Ez a poszt a következő Percről percre része:

Katonák, rendőrök, civilek a gátakon

Fontosabb részletek
  • Az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás miatt országszerte óriási károkat okoz az árvíz és a belvíz.
  • A kormány hétezer embert rendelt a Hernád gátjainak mentésére.
  • Borsodban, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye több településén veszélyhelyzetet rendeltek el.
  • Az árvíz miatt kitelepítettek száma megközelítette a négyezret, főként Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat az emberek.
Ön is látta?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mivel a lehullott eső mennyisége szerdán az előre jelzett alatt maradt, a hasznosi víztározó szintje nem érte el a kritikus magasságot, közölte Sisák Imre polgármester. Ötven milliméternyi eső helyett huszonegy milliméternyi esett, így a tározó szintje nem érte el a 17 méter 20 centiméteres kritikus határt, sőt a vízszint apad. (MTI)

  • Az ÁNTSZ ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a fertőző megbetegedések megelőzése érdekében az emberek saját maguk és a környezetükben élők egészségét a higiénés rendszabályok betartásával tudják legjobban védeni, illetve a veszélyeket csökkenteni. Aki csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a térségi vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kistérségi ÁNTSZ-nek. (MTI)

  • Három elzárt település van Baranyában; jelenleg a Karasica mentén kritikus a helyzet. Ófalu, Tarrós és Alsómocsolád megközelíthetetlen Baranyában. A zsáktelepülések bekötőútjain 70-80 centi magasan áll a víz. (MTI)

  • A heves esőzések hatására kilépett a medréből a mányi halastó, a vízátfolyás miatt lezárták a 1104-es utat. A lezúduló víztömeg Bicske két-három utcájában házakat is veszélyeztet. A veszélyeztetett területre kétezer homokzsákot szállítottak. (MTI)

  • Este kilenckor ismét összeül a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB), amelyen a Pásztó és Hasznos térségére kedden este kihirdetett veszélyhelyzet kiterjesztéséről dönthetnek. Pásztó és Hasznos térségében egyébként éppen eddig az időpontig, szerdán este 21 óráig van érvényben a rendkívüli intézkedés. (FH)

  • Újabb hetven katona és négy jármű érkezik csütörtökön reggel a honvédség állományából a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny térségébe, hogy az árvízi védekezésben segítsenek. A katonák kirendelését szerdán a megyei védelmi bizottság kérte. A miniszter csütörtökön reggel maga is ellátogat Bőny térségébe. (FH)

  • Továbbra is árad a Bódva a Borsod megyei Szalonnánál és Szendrőnél; délutánra mindkét településen már több területet elöntött a folyó. Szalonna község bevezető szakaszán a Rakaca-patak áradata öntötte el a közutat, jókora vízátfolyáson kell áthajtaniuk az arra közlekedőknek. Szendrőnél a város északi részénél egy négyszáz méteres szakaszon már a töltésmagasításon hömpölygött át a folyó. (MTI)

  • Ahogy három héttel ezelőtt, most is súlyos károkat okozott a megáradt patak a Kemencei erdei kisvasútnak. A legnagyobb baj, hogy leomlott az egyik híd (a 3. számú) egyik hídfője (a képen). Az utóbbi napok illetve hetek áradásai több más kisvasútnak is ártottak (Gemenc, Szilvásvárad, Lillafüred, Pálháza, Almamellék, Gyöngyös). Sok helyen nem, vagy nem az egész vonalon járnak a szerelvények. További képek és részletek a kisvasút.hu-n.

    3-as híd
    Olvasónk, Karap Krisztián fotója
  • Az elmúlt három nap csapadékos időjárása és a várható újabb esők miatt árhullám várható a Dunán. Az árhullám a alsó szakaszon, Mohács térségében az első fokú készültségi szintet (700 cm) jelentősen meghaladó, de a másodfokú értéket (850 cm) várhatóan nem elérő vízszintekkel vonul le. Az elsőfokú készültséget Mohács térségében várhatóan szombaton fogják elrendelni. (FH)

  •  

    vadna2
    Vadna község, helyzetkép a Sajó mentén
    (Olvasónk, Bodnár Béla képe)
    A Sajó áradása miatt lezárták a forgalom elől a 25-ös út Sajópüspöki és Bánréve közötti szakaszát a magyar-szlovák határ térségében. A Miskolc felé közlekedők az Ózd-Sáta-Nekézseny-Dédestapolcsány-Tardona-Kazincbarcika-Miskolc kerülőutat használhatják, míg Putnok irányába az Ózd-Sáta-Nekézseny-Dédestapolcsány-Bánhorváti-Dubicsány-Putnok közötti utat ajánlják. (MTI)

     

  • Bonyhádon elsodort egy autót a megáradt Völgység-patakból kiöntött víz. Az autóban csak a vezető ült, őt a bonyhádi tűzoltók mentették ki, nem sérült meg. A városban a 6-os főút melletti területen kell homokzsákokkal védeni két áruházat és több épületet. (FH)

  • Kidőlt az egyik fala egy vályogháznak Medinán, ezért egy hétgyermekes családot kellett kiköltöztetni az életveszélyessé vált épületből. A Tolna megyei településen egy másik házat is életveszélyessé tett sok eső, ebből azonban a háromfős család még nem volt hajlandó kiköltözni. (FH)

  • Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a veszély elhárításán a budai Vár Duna felőli egyik sétányánál, ahol a korábban megrepedt támfal omlásnak indulhat, közölte Zicherman Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szóvivője. A munkálatokat nehezíti az esős időjárás, és az, hogy a megrepedt támfal 45 fokos emelkedőn van.

