Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Az ellátásra panaszkodnak a rendőrök

    Nyílt panaszlevéllel fordult a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) Pintér Sándor belügyminiszterhez az árvízi védekezésben résztvevő rendőrök ellátása miatt. Véleményük szerint a rendőrök nem mindenhol kapnak megfelelő élelmet, kevés a víz és a pihenésük sem megoldott. (FH)

  • Az árvíz miatt Észak-Magyarországon és a Dunántúlon továbbra is érvényben vannak a korlátozások a vasúti közlekedésben. Észak-Magyarországon még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóknak. (MTI)

  • Eddig több mint 54.500 háziállat pusztult el az árvíz miatt, ezek közül 54 ezer baromfi - a többi kecske, juh és egyéb háziállat. Az elhullott állatok, de az elöntött derítők és állattartó telepek komoly járványveszélyt jelentenek, így az ár elvonulása után a fertőtlenítés lesz az egyik legfontosabb feladat. (MTI)

  • Az áradás miatt ivóvíz problémákkal 4 településen küzdenek, itt palackos és zacskós vizet osztanak az embereknek - Plén, Kupán, Sajóvámoson és Felsőzsolcán. Országosan mintegy 4000 fogyasztónál kellett az árvíz miatt kikapcsolni az áramot - Borsodban 3000, Budapesten 400 fogyasztó maradt áram nélkül. Felsőzsolcán a fogyasztók 70 százalékánál nincs áram, Bőcsön aggregátorral oldják meg az áramellátást. (MTI)

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kritikus a helyzet Ónod, Onga, Aszaló és Sajólád településeken. Kitelepítés folyik Gyömrőpusztán, ez mintegy 70 embert érint. A megyében jelenleg 4 település van elzárva a külvilágtól - Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás és Tornabakony. Az országban még Komárom és Pest megyében vannak olyan települések, amelyeket nehéz megközelíteni az ár miatt - Dömös, Pilismarót és Kisoroszi. A Dunán hajózási zárlatot rendeltek el a Lágymányosi híd és Szob között. (MTI)

  • Országosan több mint 23 ezer, Borsodban mintegy 18 ezer ember védekezik a gátakon, számuk reggel akár 20-30 százalékkal is csökkenhet párhuzamosan azzal, hogy lassan már apadnak a megáradt folyók - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

    A szóvivő beszámolója szerint a legtöbb érintett szakaszon az apadás lassú, de ennek előnye is van, mert a gyors apadás is veszélyeztethetné a gátakat. (MTI)

    Az indafotósok képei az árvízről (válogatás) (fotó: teze)
  • Keddtől módosulnak az ideiglenes menetrendek a Megyaszó-Hernádnémeti és a Gesztely-Újharangod útvonalakon - tájékoztatott a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője. A vasárnap este kiadott menetrendhez képest keddtől bővítik a Megyaszó-Gesztely-Hernádnémeti útvonalon közlekedő járatok indulási adatait, amely a Hernádnémeti vasútállomásra a menetrend szerinti közlekedés helyreállásáig szállítja Megyaszó és Gesztely körzetének utasait, hogy vonattal eljuthassanak Miskolcra és vissza.

    Emellett keddtől szintén átmeneti menetrend lép életbe - elsősorban a diákok utazásának érdekében - a Gesztely-Újharangod viszonylatban. Hétfőtől a Szerencs-Miskolc útvonalon közlekedő vonatokon a Borsod Volán Személyszállítási Zrt. helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat - dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérletek, nyugdíjas szabadjegyek - a MÁV Start Zrt. elfogadja, tekintettel arra, hogy a 3-as és a 37-es úton Miskolcra autóbusszal nem lehet eljutni. (MTI)

     

  • Három vasszerkezettel próbálják bezárni a sérült töltésrészt a Hernád mentén. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője hétfőn a helyszínen emlékeztetett arra, hogy hiába építették és erősítették meg a nyúlgátat a Hernád töltésének Gesztely és Ócsanálos közötti részén, ugyanaz az eset következett be, mint Edelényben: a víz megbontotta az ideiglenes védművet és elmosta a töltés egy részét.

