A KDNP-re hárul a családok megmentése

2010.05.18. 16:52
A nemzeti együttműködés rendszerének felépítéséhez tette meg a legújabb lépést a Fidesz és a KDNP azzal, hogy új szövetségi szerződést írtak alá kedden, mondta a leendő miniszterelnök. Orbán Viktor szerint nem koalícióról, hanem pártszövetségről van szó. Az öt nemzeti ügy közül a KDNP feladata a család megerősítése lesz.

A Fidesz keddi elnökségi ülésén született döntés értelmében új szövetségi szerződést írt alá a párt a KDNP-vel, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt. Azt mondta, a választások óta egy forgatókönyv szerint teszik meg lépéseiket, ami a nemzeti együttműködés rendszerének felépítéséhez vezet.

A Nemzeti Együttműködésről című politikai nyilatkozat kijelöli a kormányzati munka kereteit, míg a szövetségi szerződés célja, hogy példát mutasson az együttműködésből, mondta Orbán. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz és a KDNP nem koalíciós pártok, hanem egy pártszövetség, ami arra kapott felhatalmazást, hogy támogassa és védje a nemzeti egységet. A kormányban is nem tesznek különbséget fideszes és KDNP-s miniszterek és államtitkárok között, főleg, hogy egyre többen kettős tagsággal rendelkeznek.

Az öt nemzeti ügy közül a családra vonatkozó programban számít a kormányfő a KDNP-re. Azt mondta, hogy meg kell erősíteni a család intézményét, hiszen ez az a közeg, ahol az együttműködést meg lehet tanulni, az elmúlt nyolc év pedig a családellenes szemléletről szólt.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke arról beszélt, hogy az új szövetségi szerződés egy szellemi természetű dokumentum, ami történelmi távlatba helyezi a Fidesz és a KDNP együttműködését. Míg a Fidesz gyűjtőpártként inkább néppártnak számít, a KDNP kifejezetten világnézeti karakterű.

A családokról szóló terveikről annyit mondott, hogy meg akarják teremteni a jogszabályi hátteret ahhoz, hogy a gyerekvállalás ne legyen egyenlő a szegénység vállalásával. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak majd, hogy az anyaság visszakapja méltóságát a társadalomban.

Az új magyar kormány majd az új szlovák kormánnyal tárgyal

A keddi sajtótájékoztatón Orbán Viktor röviden reagált Robert Fico szlovák kormányfő szavaira is, aki a kettős állampolgárságról szóló törvény hétfői benyújtása után összehívta a szlovák nemzetbiztonsági tanácsot. Fico kedden 24 órás határidőt szabott Magyarországnak, hogy a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyes bizottság üljön össze.

Orbán Viktor szerint a szlovákiai választások miatt provokálják Magyarországot, aminek nem szabad felülni. Azt mondta, jelenleg ügyvezető kormány irányítja Magyarországot, az új kormány várhatóan a jövő hét végén alakul meg, addig nem tudnak lépéseket tenni, akkor viszont megkezdik a diplomáciai munkát. A leendő miniszterektől egységes viselkedést kért.

Úgy véli, kockázatos lenne kívülről beleavatkozni a szlovákiai választások kampányába, főleg, hogy ennek a magyarok szenvedő alanyai, de az új szlovák kormány megalakulása után felveszik a kapcsolatot. Beszélt arról is, hogy álszentség lett volna a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat benyújtásával várni a szlovákiai választások végéig, mert a szlovák kormány hangvételén nem változtatott volna semmit, amúgy is durva kampány zajlott volna.