    A föld nagy nyomással nehezedik a várfalra, amely mögül folyamatosan, munkagépekkel emelik ki a földet, hogy mentesítsék a nyomás alól az érintett területet. Mostanáig nagyjából 160 köbméternyi földet emeltek ki. (MTI)

    DSZZS20100531104
    A területért felelős szakigazgatási szervek szakemberei a kárelhárításról egyeztetnek, miután az esőzések nyomán megsüllyedt a Karmelita Udvar mögötti terasz a budai várban
  • Autóra dőlt egy csaknem húszméteres fa Hímesháza közelében. Nem sérült meg senki, az autó vezetője éppen egy erdősáv mellett haladt, amikor a motorháztőre zuhant a több mázsás fa, amit a szél gyökérrel együtt fordított ki az átázott földből. Az autót a tűzoltók szabadították ki, a kár félmillió forint. (FH)

  • Vámosok is segítenek a védekezésben Észak-Magyarországon. Estétől több mint ötven vámos dolgozik majd folyamatos váltásban a kritikus szakaszokon. A vám- és pénzügyőrség a májusi első nagy árvíz idején az elsők között ajánlotta fel a segítségét, május 16-tól másfél héten át összesen csaknem ezer vámos segített a védekezésben. (MTI)

  • Továbbra is több település megközelíthetetlen és több út járhatatlan az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol elállt az eső és kisütött a nap, a gátakon védekezők azonban hosszú órákra rendezkednek be. Autóval megközelíthetetlen Rakacaszend, Kishuta, Nagyhuta, Tornaszentandrás és Tornabarakony. (MTI)

  • Felajánlották egyhavi akadémikusi tiszteletdíjukat a Magyar Tudományos Akadémia vezetői az árvízkárosultak megsegítésére. Az Akadémia vezetői (elnöke, főtitkára, főtitkárhelyettese és alelnökei) felhívással fordultak akadémikustársaikhoz is, hogy ajánlják fel a bajba jutottak megsegítésre egyhavi tiszteletdíjukat vagy annak egy részét. Az Akadémia vezetői örömmel veszik az MTA doktorai részéről érkező felajánlásokat is. (MTI)

  • A Tények stábja éjszaka Pásztón forgatott, ahol több mint kétezer embert kellett kitelepíteni, mert a hasznosi tározóban kritikus magasságot ért el a vízszint.

  • Négy alsóbbrendű út van lezárva az árvíz miatt Győr-Moson-Sopron megyében. Az 81-es út Mezőörs és Pér közötti, az ár miatt hetek óta járhatatlan szakasza mellett lezárták a Bőny-Rétalap, a Nyalka-Mezőörs és a Tét-Felpéc szakaszt, valamint egy részt Kajárpérc és a megyehatár között. Szintén az áradás miatt részleges lezárásra kell számítani a 82-es úton Écs belterületén, valamint a 83-ason Tét és Kajárpérc között. (MTI)

  • A rendkívül sok csapadék hatására a felázott talajból sok, főként idős fa fordul ki gyökerestől a Mecsekben. A viharos szél a Kelet-Mecsekben több mint 20 hektárnyi idős erdőt tarolt le. A folyamatos esőzések miatt pedig az almamelléki erdei vasúton leállították a forgalmat.

    Az előzetes becslések szerint a károk összege elérheti a 100 millió forintot.

  • Egyre nagyobb területeket önt el a Bódva. Szendrőben már komoly védekezési munkák zajlanak, a Szuhogy felé vezető út mentén szivattyúznak és a május közepén lerakott töltésmagasítást erősítik. A kisállomás felé a helyi ravatalozónál az utat már jócskán elöntötte a folyó, szinte az útról hömpölyög vissza a medrébe.

    A település északi részénél komolyabb a probléma, ott a töltésmagasításokon is átbukott a víz, ennek megfékezésén dolgoznak. A védekezésben több mint 200-an vesznek részt. (MTI)

  • Elöntött egy baromfitelepet a víz a Tolna megyei Csikóstőttősön, összesen 13 ezer baromfi pusztult el. A településen szerdán újabb három családot is ki kellett telepíteni, mert házaikat, kertjeiket elöntötte a víz. A Kaposszekcső és Bonyhád közötti út szintén nem járható.

    baromfitelep
    Egy csikóstőttősi baromfitelep, amelyben több ezer baromfi pusztult el, miután kilépett medréből a Baranya-csatorna és a Hábi-árok vize
  • Kisebb árhullám érkezik a Dunán az esőzéseknek köszönhetően. A folyó Mohács térségében az elsőfokú készültséget meghaladó, de a másodfokú értéket el nem érő vízszintekkel vonul le. Az elsőfokú készültséget várhatóan szombaton fogja elrendelni, a tetőzés a hét vége felé és a jövő hét elején várható.

