Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Apad a Bódva a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben is, mindkét településen látható módon húzódik vissza az utcáról az áradat. Szendrőben pár óra múlva elkészül a gyaloghíd, amelyet gerendából ácsoltak össze, hogy át tudjanak jutni a település egyik részéből a másikba. Edelényben, a városon átvezető 27-es úton már kisebb a vízátfolyás, nemcsak katonai járművek és markolókanalas gépek tudnak áthaladni, hanem a magasabb autók is, de a gépfegyveres rendőrök csak azokat engedik át, akik az árvízi védekezésben részt vesznek. (MTI)

  • Tábort szervez a Katolikus Karitász a következő két hétben azoknak a gyermekeknek, akik az árvíztől sújtott településeken élnek. Az egri karitászközpontba Gesztelyről, Ócsanálosról, Szendrőből várnak gyermekeket, akik a helyi plébánosok közreműködésével juthatnak el az egy-egy hétig tartó táborba. (MTI)

  • Egymillió forintot ajánlott fel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az árvízkárosultak javára. Az összeget a Vöröskeresztnek utalják, a karitatív szervezet pedig a saját belátása szerint vásárol a bajba jutottaknak egyebek mellett takarót, ruhákat, tartós élelmiszert vagy ivóvizet annak alapján, hogy melyik településen éppen mire van szükség. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Kilenc útszakasz van zárva Pest megyében

    Összesen kilenc útszakaszt zártak le Pest megyében hétfőig a Duna vízszintjének emelkedése miatt. (FH)

  • A látvány rendkívüli és tragikus, az összefogás elismerésre méltó, mondta a köztársasági elnök, miután ellátogatott Felsőzsolcára. Sólyom László elmondta, a beszámolókból azt szűrte le, hogy a bajban nagy az összefogás, és a védekezés sikeres volt, annak ellenére, hogy a falut elöntötte a Sajó. Úgy fogalmazott: csak elismerés jár a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a polgári védelemnek és azoknak a civileknek, akik másokon is segítettek. (MTI)

  • A becslések szerint a MÁV kára elérheti a 2,7 milliárd forintot az elmúlt időszak viharai és az árvizek miatt, mondta Sigulinszki Tibor szóvivő. A megáradt patakok és folyók több helyen is elmosták a vasúti pályát és a töltést, a korábbi viharok pedig megrongálták a felső vezetékeket és fákat döntöttek a sínekre. A víz eddig nyolc vasúti hidat rongált meg, öntött el és a szakemberek azzal számolnak, hogy Szolnoknál is veszélyezteti majd a vasúti hidat a megemelkedett vízszint. (FH)

  • Gönyü és Komárom között tetőzött a Duna; a Szigetközben várhatóan felgyorsul az előző nap megindult apadás. A folyó németországi és ausztriai szakasza a vártnál intenzívebben apad. A kedvező változások nyomán Dunaremeténél egy szinttel alacsonyabbra, elsőfokúra mérsékelték reggel hat órakor a készültséget. A térség legnagyobb problémát okozó vízfolyása, a Bőnyt és Mezőörsöt fenyegető Cuhai-Bakony-ér  visszahúzódott a medrébe. (MTI)

  • Románia több mint 166 ezer euró értékben küld Magyarországnak vissza nem térítendő gyorssegélyt, jelentette be Bukarestben Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter. Az első gyorssegélyt május 30-án hagyták jóvá, akkor 200 ezer homokzsák küldéséről döntöttek. A hétfői kormányülésen további 300 ezer zsák adományozásáról fogadtak el határozatot. (MTI)

  • A miskolci tűzoltók arra kérik az embereket, csak felügyelettel menjenek vissza az értékeikért, a megrogyott, statikailag meggyengült épületek életveszélyesek. További segítséget a 105-ös segélykérő telefonszámon is lehet kérni. (FH)

