Nem döntöttek a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagjáról

2010.09.14. 14:55
Továbbra sincs jobbikos tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak. A párt Staudt Gábort jelölte, de ő elbukott az átvilágításon. A bizottság elvi állásfoglalása szerint így nem lehet tagja a testületnek, de mert panaszt tett, véglegesen csak annak elbírálása után döntenek ügyében.

Határozatot nem, csak elvi állásfoglalást hozott a nemzetbiztonsági bizottság a Jobbik delegáltja ügyében. A Jobbik Staudt Gábort, budapesti főpolgármester-jelöltjét delegálta a bizottságba, de ő fennakadt az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) nemzetbiztonsági átvilágításán.

A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén foglalkozott Staudt ügyével. A Fidesz javaslatára elvi állásfoglalást hoztak arról, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak minősülő jelölt nem lehet tagja a bizottságnak.

A bizottság szocialista elnöke, Vadai Ágnes szerint felesleges volt elvi állásdoglalást hozni, hiszen ez világosan következik a nemzetbiztonsági törvényből. "A törvény szerint ha egy jelöltnél nemzetbiztonsági kockázat merül fel, jelölése elfogadásáról a bizottságnak kell dönteni" - indokolta megkeresésünkre az elvi állásfoglalás szükségességét Demeter Ervin fideszes bizottsági alelnök. Konkrét döntést azért nem hoztak még, mert Staudt panasszal élt az AH szakvéleménye ellen.

Demeter szerint a panaszt el kell bírálni, a két ügyben egyszerre fognak dönteni.