Pénzzel gyógyítaná az egészségügyet az új kormány

2010.05.22. 17:24 Módosítva: 2010.05.22. 17:34
Az új kormány orvosi életpályával, méltó bérezéssel, és a szellemi szabadfoglalkozású státusz megteremtésével kíván javítani az egészségügyben dolgozók helyzetén, és küzdeni a hálapénz ellen. Felére akarják csökkenteni a várólistákat, növelni a háziorvosok támogatását és csökkenteni adminisztrációs terheiket. Több pénzt adnának a mentőknek, a kórházaknak és a szakrendelőknek, de ennek forrását a program nem jelöli meg.

A kormányprogram egészségügyről szóló, nagyrészt általánosságokat felsoroló fejezetének címe Itt az idő, hogy megmentsük az egészségügyet. Mindez egyértelműen arra utal, hogy az új kormány nem tervez átfogó reformot.

A kormányprogram szerint a szocialista-szabaddemokrata kormányzat szétverte a korábban jól működő egészségügyi struktúrát, a területi, súlyponti és póluskórházak rendszere áttekinthetetlen. Az új kormány célja, hogy meghatározza az egyes földrajzi területek egészségügyi ellátási igényét, és ehhez megfelelő kapacitásokat és forrásokat rendeljen. Egyértelművé akarják tenni az ellátási szinteket és legalább a felére kívánják csökkenteni a várólistákat.

A program szerint az orvosokat nem szankciókkal, hanem "méltó bérezéssel", orvosi életpályával tartanák itthon. A hálapénzrendszer leküzdésére bevezetnék a szellemi szabadfoglalkozású státuszt.

A program az általánosságok szintjén említi meg, hogy az alapellátásban csökkentenék a háziorvosok adminisztrációs terheit, hogy többet tudjanak foglalkozni megelőzéssel és gyógyítással. Növelni kívánják a háziorvosok finanszírozását és segítenék a fiatal orvosok praxishoz jutását. Ugyancsak a finanszírozás javításával akarják megerősíteni a járóbeteg ellátást, a szakrendelőknek ugyanis fontos szerepe lehet a várólisták csökkentésében.

Az új kormány szerint nem igaz, hogy Magyarországon túl sok a kórházi ágy, a magyar lakosság egészségi állapota ugyanis rosszabb az uniós átlagnál, amely az EU-hoz képest magasabb fekvőbeteg-kapacitást indokol. Említi a program a kórházak - jelenleg 140 milliárdos - adósságállományának csökkentését is, de ennek forrását nem jelöli meg. A program célul tűzi ki a sürgősségi ellátás fejlesztését, a mentők eszközeinek modernizálását és azt, hogy a mentőautók az ország bármely pontját 15 perc alatt elérjék.

Bár a programnak van egy finanszírozásról szóló része is, ebből sem derül ki, hogyan akarnak több forrást rendelni az egyes területekhez. Az új kormány megtartja az egységes, szolidáris egészségbiztosítást, amelyet azonban beteg- és szolgáltatóbaráttá kell tenni. A dokumentum szerint a 2008-as népszavazás egyértelművé tette, hogy vizitdíjra és kórházi napidíjra nincs szükség, mert ez korlátozza a hozzáférést az ellátáshoz.

Az anyag szerint "az egészségügyi szolgáltatásokat értékükön, eredményorientáltan" kell finanszírozni, el kell ismerni az amortizációt, a finanszírozásnak pedig ösztönöznie kell az optimális betegutak megválasztását. A program ezen kívül hosszú távú megállapodásokat tűz ki célul a gyógyszergyártókkal, a generikus gyógyszerek támogatásával csökkenteni a gyógyszerkiadásokat, védené a vidéki kis patikákat.