Többezren voltak a Múzeumok éjszakáján

2010.06.20. 12:26
A Néprajzi Múzeumban kétszer annyian voltak, mint tavaly, a Nemzeti Múzeumban tűzijáték és rock koncert várta az érdeklődőket, Baranyában fáklyás túrát tartottak és török-kori csatákat idéztek, Debrecenben pedig ötezer éves maszkot csodálhattak meg a látogatók. Nyíregyházán a bevétel egy részéből az árvízkárosultakat támogatják.

A fővárosban 11 helyszínen csaknem 80 ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakájának rendezvényein. Idén rekordszámú, 275 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez: nyolcvannégy Budapesti és százkilencvenegy vidéki múzeum.

Általában a látogatók számának növekedéséről számoltak be az eddig megkérdezett budapesti múzeumok és az éjszakai rendezvényekben részt vevő egyéb intézmények. A tizenegy budapesti helyszínen 79 ezer résztvevőt számoltak össze.

A legtöbben valószínűleg a Magyar Nemzeti Galériában és annak környékén voltak, majdnem 20 ezren, de ebben nagy szerepe volt a virtuális épületfestő-verseny döntőjének is.

A pálmát azonban valószínűleg a Néprajzi Múzeum vitte el, ahol a tavalyi 8 ezer után most 17 ezer érdeklődőt regisztráltak. Szintén duplázódásról számoltak be a Képzőművészeti Egyetemen, ahová 2800-an látogattak el, a Műcsarnokban pedig a tavalyinál jóval több, csaknem kilencezer vendéget számláltak. A kisebb kiállítóhelyek is megteltek, a Kegyeleti Múzeumban például több mint négyszázan voltak.

A Nemzeti Múzeumban koncertet tartottak

Csaknem hatezer vendég választotta úticéljául a Magyar Nemzeti Múzeumot és Múzeumkertet a Múzeumok Éjszakáján szombaton Budapesten. A látogatók átlagosan másfél órát töltöttek az intézményben.

A szombat délután igazi csatával kezdődött. A résztvevőknek a kert grundját kellett megvédeni métázva és golyózva. Este rock koncert és táncelőadás szinesítette a programot. Az épületben a Valcer Táncstúdió lépett fel, az éjféli tűzbemutatót pedig több százan nézték végig.

DMOHA20100619013

Szegeden több mint 16 ezren látogattak el a Múzeumok Éjszakájának rendezvényeire. A Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense szerint a múzeumban és a Móra parkban több mint 7 ezren fordultak meg este hat és éjjel óra egy között. A Fekete házban 2400 látogató járt, a Somogyi-könyvtárban ezren, a Dómban ezerötszázan, a Regionális Összművészeti Központban pedig 3500-an voltak.

Nem látszott meg, hogy kevesebb pénzből rendezték

Zalában több volt a látogató, mint tavaly, Zalaegerszegen és Keszthelyen ezer-ezer, Kehidakustányban háromszáz látogatója volt a nyitva tartó múzeumoknak. A kehidakustányi Deák kúria idén először vett részt a programban, ezért oda ingyenes volt a belépő. A zalaegerszegi és keszthelyi rendezvények bevétele azonban összesen 600 ezer forint volt.

A programok közül a zalaegerszegi Németh János kiállításának volt a legnagyobb sikere, mivel a nemzetközi hírű keramikus művész maga tartott tárlatvezetést alkotásai között.

Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója elmondta: idén egyáltalán nem kaptak központi támogatást programjaikhoz, csak a helyi önkormányzatok és vállalkozók adtak pénzt a rendezvényekre. Szerinte azonban nem látszott meg a programokon, hogy kevesebb pénzből gazdálkodtak.

A bevételből az árvízkárosultak is részesülnek

Több mint háromezren voltak kíváncsiak az esti programokra Nyíregyházán, ahol minden szabadtérre tervezett programot meg tudtak tartani.

DMOHA20100619011

A szabolcsi megyeszékhelyen idén a görög kultúra jegyében zajlott az éjszaka, görög tűzzel, görög ételekkel, táncosokkal és zenével. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója szerint a legnagyobb sikert Zeusz és barátainak koncertje aratta.

