Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hétfő reggeli adatok szerint az országban 1330 kilométer hosszon van harmadfokú vagy rendkívüli árvízi védekezés az országban. Az árvíz miatt jelenleg 3700 ember van kényszerűen távol az otthonától, a legtöbbjük (3600) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Tizenkét megyében összesen 265 településen folytatnak valamilyen védekezési tevékenységet. (MTI)

  • Budapesten továbbra sem teljes vonalon jár a 2-es villamos a Duna emelkedő vízszintje miatt. A villamosok a Közvágóhíd és a Március 15. tér között közlekednek. A Március 15. tér és a Jászai Mari tér között pótlóbuszok járnak. A pótlóbuszok a 15-ös busz vonalán közlekednek és ennek a járatnak az érintett megállóiban lehet rájuk felszállni. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Négy település megközelíthetetlen Borsodban

    Négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, Sajógalgócra, Tornaszentandrásra, Tornabarakonyba és Hernádszentandrásra továbbra sem lehet bejutni autóval, illetve sok út sem járható még a megyében.

  • Rendkívüli szünet elrendelését és az idei tanév lezárását kérte az árvíz miatt veszélyeztetett borsodi települések jegyzőitől Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. A kérést azzal indokolta, hogy ilyen zaklatott lelkiállapotban érdemi munka sem a tantestület, sem a diákok részéről nem várható el. Az elmaradt tananyag pótlásáról a szeptembertől kezdődő új tanévben az iskolák gondoskodnak. (FH)

  • Sólyom László Felsőzsolcán tájékozódik az árvíz következményeiről és a védekezési munkálatokról, közölte az államfő hivatala. A köztársasági elnök körülbelül egy óra múlva érkezik a miskolci sportrepülőtérre.

  • A Sajó áradása miatt változik néhány miskolci autóbuszjárat útvonala, menetideje, kettő pedig nem is közlekedik. A 7-es járatok Felsőzsolca helyett a Fonoda utcáig közlekednek, az Auchan bevásárlóközponthoz induló járatok egyáltalán nem járnak. A Fonoda-híd lezárása miatt a 18-as autóbuszok indulási időpontja változott meg. (MTI)

  • Félpályán lehet csak közlekedni a 12-es főúton, Vác és Verőce között a Duna megemelkedett vízszintje miatt. A forgalmat rendőrök irányítják az érintett szakaszon. Ezt az útszakaszt várhatóan délutánra teljesen le is zárják. Autóval Katalinpuszta felől ekkor a régi verőcei utat lehet használni. (FH)

  • Észak-Magyarországon a korlátozások mellett már javulások is vannak a vasúti közlekedésben. Még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítani, és a Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt több korlátozás továbbra is érvényben maradt. Hajnaltól a felsőzsolcai helyzet miatt a vasúttársaság elfogadja a Borsod Volán bérleteit a Miskolc-Szerencs vonalon. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Virrasztva várják a tetőzést a Dunakanyarban

    Homokzsákokkal erősítik a töltést, próbálják védeni a házakat és a 11-es utat a Dunától.

  • Átmeneti menetrendet készített a 3-as és a 37-es út közlekedésének részbeni pótlására a Borsod Volán - mondta Ujj Zsuzsanna, a társaság kommunikációs vezetője.  Hernádnémeti vasútállomásra a menetrend szerinti közlekedés helyreállásáig rendkívüli menetrend szerint szállítják Megyaszó és Gesztely körzetének utasait, hogy vonattal eljuthassanak Miskolcra és vissza. A menetrend csak akkor érvényes, ha a közlekedési feltételek az éjszaka folyamán nem lehetetlenülnek el. Ugyanez érvényes a vasúti közlekedésre a Szerencs-Hernádnémeti-Miskolc vonalon is. Hétfőn üzemkezdettől a Szerencs-Miskolc vonalon közlekedő vonatokon a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványok elfogadását kérték a MÁV-tól, tekintettel arra, hogy a 3-as és a 37-es úton és kerülő útvonalain az autóbusz-közlekedés Miskolcra már nem lehetséges. (MTI)