    A vasszerkezetek - helikopterekkel óvatosan lefektetve a sérült részhez - meg tudnak kapaszkodni a felázott talajban. A töltésen ugyanis nem lehet védekezni, homokzsákot rakni, mert átázott, és a helyi körülmények sem teszik lehetővé a megközelítését. Hétfő estére sikerült beépíteni a big-bag zsákokat is az első vasszerkezethez, amely már megtartja azokat, nem viszi el a sodrás a zsákokat. (MTI)

  • Valószínűleg már csak 1-2 centiméternyit emelkedhet a Duna vízszintje hétfő este Budapestnél, így 830 centiméter környékén indulhat meg az apadás - tájékoztatott a Közép-Duna-völgyi, Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Este 10 órakor 825 centiméter volt a Duna vízszintje, ez már nem nő lényegesen. Az apadás lassú lesz, így inkább csak kedden napközben tapasztalható majd néhány centiméteres vízszint-csökkenés. (MTI)

  • Keresem a rokonomat elnevezéssel telefonos árvízi segítőszolgálat kezdte meg működését, közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy a 06-46-506-442-es telefonszámon lehet érdeklődni az árvízi helyzet miatt nem fellelhető családtagokról, rokonokról ismerősökről.

    A miskolci helyszínű segítőszolgálat munkáját meggyorsítja, ha az érdeklődők közlik a keresett ember nevén kívül annak életkorát és pontos lakhelyét. (MTI)

  • Több mint 150, a dunai ár elől menekülő, az ártérben rekedt őzet és nyulat próbálnak biztonságos helyre vinni a tököli vadászok. Pesuth Antal elmondta: a tököli gazdák vadásztársaságának körülbelül 25 tagja éjjel-nappal az árterület magasabb, száraz pontjain rekedt őzek és nyulak begyűjtésén és kimentésén fáradozik, de egyre nehezebb a dolguk.

    Úgy kell egy-egy állat közelébe férkőzniük, hogy a többit ne ijesszék meg. A mentést a terjeszkedő ár mellett nehezíti, hogy az esetleg kifelé úszó állatok a gáton nézelődő, fényképező katasztrófaturistáktól, valamint a Duna fölött köröző sárkányrepülőktől megriadva visszafordulnak. (MTI)

  • Akár a szokásos idő kétszerese is lehet, amíg a mentők kiérkeznek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében; szinte minden esetnél improvizálniuk kell a szakembereknek, ondta Breitenbach Géza, az Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója. Az igazgató szerint az áradások miatt mostanra minden esetnél meg kell szervezni a mentőknek az útvonalat. A lezárt utak, elzárt települések miatt gyakran csak extrém körülmények között juthatnak be a mentők a riasztás helyszínére.

    Előfordult az is, hogy a szakemberek az árvíz határáig tudtak csak eljutni a rohamkocsival, utána pedig munkagépekkel, katonai járművekkel vagy csónakokkal haladhattak tovább a beteg otthonáig. Nappal a súlyosabb esetekhez a mentőhelikoptert küldik, ezért plusz egy gép áll készenlétben. A megyében 20 százalékkal növelték a mentőautók számát is. (MTI)

  • A levegőből nézve Edelényt és környékét birtokba vette a folyó, mezőgazdasági területeket, utcákat, házakat, kerteket árasztott el, az apadás fölülről is érzékelhető, jól kivehető, ahogy az elöntött területekről folyik a meder felé a víz. A település azon utcáiban, ahol már visszavonult az áradat, statikusok ellenőrzik a házak állapotát, hiszen napokig vízben álltak. A Bódva utcán és az Újtemplom utcán még mindig a víz az úr, a lakók csónakkal mehetnek be házaikba megnézni értékeiket. (MTI)

  • Verőcén rendben haladnak a védekezési munkálatok, a víz már ott is tetőzik, mondta Bethlen Farkas polgármester. A faluban egyetlen ingatlan sincs víz alatt. Verőcén sokkal inkább a Kismaros felőli határnál folyó patak visszaduzzadása szokott problémát okozni, de ezt a részt még a 2006-os árvíz idején megerősítették. (MTI)

  • Kismaroson 35-40 ház van víz alatt, közölte Poldauf Gábor polgármester. Elmondta, hogy a településen egy sokéves tapasztalat alapján kialakult, jól működő terv szerint dolgoznak, amelynek lényege, hogy úgy rakják a gátakat, hogy néhány ház feladásával megvédjék a többit.

