Megkezdődött Geréb Ágnes pere

2010.06.08. 12:18 Módosítva: 2010.06.08. 15:44
Újrakezdték Geréb Ágnes és vádlott-társai büntetőperének tárgyalását a Fővárosi Bíróságon. Azért került az otthon szülés elkötelezett híveként közismertté vált orvosnő ügye a Fővárosi Bíróság elé, mert az eddigi vádak mellett felvetődött a gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja is. Geréb Ágnes most is ártatlannak vallotta magát.

Geréb Ágnes ellen az emúlt években többször emeltek már vádat gondatlan veszélyeztetés miatt, 2007-ben pedig három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától. Egy 2003 karácsonyán történt otthon szülés miatt maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták Geréb Ágnest és társait.

Ezt a büntetőpert két éve kezdte el tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az esethez később még két újabb ügyet egyesítettek. Miután időközben felmerült, hogy az egyik eset a vádtól eltérően súlyosabban, gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet, a pert áttették a Fővárosi Bíróságra.

Az újrakezdett büntetőperben kedden ismertették a vádat. Az első esetben, 2003. december 24-én egy ikerszülésnél az egyik újszülött oxigénhiányos állapotba került, és a vád szerint emiatt fogyatékos lett, majd később meghalt.

A második esetben ugyancsak a vád szerint egy túlhordott magzat édesanyja került életveszélyes állapotba. A vádak között szerepel az az eset is, amelyben a beszorult magzat meghalt. Mindezek alapján az ügyészség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel, illetve maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetéssel, és halált okozó veszélyeztetéssel vádolja Geréb Ágnest, illetve vádlott-társait.

A szülész-nőgyógyász, pszichológus és szülésznő végzettséggel rendelkező Geréb Ágnes a keddi tárgyaláson nem ismerte el a bűnösségét.

A történteket a bíróságon hosszan elemezve mindvégig vétlenségüket bizonygatta Geréb Ágnes, aki kiemelte, hogy alkotmányos jog a szülés helyszínének megválasztása. Hangsúlyozta, hogy valamennyi esetben a legjobb tudásuk szerint jártak el, és nem sértették meg a szakma szabályait sem.

A szakirodalomra hivatkozva azt állította Geréb, hogy a születéskori agykárosodások legnagyobb része nem akadályozható meg és az esetek gyakran nem függenek össze a szülés körülményeivel. Geréb Ágnes azt is mondta, meggyőződése, hogy ténykedése során nem sérült meg a kisbaba, a fejének úgynevezett túlforgatásakor sem. Hozzátette: "lelkiismeretes, képzett bábák és orvosok vagyunk".

A tárgyalás szerdán folytatódik.