A programokon hetven, edelényből érkezett gyerek is részt vett, ők hétfő estig vendégeskednek Nyíregyházán, több intézmény és magánszemély, köztük a Megyei Múzeumok Igazgatóságának összefogásának köszönhetően. A múzeum emellett szombat éjszakai bevételének egy részét is az árvízkárosultak javára ajánlja fel - tette hozzá Bene János igazgató.

Debrecenben a maszk volt a sztár

A debreceni Déri Múzeumba 7213-an váltottak jegyet a Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezett programokra, ami több, mint tavaly.

Az éjszaka "sztárja" mindenképpen az az agyagból készült szertartási maszk volt, amelyet 2001-2002-ben találták az M7-es sztráda új nyomvonalának feltárási munkálatai közben.

Az 5500 éves maszk valószínűleg szertartási kellék volt egy véres áldozati rituálén, és egy késő rézkori település maradványai közül került elő Balatonőszödön. Magyarországon ilyen leletet még nem találtak és Európában is csak néhányról tudnak a kutatók.

Baranyában is sikeres volt az este

Ezúttal is nagy siker volt a Múzeumok Éjszakája Pécsen és Baranyában, ahol többen vettek részt a rendezvényeken, mint a tavalyi esős időben. A megyében 9 helyszínen több mint 40 programmal várták az érdeklődőket, melyeken körülbelül négyezren vettek részt.

Népszerűnek bizonyult a múzeumi manóséta a Természettudományi Múzeumban, ahol a legkiebbeknek tartottak interaktív, zenés tárlatvezetést. Itt éjfélkor dobzenekar előadásával kísért tűzugrás is volt, melybe csaknem százan szálltak be.

Tűzzsonglőrök a Nemzeti Táncszínház épülete előtt
Tűzzsonglőrök a Nemzeti Táncszínház épülete előtt

A Modern Magyar Képtárban a Vasarely-kiállítást lezáró audiovizuális performanszt láthatott a közönség, francia vendégművészek özreműködésével. Az alkalomra kinyitották a Régészeti Múzeumot is, ahol a török kori csaták hangulatát idézhették fel és próbálhatták ki az érdekődők. A Néprajzi Múzeumban a mobiltelefon, mint kortörténeti eszköz volt a téma, vállalkozó kedvűek pedig Gábor Olivér régész vezetésével a Jakab-hegy régészeti nevezetességeit látogathatták meg éjszakai, fáklyás túra keretében.

A programok Baranya megyében vasárnap is folytatódnak: 18 órakor ágyúlövéssel veszi kezdetét a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen a "Határon innen és határon túl" című program, amit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága szervez, lesz íjászbemutató, művészeti és történeti előadás is.

Sátoraljaújhelyen raboskodni is lehetett egy kicsit

A miskolci Herman Ottó Múzeum két épületében ötezer emberre becsülték a látogatók számát. Itt a legsikeresebb program a porcelánfestés volt, erre a napra ugyanis a Hollóházi Porcelánmúzeum műhelye áttelepült a borsodi megyeszékhelyre.

Szintén nagy érdeklődés kísérte a Szász Endre kiállítást, amihez ugyancsak a hollóházi múzeumból érkeztek porcelántárgyak. A központi épületben a Lengyel Régészeti Múzeum Tűzkövek a mélyből című vendégkiállításán a régészek zseblámpás tárlatvezetése jelentette a különlegességet, hiszen olyan hatást keltett, mintha valóban a föld alatt szemlélnék a kiállítás anyagát.

Fényfestés a Király utcában
Fényfestés a Király utcában

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sok vidéki múzeumban is rendeztek programokat. Sárospatakon a Rákóczi-várban este tízkor a várkapuig ért azok sora, akik fel akartak jutni a Vörös-toronyba, amely nemcsak történelmi hangulatot biztosított a látogatóknak, de gyönyörű kilátás is nyílt az éjszakai fényben pompázó Bodrog-parti Athénra.

A Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum sajátos programokkal csalogatta a vendégeket. Ilyen volt a Hegyköz Táncegyüttes Életképek a rabvilágból című előadása, de "házias rabételeket" is lehetett kóstolni a rabkocsmában, és ha valakinek kedve volt hozzá, kicsit raboskodhatott is egy kalodában, vagy utazhatott rabszállítóval.