Kormányfőként Varsóba vezet Orbán első útja

2010.05.20. 16:40
Orbán Viktor első hivatalos útján Varsóba utazik miniszterelnökként, utána Brüsszelbe megy. A szlovákiai úttal megvárják az ottani választásokat.

Varsóba utazik első hivatalos külföldi látogatásán Orbán Viktor, miután leteszi a miniszterelnöki esküt, jelentette be Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője. A leendő kormányfő május 31-én egynapos látogatásra utazik a lengyel fővárosba, ahol hivatalos tárgyalást folytat majd Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel.

Magyarország számára stratégiai fontosságú a közép-európai együttműködés erősítése, és a közép-európai együttműködés szempontjából a magyar-lengyel együttműködés kiemelkedő fontosságú, mondta Szijjártó.

Orbán Viktor második hivatalos útja Brüsszelbe vezet június 3-án, ahol találkozik majd Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, akivel egyeztetni fog a világválságra adandó közös európai válaszról.

Szlovákia esetében akkor lesz időszerű ez a felvetés, ha véget ér az ottani választási kampány, megtörténik a választás, mondta a szlovákiai látogatás lehetőségéről Szijjártó. A magyar-szlovák viszony újraalakítására, teljesen új alapokra helyezésére majd akkor nyílik lehetőség, ha az új vagy régi-új szlovák kormány hivatalba lép, tette hozzá.

1998-ban Orbán Viktor miniszterelnökként először Franciaországba utazott.