Láttak rendőrt a borsodi falvakban

2010.06.18. 15:28
Az utóbbi hetekben többször jelentek meg kivezényelt rendőrök az Ózd környéki falvakban, ahol eddig csak körzeti megbízott volt. Több kisebb település még reménykedik abban, hogy rendőrőrsöt nyitnak náluk. Járdánháza polgármestere ugyanakkor azt mondta: szerinte nagyobb visszatartó ereje van annak, ha mindig más megy hozzájuk, mert így a helyiek nem tudnak összebarátkozni a rendőrrel.

Lehet két hét alatt is érzékelhető javulást elérni a közbiztonságban, mondta még a kormányalakítás előtt Orbán Viktor és Pintér Sándor is. Pintér Sándor csütörtökön úgy értékelte: a rendőrség teljesítette vállalását, a járőrök ott voltak a borsodi falvakban, csökkent a bűncselekmények száma és javultak a felderítési mutatók. Az Index az Ózd környéki falvakban érdeklődött arról, hogy ott éreztek-e valami javulást.

"Egyszer megjelent két rendőr, akik egész nap a faluban voltak. Arra az egy napra az önkormányzat adott nekik egy pihenőhelyiséget" - mondták kérdésünkre a bánrévei önkormányzatnál. A környéken eddig körzeti megbízott működött, akinek több falura is felügyelnie kellett, így érthető okokból nem tudott minden nap Bánrévére menni. A faluban amúgy nem voltak eddig sem különösebb problémák a közbiztonsággal.

Az árvíz miatt elvezényelték őket

Az 550 lakosú Sajópüspökiben az elmúlt időszakban minden nap megjelentek odavezényelt járőrök. "Hárman jönnek, bejelentkeznek az önkormányzatnál is, és körbejárnak" -  mondta a polgármester, aki szerint nagyon jól jön a plusz rendőri erő. A faluban korábban is előfordultak vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények. "Nem lennénk ellenére, ha lenne itt egy állandó járőr, mert a körzeti megbízott eddig egy héten egyszer tudott csak jönni" - mondta a polgármester. Az önkormányzatnak azonban nincs olyan helyisége, amelyet fel tudnának ajánlani egy állandó rendőrőrsnek.

Sajónémetiben voltak ugyan kint rendőrök az elmúlt hetekben, de az árvíz miatt elvezényelték őket. "Megértjük ezt, de szeretnénk, és a faluban élők biztonságérzetét is szolgálná, ha lenne állandó rendőrőrs a faluban" - fogalmazott a polgármester. Az 550 lelkes falu Putnokhoz tartozik, a körzeti megbízottnak három falut kell ellátnia. Amikor nem tud ott lenni, a helyi faluőrség vigyázza a rendet. A polgármester ugyanakkor azt mondta: nagyon kevés az esély, hogy náluk valaha rendőrs lesz.

Jobb, ha mindig más rendőr jön

"Nálunk is megjelentek többször fiatal rendőrök az elmúlt hetekben. Nagyon fontos volt, hogy nem autóval mentek végig a falun, hanem gyalog, és nagyon határozottan és udvariasan léptek fel" - mondta az Indexnek Járdánháza polgármestere. Almásiné Laurencsik Angelika szerint a gyalogos járőrök jelenlétének sokkal nagyobb a visszatartó ereje, és ez az itt élők biztonságérzetét is növeli.

A környéken két település tartozik a körzeti megbízotthoz, aki eddig is rendszeresen jelen volt Járdánházán. Hozzá tartozik a szomszédos Borsodszentgyörgy is, ami egy zsáktelepülés. Ott kevesebb is a bűncselekmény, mert a bűnözők is tudják, hogy onnan csak egy menekülési útvonal van.

Járdánházán tavaly áprilisban nagy létszámú faluőrséget hoztak létre, amelynek tagjai minden szolgálat elején és végén bejelentkeztek a rendőrséghez. Nagyon jó a kapcsolat rendőrséggel, és a faluőrség már több sikeres akciót hajtott végre a járőrökkel együtt. A faluban nagy az átmenő kamionforgalom is, és rendszeres a gyorshajtás, ezért az itt élők azt remélik, hogy a nagyobb rendőri erő ezt is meg tudja akadályozni.

Járdánháza polgármestere szerint egyébként nem feltétlenül lenne jó, ha helyben lakna egy rendőr, mert az nagyon hamar összebarátkozna a faluban élőkkel. Almásiné Laurencsik Angelika szerint sokkal nagyobb visszatartó ereje van annak, ha mindig más rendőr jön, mert arra másként tekintenek az ott élők is.

Az erdő 90 százalékát már ellopták

Borsodbóta polgármesterének tapasztalatai szerint eddig szinte egyáltalán nem lehetett rendőrt látni a faluban, az utóbbi hetekben azonban megjelent egy-két járőr. Gulyás János szerint náluk mindenképpen kellene állandó járőr, de ebben az önkormányzat nem tud segíteni. Az ingatlant a rendőrségnek kellene megvásárolnia. A környező falvakkal közösen már tíz éve próbáltak egy rendőrőrsöt felállítani, a szomszéd faluban lett is volna erre megfelelő hely, de a rendőrség nem tudta az állományt biztosítani.

"Az erdő 90 százalékát már ellopták, ma is látni, ahogy emberek lovaskocsiakkal, rossz autókkal, kézikocsikkal zavartalanul hozzák onnan a fát, és senki nem állítja meg őket" - mondta a polgármester. Nagyon más lenne a helyzet, ha tartaniuk kellene attól, hogy ilyenkor szembetalálkoznának egy rendőrrel, aki megkérdezni, mégis honnan hova viszik a fát.