás várható.

  • cikkünk a témában:

    Átszakadt a töltés Edelényben

    Átszakadt a töltés hajnalban a Borsod megyei Edelényben, a L'Huillier-Couburg kastély felé lévő oldalon a Bódva a holtág irányába ömlik. Az átszakadt töltéskoronán zuhog a víz, elöntötte a töltés melletti utat, ahol eddig a védekezési munkákat végezték. A víz hajnalban a belvárosi híd alsó peremét súrolta már. Ha a szintje  tovább nő, a hídtól folyásirányban felfelé felduzzadó víz máshol is átcsaphat a gáton, lakott területeket veszélyeztetve. A védelmet vezető Molnár Oszkár polgármester a szakadást követően kicsit lejjebb átvágatta a gátat, a víz szintje ennek ellenére tovább emelkedik.

    edelény gátszakadás D VAJ20100518008
  • Több mint 2100 alkalommal riasztották a tűzoltókat hétfő estig csak a Dunántúlról és a fővárosból, ahol narancssárga riasztás van érvényben. A keleti országrészben - ahol sárga riasztás van érvényben - nagyjából ezerszer kellett kivonulniuk, közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának szóvivője.

    A legtöbb esetben kidőlt fák eltakarításához, vízszivattyúzáshoz hívták a tűzoltókat. Fejér megyében egy településen kell védekezni. A többi megyéből körülbelül száz-százötven riasztásuk volt. A legkevesebb hívást Vas megyéből kapták. (MTI)

  • Hétfő késő délutánra 20-22 centimétert apadt a Ronyva-patak vízszintje Sátoraljaújhelyen, a zempléni városban 700 embert kellett kiköltöztetni az ár miatt. Szamosvölgyi Péter, a település fideszes polgármestere azt mondta: a patakot vasárnap éjszaka jelentősen megduzzasztó Bózsva-patak vízszintje két métert csökkent. Ennek köszönhetően az elöntött sátoraljaújhelyi házak harminc százalékából távozott a víz.

    Szerinte, ha ebben az ütemben apad a vízfolyás, az éjszaka visszavonulhat az áradat a meder közelébe. A keddre előre jelzett csapadékos időjárás miatt hétfőn nyolcezer homokzsákot töltöttek meg, előkészülve egy esetleges újabb áradásra.

    Összesen hétszáz ingatlant és 3500 embert érintett valamilyen módon Sátoraljaújhelyen a Ronyva-patak árvize. Ebbe beletartoznak a házelöntések, valamint a pincéket és kerteket ért károk is.(MTI)

  • A megáradt majsi tavaknál gátszakadástól tartanak a szakemberek, tájékoztatott a Baranya megyei katasztrófavédelem hétfő este. A szakemberek úton vannak a horgásztavakhoz. Öt-hat házat fenyegethet a gátszakadás. (MTI)

  • A Borsod megyei Edelényben 8-10 centimétert emelkedett a Bódva vízszintje hétfőn, az előrejelzések szerint még 32 centiméternyi további emelkedésre számítanak, bár ezt befolyásolja a Szendrő felől érkező ár és a két település közötti vízfolyások hozama is, mondta Molnár Oszkár polgármester.

    Arról is beszámolt, hogy három utcában védekeznek a folyó közvetlen környékén, a legrosszabb a helyzet a Bódva úton, illetve a helyi kastély melletti területen, ahol a töltés átázott. Elmondta, hétfőn összességében legalább 400-an védekeztek, éjszaka is a gáton lesznek legalább százötvenen. (MTI)

  • Csaknem 275 ezer homokzsákot biztosított már a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az árvízi védekezéshez, ehhez érkezik még további kétszázezer az ország más területeiről. Kohánka István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese azt mondta, a megye sok településén ki kellett költöztetni embereket, például Sátoraljaújhelyen, Boldván, Bükkszentlászlón, Miskolcon, Szikszón. (MTI)

  • Felfogta az áradatot, a nagy mennyiségű csapadékot egy használaton kívüli víztározó, és megóvott két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települést, Telkibányát és Zsujtát. Ez a víztömeg ráadásul épp a Hernád vízszintjét növelte volna, amely egyébként is árad. Kisebb károkat így is okozott a víz - főleg Telkibányán -, két hidat és utakat rongált meg. (MTI)

  • Sok százan védekeznek a Bódva, a Hernád és a Sajó gátjain, valamint azokon a településeken, ahol a megáradt patakok vize veszélyezteti a községeket, mondta Varga Mihály mérnök ezredes, a Borsod megyei védelmi bizottság titkára hétfőn este. A megyei védelmi bizottság további rendőri erőket kapott, és honvédségi erőket kér; az árvízzel fenyegetett településeken nagy intenzitással tart a védekezés.

    Az éjszakai órák kritikus helyzetet teremthetnek, minden eshetőségre felkészültek. Az éjszakai órákban a gátakra több száz fáklyát, lámpákat, homokzsákokat szállítanak ki, főleg Sajóecseg, Boldva, Hernádszentandrás, Kiskinizs, Ócsanálos térségében. (MTI)