A Jobbik feljelenti az AVH-t

2010.06.25. 17:15
A Jobbik országgyűlési kampányában elhangzott kijelentések alapján nemzetbiztonsági vizsgálat indult a párt több politikusa ellen. Schmitt Pál házelnök pénteken tájékoztatta a párt kéviselőit a titkos vizsgálatról. A Jobbik jelezte, feljelenti az Alkotmányvédelmi Hivatalt, mert szerintük önkényes és eredménytelen volt a nyomozás. A BM szerint a vizsgálat egyszerű, előírásos képviselői átvilágíás volt.

Staudt Gábor, a Jobbik jogi kabinetjének elnöke pénteken bejelentette: pártja feljelenti Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját (a Nemzetbiztonsági Hivatal jogutódja), mert az általa jegyzett Jobbik-jelentés szerinte súlyosan alkotmányellenes, sérti a nemzetközi normákat, a diktatúra korszakát idézi.

Lehet AH-nak is rövidíteni

A kormányváltás után nevezték át a Nemzetbiztonsági Hivatalt Alkotmányvédelmi Hivatallá. A szerencsétlen és rossz emlékeket idéző AVH rövidítésről Pintér Sándor bizottsági meghallgatásán azt mondta: az Alkotmányvédelmi Hivatalt nem feltétlen AVH-nak kell rövidíteni, lehet az AH is, és nagy ázsiója lehet, akárcsak az USA-ban az FBI-nak. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) a rendőrség mellett a Belügyminisztérium szervezetébe illeszkedik, a miniszter szerint ugyanis így jobban biztosítható a szervezetek közötti információáramlás.

A jobbikos képviselő elmondta, hogy büntetőfeljelentést tesz és nagy összegű polgári jogi keresetet is benyújt az AVH vezetője ellen, hogy bíróság előtt feleljen tetteiért. Az AVH által készített szakvélemény megállapításai ellen Pintér Sándor belügyminiszternél panaszt nyújtunk be, nyilvánosságra kerülése érdekében pedig az ombudsmanhoz fordulunk.

Staudt azt követően beszélt az AVH jelentéséről, hogy péntek délelőtt Schmitt Pál házelnöknél jártak, aki a Jobbik frakció érintett tagjainak adott tájékoztatást a "C" típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés eredményéről. A jobbikosok szerint Schmitt azzal indokolta a vizsgálatot, hogy a választási kampány során tett kijelentéseiket nemzetbiztonsági kockázatnak értékelték.

A jobbikosok szerint egyik képviselő kapcsán sem tártak fel bűncselekményt, szabálysértést, pénzügyi visszaélést, vagy jogellenes, veszélyes kapcsolati rendszert, a jelentésben nincs egyetlen konkrét, pontosan megfogalmazott és feltárt kockázati elem a szakvéleményekben, viszont súlyos tévedéseket tartalmaznak. A szakvélemény csupán arra szorítkozik. hogy politikai kampánynyilatkozatokat minősítsen.

A Belügyminisztérium közleményéből viszont azt állítja, a Jobbik által sérelemezett vizsgálat előírásoknak megfelelő ellenőrzés volt. A közleménybenszerint: az Alkotmányvédelmi Hivatal törvényi kötelességének tett eleget az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságába, illetve a honvédelmi és rendészeti bizottságába jelölt képviselők átvilágításának lefolytatásával.

"A C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzések a hatályos jogszabályoknak megfelelően lettek elvégezve, a megállapításai pedig objektív tényeken alapulnak" - szögezték le a BM.