Tatárszentgyörgy: jelentést hamisítottak a minisztériumban

2010.06.28. 08:12
Egy hivatalos jelentés tartalmát megváltoztatva szakszerűnek minősítették az ügyeletes orvos munkáját az egészségügyi minisztériumban a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság után.

Hamarosan befejeződik a romák elleni sorozattámadások nyomozása, a rendőrség várhatóan augusztusig átadja az ügyet vádemelési javaslattal a Pest Megyei Főügyészségnek, írja a Népszabadság. A lap szerint annak idején az egészségügyi tárcánál valakik meghamisítottak egy jelentést, amelyet Keller Éva, az országos igazságügyi szakfelügyelő orvos írt.

A lap birtokába került, eredetileg Falus Ferenc tiszti főorvosnak címzett iratban az országos igazságügyi szakfelügyelő orvos lesújtó véleményt fogalmaz meg a helyszínen eljáró háziorvosról, aki Tatárszentgyörgyön nem ismerte fel a meggyilkolt Csorba Róbert és ötéves kisfia holttestén a sörétes puskából származó lőtt sérüléseket. Az ügyeletes orvos tűz és robbanás miatt bekövetkezett halált állapított meg. A szakfelügyelő megfogalmazása szerint az ügyeletes orvos a szakma szabályait nem tartotta be.

Az akkori szaktárca viszont később azt közölte, hogy az orvos a rá irányadó szakmai szabályok figyelembevételével, a hatályos jogszabályoknak megfelelően látta el a feladatát, és hogy ezt az országos igazságügyi szakfelügyelő véleménye is alátámasztotta. A lap megkeresésére sem az akkori igazságügyi kormányzat illetékes sem a tisztiorvosi szolgálat nem kívánt reagálni.

Tatárszentgyörgyön  2009. február 22-én akkor még ismeretlen tettesek Molotov-koktéllal felgyújtották Csorba Róbert és családja házát, majd több lövéssel megölték a tűzből menekülő apát és ötéves gyermekét. Az Országos Rendőr-főkapitányságon azt közölték, hogy a tatárszentgyörgyi eset előtt és után, romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat elkövetőit sikerült azonosítani és elfogni, a nyomozás pedig mostanra lényegében befejeződött. A minisztériumi jelentéshamisítást a rendőrség nem kívánta a lapnak kommentálni.