    DVETT20100607001
    600 rendőrt szállásoltak el a miskolci Jégcsarnokban, akik több mint 24 órán át dolgoztak Onga gátjain az árvízi védekezésen.
  • Kormányzati felkérésre a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is bekapcsolódik a borsodi árvíz miatt szükségessé vált mentési munkákba. A VMSZ a vele együttműködő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal közösen összesen 18 emberrel, autókkal, köztük egy rohammentővel, 4 mentőhajóval, búvártechnikával és természetesen búvárokkal, valamint nagy teljesítményű áramfejlesztőkkel, a mentési munkák elvégzéshez szükséges eszközökkel, így például világító berendezésekkel érkezik az árvíz sújtotta térségbe. A felkérés alapján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának mentőegysége elsősorban életmentési és szükség esetén vagyonmentési feladatokat lát el. A mentőegység vasárnap az esti órákban indult el Borsod megyébe, ahova várhatóan még éjszaka megérkezik.

    Rögzített stég emelkedik a magasba (Baowah képei az Indafotón)

     

  • Egyelőre megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg a Borsod megyei Felsőzsolca elöntött területén a Sajó rendkívüli árvize következtében - mondta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője. Volt olyan fél óra, hogy négy lakóház összedőlésének voltak szemtanúi a tűzoltók. Közben már a Felsőzsolca és Alsózsolca közötti ipari zónát is elöntötte a víz, többek között egy fémfeldolgozót és egy húsfeldolgozót is. Arról is beszámolt, hogy szombat éjjel és vasárnap huszonhat tűzoltó több csónakkal folyamatosan mentette a településről az embereket; sok volt közöttük az idős, a beteg és a gyerek.

    DVETT20100606022
  • Egy héttel meghosszabbították a vizsgaidőszakot a Miskolci Egyetemen az árvízi védekezésben dolgozó diákok számára. A Magyar Rektori Konferencia pedig az összes felsőoktatási intézménytől azt kéri, hogy hozzon hasonló döntést: a gátakon önkéntesen dolgozó tanulók vizsgázhassanak később. Csak Miskolcról több száz egyetemista vesz részt a védekezésben, őket nyilvántartásba vették az egyetemen - hangzott el az RTL Híradóban. A rektori konferencia azt kéri az összes felsőoktatási intézménytől, hogy a gátakon önkéntesként dolgozó diákok vizsgázhassanak később, és a kitolt időpont ne rójon többletköltséget rájuk.

  • Az éjjel Nagybajcsnál tetőzik a Duna - tudatta vasárnap este közleményben az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A következő napokban lassú apadás várható a folyón - jelezték, hozzátéve: éjszaka és hétfő hajnalban Győrben is védekezniük kell a vízügyi szakembereknek, a Szérüskert utca és a Rabkert védelmében "jelentős védelmi munkákat kell végrehajtani" a Nagy-Pándzsa töltésén. Részleteket Szabó Henriett, az igazgatóság pr-munkatársa későbbre ígért. (MTI)

  • Halálos áramütést szenvedett az árvízzel sújtott Felsőzsolcán egy középkorú férfi - mondta Sáhó Zoltánné, a város jegyzője. A Kodály Zoltán utca egyik házában történt a baleset vasárnap délután. A város nagy részét éppen az áradat okozta veszély miatt korábban áramtalanították. Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy egy aggregátor beüzemelésekor történt a baleset, a férfit többször próbálták újraéleszteni, de nem sikerült. (MTI)

  • Az árvíz miatt lezárták a 11-es főutat a 61-es kilométernél, Esztergom-Szamárhegynél. A forgalmat váltakozó irányban kerülőútra terelték, ezért várakozásra kell számítani - közölte a város sajtófelelőse. Több útlezárás miatt Esztergom nagyobb járművekkel csak a 10-es út felől, Dorog irányából a 111-es és Kesztölc irányából a 117-es úton közelíthető meg. A Duna tetőzését hétfő délutánra várják, 730 centiméterrel - tette hozzá Takács István. A hajnal óta közúton megközelíthetetlen Pilismaróton a védművek bordás megtámasztását végzik. A munkához több helyi vállalkozó is felajánlotta gépeit.

