Orbán: Nem masírozhatunk ki a demokráciából

2010.07.15. 16:11
Orbán Viktor a Jobbik frakciónál járt látogatóban csütörtökön, az ellenzéki párt a Magyar Gárdáról akart beszélgetni. Kompromisszum nem született, még az álláspontok se közeledtek. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a félkatonai szervezetet, a Jobbik több évig tartó vitát vetít előre.

Sok kérdést érintő, elhúzódó beszélgetés volt, mentegetőzött Orbán Viktor, miután a Jobbik frakciójánál tett látogatást. A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a két párt közti egyeztetés a tervezettnél sokkal hosszabb ideig tartott. Nem udvariassági látogatáson járt az ellenzéki pártnál, politikai küldetése részeként azt akarta tudatosítani, hogy „a kétharmados forradalommal” új szabályok léptek életbe a politikában. A találkozón a Fidesz részéről részt vett még Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szijjártó Péter szóvivő.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

A kormányfő a Jobbiknak arról beszélt, hogy a forradalom azért történhetett meg, mert az együttélést fenntartó erények, a normák megrendültek, a közérdek fölé emelkedett a magánérdek, felbomlott a rend. Tiszteletben tartja, hogy 800 ezer ember szavazott a Jobbikra, megadja a tiszteletet a párt képviselőinek, de ez nem jelenti azt, hogy egyet is ért velük.

Orbán Viktor alapvető értéknek tartja a demokráciát és az alkotmányosságot, és ha ezt egy párt nem így gondolja, azzal hajlandó vállalni a konfrontációt, vágott bele a Magyar Gárdáról szóló témába, ami miatt a Jobbik meghívta őt frakcióülésére. Azt mondta, a Nemzeti Együttműködés Rendszere arról is szól, hogy mindenkit meg kell védeni a szélsőségesektől, az emberek törvényes rendet akarnak, így elfogadhatatlan, hogy félkatonai szervezetek akarjanak igazságot szolgáltatni, ahogy az is, ha jobbikos parlamenti képviselők semmibe vesznek jogerős bírói ítéletet. „Nem járulok hozzá, hogy kimasírozzunk a demokráciából.”

Kifejtette, hogy nagy vita zajlott a Magyar Gárdáról, de az álláspontokban 180 fokos eltérés mutatkozott, a véleményellentét a beszélgetés végére sem változott meg. Orbán felidézte, hogy az a módszer, ahogy a Jobbik próbálja értelmezni a gárda betiltásáról szóló bírósági határozatot, emlékezteti őt a Fidesz 1988-as tevékenységére, a különbség azonban az, hogy akkor egy diktatúrát próbáltak demokráciává alakítani, most azonban már működik a demokrácia.

Arra a kérdésre, hogy miért fogadta el egy saját maga által is szélsőségesnek tartott párt meghívását, azt mondta, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez szükség van konzultációra, és ebbe a kultúrába nem illik bele, hogy nemet mondjon, hiszen beszélgetéskor, akár harciasan is, el lehet mondani az álláspontokat. Arra a kérdésre, hogy akkor az MSZP meghívásának is eleget tenne-e, azt mondta, mélyen gondolkodóba esne.

05

Vona Gábor sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor a Jobbik meghívásának elfogadásával azt bizonyította, hogy elfogadja a pártot, míg korábban jól megfigyelhető volt, ahogy a kormány azzal küszködött, hogyan kezelje a Jobbikot. „A Jobbik a politika résztvevője, ha tetszik, ha nem.”

A meghívásról a frakcióvezető azt mondta, kompromisszumra akartak jutni a kormánnyal a Magyar Gárda ügyében, hiszen ez több ezer embert és családjaikat érinti. Azt akarták elérni, hogy a gárdistákat dekriminalizálják, ne kezeljék őket bűnözőnek csak azért, mert a Jobbikkal közösen próbáltak tenni valamit az előző kormány ellen. Szerinte jelenleg a gárdisták polgári szabadságjogai csorbulnak. Vona Gábor a kompromisszum hiánya miatt évekig tartó vitát vetített előre a két párt között.

A frakcióvezető kifogásolta, hogy a kormány az EU-val megegyező külpolitikát akar folytatni továbbra is Izraellel. Az egyeztetésen felmerült a Jobbik részéről, hogy egy évre szóló megbízatással eseti bizottságot kell felállítani, amelynek feladata a cigány-magyar együttélés komplex vizsgálata lenne. Orbán Viktor a felvetésre úgy reagált, hogy döntsön róla a parlament.

03

A Fidesz és a Jobbik közös nevezőt is talált: mindkét párt a legfontosabb kategóriába emelte a demográfia kérdését, vagyis hogy Magyarországon a csökkenő népességszám miatt ösztönözni kell a gyermekvállalási kedvet.

A múlt héten Orbán Viktor az LMP-frakciónál járt. Az ellenzéki párt azért hívta meg, hogy a demokráciafelfogásról és a gazdaságpolitikáról beszélgessenek. Orbán a szerdai találkozó után arról beszélt, hogy az LMP-vel bár számos lényegi kérdésben van véleménykülönbség, azonban a párt a kormányhoz hasonlóan változást akar.