    A polgármester attól tart, hogy az esőzések miatt a jelenlegit egy újabb árhullám követheti, illetve az ár nem vonul le olyan gyorsan, mint ahogyan azzal eredetileg számoltak. (MTI)

  • Nagymaroson bizakodóak: bár a tetőzés napja kritikusnak számít, eddig nem történt komolyabb baj, remélik, hogy a gátak bírják a nyomást és kitartanak, mondta Petrovics László polgármester. Hozzátette, a víz csak a közvetlenül a parton álló házakat öntötte el, de kitelepítésekre nem volt szükség, de ez csak "két-három centin múlt".

    A polgármester szerint az eddigi eredményes védekezés annak köszönhető, hogy idejében elkezdték a munkálatokat, az előrejelzések alapján épített gátak megfelelő magasságúak, és a lakosság nagy erőkkel, rendkívüli összefogással vesz részt a védekezésben. (MTI)

  • Eddig 90 olyan házról tudnak a szakemberek, amely az áradások miatt dőlt össze Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében; további 700 embert kellett kitelepíteni, közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Ezzel a kitelepítettek száma 4450-re nőtt a megyében. Ennek egyik oka, hogy a vízben álló házak közül egyre több roskad össze, így növekszik a kitelepítettek száma is. (MTI)

  • Esztergom fölött apad a folyó, a város térségében órák óta tart a tetőzés, kedden Nagybajcs-Gönyü térségében intenzív, Esztergomnál lassú apadás várható az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfő esti tájékoztatása szerint.

    A Mosoni-Duna Rábca menti szakaszán - Kunsziget és Abda, valamint Ikrény és Rábapatona között és a Győr-Koroncói árvízvédelmi szakasz teljes hosszán - korábban elrendelt harmadfokú készültséget este hat órától másodfokúra enyhítik, közölték. (MTI)

  • Hétfő este hat órától újból járható a 27-es számú főút Edelény belterületén, egyelőre csak az útpálya felén lehet közlekedni, jelzőlámpás irányítás mellett, tájékoztatott a közútkezelő.

    Szintén hétfő este hat órakor oldották fel az útzárat Sajóecseg és Boldva között.

    A közútkezelő továbbra is azt ajánlja az autósoknak, hogy ha nem fontos, ne induljanak el Miskolcról észak, illetve kelet felé, a kijelölt terelőút rendkívül zsúfolt, az árvízi védekezésben résztvevők konvojai is ezt az utat használják. (MTI)

  • Lezárták a tanévet a Borsod megyei Edelényben, ahol a Bódva rendkívüli áradása miatt már több napja nem járnak iskolába a gyerekek, mivel a település egy részét elöntötte az árvíz. Emellett az oktatási intézményekben szállásolták el a kiköltöztetett és az árvízi védekezésben részt vevő embereket.

    Csiszár Miklós, Edelény jegyzője azt mondta: a közoktatásról szóló törvény alapján az Edelény város közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményekre kiterjedően hétfőn elrendelte a 2009/2010-es tanítási év lezárását. (MTI)

  • Lengyelországban nem csökkentik érdemben az idei termést az árvizek, mivel a mezőgazdasági földterületnek csak 3 százalékát érintette a természeti katasztrófa, közölte a lengyel mezőgazdasági miniszter hétfőn. Marek Sawicki azt mondta, hogy az árvizek az idei termés hozamára és mennyiségére nem lesznek érezhető hatással. (MTI)

  • Újabb gátak szakadtak át hétfőn Lengyelországban, ahol a heves esőzések miatt újra árad a Visztula. Varsóban szerdára várják a tetőzést, az Odera mentén viszont már javul a helyzet. A Visztulán levonuló második árhullám a tűzoltóság és a katonaság több napos erőfeszítései ellenére gátakat tört át, falvakat és szántóföldeket árasztva el. A hatóságok ezreket szólítottak fel arra, hogy keressenek biztonságos helyet maguknak. Jelenleg a fővárostól mintegy kétszáz kilométerre délre fekvő Sandomierz környékén a legrosszabb a helyzet. A víz házakat árasztott el a közeli településeken, a vidék egyik kulcsfontosságú, kétezer embert foglalkoztató üzemét Sandomierzben azonban sikerült megóvni. Előrejelzések szerint a hét közepétől ismét rosszra fordul az idő, Varsóban azonban már szerdán 7,8 méteren tetőzhet a Visztula. A május eleje óta tartó áradások eddig 22 ember életét követelték Lengyelországban.