  • A Sajón és a Hernádon eddig nem látott árhullám vonul le, a legfrissebb számítások szerint emiatt Szolnoknál tíz méter felett tetőzik majd a Tisza; ha a szükség úgy hozza, az egyéb védekezési lehetőségek mellett megnyitják a tiszaroffi szükségtározót is. A szolnoki tetőzés a mostani hétvégén, vagy a jövő hét elején következik be, és legalább három hétig nyolc méter feletti vízállás lesz a Tiszán. (MTI)

  • Apad a Sajó és a Bódva, a Hernád pedig Gesztelynél hétfőre virradóra tetőzött, azóta egy centis apadást észleltek. A Ronyva apad. A Tisza az éjszakai órákban Záhonynál tetőzött 496 centiméteres vízállással, a Záhony alatti szakaszon még árad. (MTI)

  • Megsüllyedt a 6-os főút Pécsen átvezető szakaszának egy részén az aszfalt. Egy közműalagút rogyott meg, vélhetően a sok esőzés miatt, ezért a belvárosi bevásárlóközpont keleti oldalán, az Alsómalom utcai szakaszon lezárták a két belső forgalmi sávot. Jelenleg statikusok vizsgálják a süllyedés okát és a helyreállítás lehetőségét. A környéken torlódásra kell számítani. (FH)

  • Újabb 170 ember kényszerült elhagynia otthonát hétfő reggel óta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így a kitelepítettek száma 3770-ra nőtt a megyében, közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Továbbra is a Hernád, a Sajó és a Bódva menti településeken a legkritikusabb helyzet.

    A reggeli adatokhoz képest azért változott a kitelepítettek száma, mert a nagyon lassú apadásnak indult ár után veszik észre a lakók, hogy házuk megsüllyedt, a falak megrepedeztek. (MTI)

  • Árvízi védekezésben segédkező tűzoltót ütött meg egy autós Tátnál a hétvégén, közölte a rendőrség. Nyergesújfalui tűzoltók vízszivattyúzás közben tömlőket fektettek keresztbe az úttesten, és egy arra haladó autó vezetőjének nem tetszett, hogy lassítania kell. Előbb szidalmazta a tűzoltókat, majd kiszállt és egyiküket megütötte. Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indítottak ellene eljárást. (MTI)

  • 112039897
    Beázik a Batthyány téri HÉV állomás a magas vízállás miatt (fotó: Nyári Fruzsina)

    A vízbetörés miatt a 3. vágányt le is kellett zárni.

  • Egy lánctalpas katonai járművel viszik körbe az elárasztott Felsőzsolcán Sólyom László köztársasági elnököt, aki délelőtt érkezett meg a borsodi településre, hogy az árvízi helyzetről a helyszínen tájékozódjon. Az államfő a miskolci reptérre érkezett meg délelőtt 10 óra előtt, onnan vitték ki az árvíz sújtotta területre. Az elöntött településről a köztársasági elnök Miskolcra megy, a sportcsarnokban elhelyezett kitelepítettekhez. (FH)

  • Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Tisza egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, Nagyhalász és Gávavencsellő között. A tiszabecsi határszelvénytől Záhonyig már apad a Tisza, folyamatosan csökken a vízszint. (MTI)

  • Felborult egy, az árvízi védekezésre kivezényelt rendőröket szállító traktor és pótkocsija a Borsod megyei Bőcsön, senki sem sérült meg. Egy szemtanú elmondta, a negyven rendőrt szállító mezőgazdasági vontató "leesett" az útról, mert Hernád és a Bársonyos patak vizétől nem lehetett látni az út nyomvonalát. (MTI)

  • Az árvíz sújtotta területeken katasztrofális a helyzet, azt kérjük a gazdáktól, hogy jelentsék be a károkat, mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke. A gazdák még traktorral sem tudnak kimenni a határba, a kárfelmérés most történik. Hozzátette, a kárérték becslésében egyelőre óvatosnak kell lenni. (MTI)

