Törvényolvasással emlékeznek Trianonra

2010.06.04. 08:25

Bár csak hétfőn fogadták el a trianoni emléknapot megteremtő törvényt a nemzeti összetartozásról, a sürgős kihirdetésnek hála pénteken már a hivatalos emléknapon tarthat emlékülést a magyar parlament. Az MSZP szerette volna, hogy a pártok felszólalásokban emlékezhessenek meg a 90 évvel ezelőtt történtekről, a többiek ebbe nem mentek bele. Ennek két következménye van: a parlament ülése szimpla protokolesemény lesz, amin cserébe a szocialisták nem vesznek részt, külön emlékeznek majd, ígéretük szerint oly módon, hogy ezzel ne haragítsák fel a szomszédos országokat, a békeszerződés nyerteseit.

A parlamentben harangzúgással, a történelmi zászlók bevonulásával és a Himnusz eléneklésével, valamint Schmitt Pál házelnök, Sólyom László köztársasági elnök és Német László nagybecskereki megyés püspök beszédeivel emlékeznek majd a békeszerződésre. Sajátos újításként felolvassák az emléknapot megteremtő törvény teljes szövegét is.

A fél ötkor kezdődő, a tervek szerint egyórásnál is rövidebb ünnepséget a Szózat és a zászlók kivonulása zárja. A Fidesz frakciója ezután átvonul a Szent István bazilikához, a Jobbik pedig a Szabadság téren emlékezik majd. Az LMP egyelőre nem közölte terveit.