  • Vasárnap délutánra harminc centiméterrel haladta meg a Sajó vízszintje a két héttel ezelőttit a Borsod megyei Ónod mellett. A település közelében ér össze a Hernád és a Sajó. A szakemberek azt jósolják, hogy a két árhullám összeérése a következő órákban körülbelül 10-15 centiméterrel tovább emeli az árvíz szintjét. Ónodon kritikus éjszakára készülnek. Hegedűs István jegyző elmondta. a homokzsákokkal megemelt gát a kisebb szivárgások mellett egyelőre a településen túl tartja a hatalmas víztömeget. Ennek ellenére körülbelül ötven házat körbevett már. Körülbelül száz helyit ki is kellett telepíteni otthonukból. (FH)

  • Van, ahol javult már a vasúti közlekedés Észak-Magyarországon, de több helyen érvényben vannak még korlátozások is. A Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest vonalon közlekedő kör InterCity-k késéssel ugyan, de már végig közlekednek. Hétfő hajnalban a Miskolc-Bánréve-Ózd és a Putnok-Kazincbarcika vonalon is megindulhatnak a szerelvények. Hétfő hajnaltól ugyanakkor a Felsőzsolca körül kialakult árvízhelyzet miatt a MÁV-START elfogadja a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat - dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérleteket valamint nyugdíjas szabadjegyeket - a Miskolc-Szerencs viszonylatban.

  • Kissé javul az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezt mutatja, hogy vasárnap estére már csak négy település volt a víz fogságában. A reggeli órákban még tucatnyi községbe nem lehetet bejutni személyautóval, a védekezők azonban rendkívül nehéz éjszakára számíthatnak. A közútkezelő társaság megyei ügyeletének vasárnap esti tájékoztatása szerint Sajógalgócot, Hernádszentandrást, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást nem lehet megközelíteni személyautóval. Továbbra is több út járhatatlan a megyében. Az éjszakai órák Ónod és Sajópetri lakóinak lesznek igen nehezek, de nem lélegezhetnek fel azok a felsőzsolcaiak sem, akik otthonukban maradtak. Nem múlt el a veszély Nagykinizs, Kiskinizs, Felsődobsza, Hernádkércs térségében sem. (MTI)

  • Helyreállt az ivóvíz-szolgáltatás a Borsod megyei Edelény nagy részén vasárnap délután. Néhány utcában azonban a sorozatos csőtörések miatti hálózati veszteség megelőzéséért le kellett állítani a szolgáltatást. A Bódva, az Újtemplom, a Kővágó, a Tóth Árpád, a Széchenyi, a Rozsnyói és a Nyár utcában zacskós vízzel és lajtos kocsival biztosítják a lakosság ellátását. Edelényben eddig tizenkét ház dőlt össze. A Borsod megyei Szendrőben szintén tucatnyi ház omlott le, a kitelepítettek száma több mint 150 a Bódva rendkívüli áradata miatt. (MTI)

  • Aggregátorra, reflektorra és olyan keskeny, IFA-szerű járműre lenne szüksége a Borsod megyei Ónodnak, amellyel a már elöntött kis utcákba is be tudnak jutni - mondta a település jegyzője vasárnap délután. Üveges István hozzátette: az éjszaki védekezéshez ezekre nagy szükségük lenne, mert csak fáklyáik vannak. A település közelében folyik össze a Hernád a Sajóval, minden korábbinál nagyobb már a víz. A faluba Sajópetri felől már nem lehet bejutni, Muhi felől, ha nehezen is, még igen, de tovább árad a folyó, és a tetőzésig még körülbelül 15 centiméternyit emelkedik a vízszint. Több százan védekeznek, helybéliek, vízügyesek, önkéntesek, vám- és pénzügyőrök, és egyelőre sikerült megfogniuk a víztömeget mintegy 880 méteres hosszban. Jelenleg nincs közvetlen veszély Ónodon, de a víz még nem tetőzött, ezt hétfőre virradóra várják.

  • Tetőzött a Sajó a Borsod megyei Felsőzsolcánál - ahonnan eddig 1300 embert kellett kitelepíteni - vasárnap 11 órakor 487 centiméteres vízállással. A folyó Sajószentpéter felett lassan apad. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője elmondta: a Sajó és a Hernád torkolatának környezetében a jelenlegi vízszintek tovább emelkednek, és a vasárnap éjszakára, hétfő hajnalra várt tetőzésig további 10-15 centiméternyi áradás lehetséges. A Sajó tiszai torkolatánál a Tisza és a Sajó árhullámai miatt még 50-60 centiméter körüli vízszintemelkedés várható - tette hozzá. A Bódva teljes hazai szakaszán megindult az apadás, de üteme egyelőre rendkívül lassú. A Hernád Hernádzsadánynál szombaton 550 centis vízállással tetőzött, ami 36 centiméterrel haladta meg az előző rekordnagyságú árhullám maximumát. (MTI)