  • Hatszáz hajdú-bihari rendőr vesz részt az árvízi védekezésben a hétvége óta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A rendőröket berendelték vagy önkéntes alapon vállalták, hogy részt vesznek a borsodi árvízi védekezési feladatokban. A hajdú-bihari rendőrök Onga és Ócsanálos árvízi védekezésében segítenek. (MTI)

  • Az ár- és belvízi helyzet ellenére meg tudják rendezni a jászok idei világtalálkozója a hétvégén Jászágón. A 750 lelkes kistelepülésre a homokos talaj jellemző, amely viszonylag gyorsabban beszívja a földeket uraló belvizet. Egy programpontot kellett a víz miatt módosítani: egy emlékkövet valószínűleg nem tudnak a felázott talajon a tanyasi iskolához kivinni, így a község főterén szentelik fel, és később viszik végleges helyére. (MTI)

  • Összesen hetvenhét embernek kellett elhagynia otthonát Tolna megyében az árvíz és a múlt heti esőzések miatt, legutóbb Harcon vált életveszélyessé egy ház, közölte a katasztrófavédelem. Korábban Iregszemcsén, Medinán, Bikácson, Csikóstőttősön és Szekszárdon váltak lakhatatlanná házak az árvíz és a csapadék miatt; többen hozzátartozóknál laknak, 19 ember elhelyezéséről az önkormányzatok gondoskodtak. (MTI)

  • Csak a táblák lógnak ki a vízből (Hargita Nándor fotói az Indafotón)

    A Duna a Lánchídnál és a Tímár utcánál az Eurovelo 6-os bicikliutat is elöntötte, sok vállalkozó kedvű kerékpáros átvág ezeken a szakaszokon, a többiek kerülőre kényszerülnek.

  • A szakemberek előrejelzése szerint várhatóan a ma esti-éjszakai órákban, 820 cm körüli vízszinttel tetőzik majd a Duna Budapestnél, közölte a főpolgármesteri hivatal. Éjfél és reggel 9 között 13 centimétert emelkedett a vízszint. Lakóövezet továbbra sincs veszélyben.

    A tetőzés egy napig tart majd Budapesten, és a hét közepén megkezdődik az apadás. Az alsó rakpartok legkorábban a hétvégén kerülhetnek ki a víz alól, ekkor kezdődhet majd meg a takarítás is.

  • Vasárnap egy teherautó rátolatott a Margitszigeten kiépített nyúlgátra, a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói - még a tetőzés előtt - újraépítik a homokzsákokat, közölte a társaság.

  • Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. az árvíz sújtotta területeken a katasztrófavédelemmel együttműködve, a lehető leghamarabb, folyamatosan állítja helyre az áramszolgáltatást, közölte a társaság. (MTI)

  • Lezárták a forgalom elől a 12-es út Vác és Verőce közötti szakaszát a Duna áradása miatt, közölte a rendőrség. Az autósokat arra kérik, hogy a régi verőcei utat vegyék igénybe. (MTI)

  • Dél felől egyre melegebb és szárazabb légtömegek érik el hazánkat, írja Kurunczi Rita, az időkép.hu meteorológusa. Hétfőn a maximumok megközelítik, kedden pedig már délen, délkeleten el is érik majd a 30 fokot. A hét második felében a hőmérők higanyszála akár a 35 fokot is elérheti. Hűsítő záporokra, zivatarokra kedden, főleg az északi megyékben van esély.

  • Homokzsákokkal igyekeznek visszazárni azokat a töltésmagasításokat, ahol átbukik a Bódva áradata a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben. A két településen a folyó töltésére épített úgynevezett nyúlgátat több helyen megbontotta a rendkívüli áradás, emiatt hatalmas területek, utcák, házak kerültek víz alá. Hétfőre a folyó vízszintje apadt már annyit, hogy meg tudják közelíteni az érintett gátszakaszokat, és megpróbálják visszazárni azokat. (MTI)