Átlátható államot ígérnek

2010.05.22. 18:22
Helyreállítják a közszolgáltatásokat. Ebben az egy mondatban összefoglalható az összes konkrétum, amit a Fidesz a kormányprogram zárófejezetébe sűrített. A demokratikus normákról szóló fejezet főleg a szocialisták bírálatából áll, halványan utalnak rá, hogy a Fidesz nem szereti a közérdekű adatok titokban tartását.

A Fidesz kormányprogramjának utolsó fejezete az "Itt az idő, hogy helyreállítsuk a demokratikus normákat!" címet viseli, de pár lózungon kívül nem tartalmaz konkrétumokat. A 8,5 oldalas fejezet első 3,5 oldala a szocialisták elleni vádbeszéd. A Fidesz szerint az elmúlt nyolc évben megingott az emberek bizalma a demokráciában, az alkotmányosságban és a jogállamban.

Az őszödi beszédben leleplezett hazugságok, illetve a Fidesz számonkérésének két szimbolikus pontja, a 2006 októberi rendőri túlkapások, illetve az azévi augusztus 20-i vihar utáni felelősségre vonások elmaradása mellett még azt is az MSZP szemére vetik, hogy 2002-ben kormányra kerülve leváltották a PSZÁF, a Magyar Energiahivatal és a Központi Statisztikai Hivatal vezetőjét.

Az, hogy a Fidesz mit tenne a demokratikus normák helyreállításáért, csak homályos üzenetekből hámozható ki. A program szerint a Fidesz a demokrácia pártján áll, és úgy véli, hogy a jogállami normák nem csak az állampolgárokra, hanem a kormányra is vonatkoznak. Elutasítják az izgazságszolgáltatás politikai befolyásolását és a közérdekű adatok eltitkolását.

Átlátható államot ígérnek, valamint a közszolgáltatások helyreállítását, mert szerintük "az öngondoskodásra vonatkozó hamis politikai felfogás" csak annak tagadása volt, hogy az állam már az alapvető közszolgáltatásokat sem tudja ellátni. Zárásként arról szólnak, hogy a felhatalmazás és a támogatottság hiánya súlyos károkat okozott, és bár nekik most megvan a felhatalmazásuk, ez nem többletjogokat, hanem többletfelelősséget jelent.