  • A Sajó által elöntött borsodi Felsőzsolcán eddig 27 vályogház dőlt össze és több még veszélyben van - mondta újságíróknak Fehér Attila (független), a település polgármestere hétfőn. Azt, hogy pontosan hány ház áll vízben, a polgármester nem tudta megmondani, annyit azonban igen: 450 házat érintett a kitelepítés a 2200 házból. A faluban csak a honvédség lánctalpas járműveivel vagy csónakokkal lehet közlekedni. A Sajóhoz közel eső utcákban az egyszintes házak feléig ér a víz, van, ahol a kerítés teteje is alig látszik ki a vízből. Van olyan ház, amelynek udvarán az egykor összerakott tüzelőnek való úszik a víz tetején, van, ahol a kerti bútorok "szabadultak el". A legtöbb házban most nem lakik senki, üresen, lehúzott redőnyökkel árválkodnak, de vannak azonban olyanok, akik bár vízben áll a házuk, mégsem hagyták azt ott. (MTI)

     

  • A Lukács Gyógyfürdőben a termálfürdő rész kedden bezár, és előreláthatólag péntekig zárva marad. A Palatinusban nincs melegvíz, emiatt a medencék vize a megszokottnál hűvösebb, a készpénzes jegyárat száz forinttal csökkenti az üzemeltető.

  • Közel jár a tetőzéshez a Duna a fővárosnál, közölte a főpolgármesteri hivatal. A délután 2 órás adatok szerint a folyó vízszintje 819 cm, az elmúlt órákban egy-egy centimétert emelkedett. A ma esti tetőzés után kedden még tartja magát a Duna, majd apadás kezdődik. Szerda reggel 790 cm, csütörtökön 730 cm várható.

    budapest athos óbuda 4680295690 541d53f995 o
    Budapest, Óbuda (olvasónk: Athos fotója)
  • A körülményekhez képest jól vannak, bár nagyon fáradtak a kitelepített emberek, jelentette tudósítónk Miskolcról, ahol a Jégcsarnokban és három általános iskolában helyeztek el majdnem ezer árvízkárosultat. Leginkább az aggasztja őket, hogy nem tudják, mikor mehetnek haza. A férfiak segítenek a védekezésben, a gyerekeknek focimeccseket szerveznek. Elterjedt a hír, hogy polgárőrök fosztogatókat kaptak el Felsőzsolcán, sokan attól tartanak, hogy távollétükben éppen őket lopták meg.

  • Homokzsákokkal védik a közeledő dunai árhullám által veszélyeztetett utcákat Dunaföldváron, Pakson és Bátán, közölte a katasztrófavédelem. Pakson az Árvíz utcában 870 centiméteres vízszintre építették ki az ideiglenes védvonalat, és lezárták a 6-os főút alatti zsilipeket. Bátán ötezer homokzsák áll rendelkezésre a védekezésre, a Duna-parti községben az ár a szivattyúteleptől a Bercsényi utca végéig terjedő két kilométeres szakaszon jelenthet veszélyt a lakóházakra. A Duna Paksnál 24 óra alatt 64 centimétert emelkedett, a Tolna megyei szakaszon jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. (MTI)

  • A Borsod megyei Ónod települést több száz ember továbbra is sikeresen védi, annak ellenére, hogy hétfőre virradóra kritikus órákat is megéltek. Ónodon rendőrök, vám- és pénzügyőrök, Budapestről és máshonnan érkezett fiatal önkéntesek, a helybéliek pakolják homokkal a zsákokat, erősítik, magasítják a töltést több mint nyolcszáz méter hosszon, és rakják körbe a vízzel fenyegetett házakat. Negyven-ötven épület már vízben áll, többet összedőlés fenyeget, a lakókat kiköltöztették. (MTI)

  • A Lupa-szigetről elszabadult három motoros csónak akadt a budapesti Bem rakpart alatt horgonyzó hajókba. A Lupa-szigetnél átkelésre használt kompok a Bem rakpart 43. alatt horgonyzó állóhajóhoz sodródtak, és belegabalyodtak az ott kikötött hajókba. A tűzoltóknak ezek közül eddig kettőt sikerült biztonságosan rögzíteniük, a harmadik viszont felfordult, telítődött vízzel, és beszorult az Esztergom nevű hajó orra alá. (MTI)