Pedagógusnap van

2010.06.06. 09:36
58 éve köszöntik június első vasárnapján a pedagógusokat és az oktatásban dolgozókat Magyarországon. Hoffmann Rózsa, a héten hivatalba lépett oktatási államtitkár a pedagógusok társadalmi megbecsülésének visszaállítására tett ígéretet.
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár

Magyarországon 1952 júniusa óta köszöntik a pedagógusokat, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a most befejeződő tanévben a közoktatásban 170.379 pedagógus dolgozott különböző munkakörökben az iskolákban, a felsőoktatásban pedig mintegy 23 ezer oktató áll nap mint nap katedrára.

A pedagógusnap alkalmából a héten életpályájuk elismeréseként Eötvös József-díjat, kollégiumi pedagógiai munkájukért Tessedik Sámuel-díjat vehettek át pedagógusok. Az esélyteremtő pedagógusokat Teleki Blanka-díjjal ismerték el.

Az ünnepségen Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a pedagógusok társadalmi megbecsülésének visszaállítására tett ígéretet.    
A kereszténydemokrata politikus arról is beszélt, hogy átértelmezik a közoktatási intézmények társadalomban betöltött szerepét.

Az iskolát, a közoktatási intézményeket értékteremtő, kultúraközvetítő, nevelő intézménynek tekintik, nem olyan szolgáltatónak, amely mindenáron kedveskedni akar "az ügyfeleinek" és eleget tenni elvárásaiknak - mondta Hoffmann.

DKOKO20100603008

Mint kifejtette: a jó iskola első számú kulcsszereplője és feltétele a kiválóan képzett, megbecsült, testileg-lelkileg jól karbantartott pedagógus. Az oktatási államtitkár kiemelte: "a pedagógusok kezében van a jövő, aki arra vállalkozik, hogy nevel, tanít, az jövőt épít".