    DVETT20100606023
  • Az Ipoly teljes hosszában harmadfokú készültség van érvényben. A folyón helyenként több mint 50 centiméterrel megdőlt az 1976-os legnagyobb vízállás - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A folyó mentén jelentős védekezési munkák a Szécsényi- és az Ipolyvecei-öblözetben folytak. A víz többször elérte a töltéskorona magasságát, de minden esetben sikerült elhárítani a veszélyt. Az Ipolyvecei-öblözetben a töltés átázás miatt meggyengült, de bordás megtámasztással sikerült helyreállítani a védképességet. Az Ipoly felső szakaszán lassú apadás kezdődött, így az operatív védekezés fokozatosan az alsó szakaszra tevődik át. Jelenleg Letkés térségében végeznek töltésmagasítást.

  • Ónod egyelőre tartja magát, a településen sok százan megfeszítve dolgoznak, homokzsákok ezreivel erősítik, magasítják a töltést - mondta Tarnóczi József önkormányzati képviselő. "Ronggyá van ázva minden gát, de tartjuk őket, hétfő reggelre várjuk a tetőzést" - mondta.

    A település közelében folyik össze a Hernád a Sajóval, és minden eddiginél nagyobb víz van ott. Sok utcában is áll a víz, de a nagy áradást megfogták.Több százan védekeznek, helybéliek, vízügyesek, önkéntesek, vám- és pénzügyőrök. Róluk az önkormányzati képviselő különösen elismerően szólt: vasárnapra virradóra emberfeletti munkát végeztek, nélkülük víz alatt lenne a település jó része.
    Jelenleg nincs közvetlen veszély Ónodon, de a víz még nem tetőzött. (MTI)

  • Új vizsgaidőpontot biztosít az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága annak a negyven észak-magyarországi érettségizőnek, akik az árvíz miatt nem tudtak megjelenni az emelt szintű érettségi vizsgákon.

    Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt mondta, az árvíz ellenére június 3-a óta rendben folynak az emelt szintű szóbeli vizsgák, amelyeken adataik szerint negyven diák nem tudott megjelenni az árvíz miatt. (MTI)

  • Könnyebb sérülést szenvedett egy árvízi védekezésen dolgozó rendőr a Borsod megyei Hernádcécén. Dobson Tibor tájékoztatása szerint a rendőr akkor sérült meg, amikor egy markológép kanala eltalálta a hasát. A férfi a saját lábán ment a mentőautóhoz; megfigyelésre kórházba szállították. (MTI)

  • A Magyar Agrárkamara közleménye szerint a mező- és erdőgazdaságot a belvíz gyötri meg leginkább. Sok helyen víz borítja a vetést, van, ahol vetni sem tudtak. A már lábon álló gabona is károsodott, nem beszélve a gyömölcs- és zöldésgtermésről, az erdőkben pedig sok fát kényszerkivágásra ítéltek. Részletek>>>

  • Munkatársaink fotói a helyszínről.

  • A kazincbarcikai Ádám Jenő Általános Iskolában és tagiskoláiban  bizonytalan ideig nem lesz tanítás az árvízi helyzet miatt. Az általános iskolában ugyanis két épüleben a védekezésben közreműködőket szállásolták el, a közoktatási törvény alapján ezért rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el.

    A helyi Dózsa György Tagiskolában azonban felügyeletet biztosítanak mindazon tanulók számára, akiknek biztonságos elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni. (MTI)

  • Zúzott kővel megtöltött, úgynevezett big-bag zsákkal, helikopteres segítséggel erősítik a védműveket a Hernád mentén. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa szerint a víztömeg nagysága miatt az emberfeletti erőfeszítések ellenére is keletkeztek károk. A Gesztely és Ócsanálos közötti részen a várdomb közelében a töltésről például lesodorta a folyó az ideiglenes védművet, és elmosta a töltéstest egy részét.

    Ezt helikopterek segítségével szombaton lokalizálták, és hogy megakadályozzák a további elmosódást, duplafalú zsákokat vittek oda. (MTI)