    A régióban a legtöbb csapadék a Mecsekben hullott. Magyaregregyen egy egész hónap átlagának megfelelő csapadékmennyiség hullott kedden. Az igazgatóság adatai szerint a régióban két helyen rendelték el a másodfokú belvízvédelmi készültséget: a bédai és balatonlellei öblözetekben. (FH)

  • Csak tűzoltóautóval tudtak kenyeret szállítani a víz által körülzárt Rakacaszendre. A települést személyautóval megközelíteni jelenleg lehetetlen. A Borsod Volán autóbuszai a 6 kilométer távolságban lévő Meszes település határáig járnak, nem tudják megközelíteni a falvakat. A gyerekek buszok híján nem mentek sem iskolába sem óvodába.

    A patak normális körülmények között fél-egy méter széles, most azonban folyóként hömpölyög. A vízszint az utóbbi órákban 30-50 centimétert apadt.

  • Romlott a helyzet a vasúti közlekedésben. Áradások, belvíz, vízátfolyások akadályozzák a vasúti közlekedést, tájékoztatott a Mávinform. Putnok és Kazincbarcika között viszont éppen a vízátfolyások miatt a közúti közlekedés lehetetlen, ezért ott egyelőre a vonatokon elfogadják a Volán jegyeket és bérleteket. Indulás előtt érdemes tájékozódni a MÁV-Start honlapján.

  • Várhatóan a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére is kiterjesztik a veszélyhelyzetet az árvíz miatt - tájékoztatott a közigazgatási tárca sajtóirodája. A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda este ismét összeül, ahol dönt a borsodi térségről. (MTI)

  • Plusz háromrétegnyi homokzsákot raknak a már meglévő töltésmagasításokra a Borsod megyei Edelény gátján, ahol két héttel ezelőtt tartósan magas, rekordvízállást tartottak a töltések. Akkor az óriási mennyiségű víztömeg és eső miatt a védművek átáztak, miközben jelenleg is hasonló, és lehetséges, hogy még a korábbinál is nagyobb árhullám érkezik a település felé. A töltésnél már van olyan rész, ahol 15 rétegnyi homokzsák várja az árhullámot.

    A borsodi városban tűzoltók, rendőrök, vízügyi szakemberek, katasztrófavédelmisek és helyi önkéntesek, civilek segítenek a védekezésben. Jelenleg 600-an dolgoznak, 60000 homokzsákot kértek a további munkálatokhoz, amelyek feltehetően el is fogynak, mire az áradat megérkezik.

    Molnár Oszkár, a település független polgármestere azt mondta, Edelénybe még nem érkezett meg a folyó árhulláma, várhatóan a szerda késő esti, esetleg a hajnali órákra már nagyobb víztömeget tartanak majd a töltések. (MTI)

  • Szerdán még harminc centit emelkedik a Cuhai-Bakony-ér vízszintje Bőnynél. A belterület védelmére ideiglenes védmű kialakítását kezdte meg az önkormányzat. Az éjszakai tetőzés idejére várt vízszint megközelítheti a május 18-19-it, amikor számos ház víz alá került. Mivel a vízgyűjtő területekre a meteorológiai előrejelzések a következő napokra is csapadékot ígérnek, a vízügyi igazgatóság szakemberei kedden megkezdték a Fertő-tó leeresztését, de csak annyira, hogy a kiszabaduló víz máshol ne öntsön ki. (MTI)

  • Több száz embert kellett kitelepíteni Kelet-Szlovákiában az áradások miatt szerda hajnalban, és komoly fennakadások voltak a közlekedésben is. Szlovákia keleti részén napok óta esik az eső.A hatóságok közlése szerint Szinyéről 500, a Jernye közelében lévő telepről pedig további 150 romát kellett evakuálni. Jernye tragikus hely a szlovákiai árvizek történetében. 1998-ban 58-an haltak meg itt a természeti csapás következtében.

    A szlovák meteorológiai szolgálat közölte, a legmagasabb fokú árvízi riasztás van érvényben Kelet- és Dél-Szlovákia több régiójában, ahol a földeket víz árasztotta el.

  • A Zagyva-Tarna vízrendszerében kedden helyenként 25-40 millimétert meghaladó eső esett, ezért a két folyón újabb jelentős árhullám indult el. A Szolnok Megyei Védelmi Bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához, és javasolta a kormánynak a területen a veszélyhelyzet elrendelését, közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője szerdai szolnoki sajtótájékoztatóján.

    Lovas Attila védelemvezető tájékoztatása szerint a Zagyván és a Tarnán meginduló újabb árhullám miatt szerdán 8 órától az Újszász és Jászberény közötti szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el. A borsóhalmi és jásztelki szükségtározókat várhatóan késő este nyitják meg újra. (MTI)