Meghiúsulhat a pátyi golffalu

2010.07.18. 10:35
A pátyi önkormányzat csütörtöki ülésén nem szavazta meg az 1800 lakásos lakópark felépítéséhez nélkülözhetetlen módosításokat, miután a beruházó képtelen volt megszerezni a szükséges földterületeket. Az ellenzők egy része a golffalu projekt végét reméli, a befektetők csak halasztásról beszélnek.

Július 15-ig kellett volna a Milton Sa 2006 holdingnak, a tervezett pátyi golffalu fő befektetőjének, a sávolyi Balatonring fiaskóról elhíresült Grupo Milton tulajdonosának  beszerezni a 18 lyukú golfpálya, a hozzátartozó építmények, valamint a 1800 lakásos lakópark felépítéséhez szükséges földterületeket. Miután ez nem sikerült, a pátyi önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén visszavonta két korábbi rendelkezését, melyek lehetővé tették volna az építkezést – írja az Origo.

A most felfüggesztett helyi építkezési szabályzat módosításban szerepelt volna többek között egy a beruházó által építtetett, Pátyot elkerülő út is. A visszavonásnak köszönhetően újra a 2006-ban elfogadott szabályozás lép életbe.

Bár egy golfpálya ötlete már ekkor is felmerült Páty környékén, és a 2006-os építkezési szabályzat egy 27 lyukú pálya valamint a hozzátartozó kiszolgálóépületek felépítését is lehetővé tenné, ez a beruházónak kevés. Szabó István önkormányzati képviselő a portálnak elmondta, a jelenlegi körülmények között biztos, hogy nem épül fel semmi, hiszen a terület közúthálózattal való kapcsolata sincs rendezve.

Míg Szabó véleménye szerint a beruházás a földterületek körüli vita miatt minden bizonnyal meghiúsul, egy másik képviselő, Porkoláb József elmondta, hogy a Grupo Milton már jelezte, nem adja fel a terveit, csak elhalasztja azokat.

A pátyi önkormányzati képviselők többsége annak ellenére támogatta a golffalu beruházóit, hogy a közvélemény nagy része ellenezte a Páty megduplázódásával járó fejlesztést. Még a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is kiemelte, az egész zsámbéki medence szerkezetének megváltozásával járhat a beruházás megvalósulása.

Mervó József a Grupo Milton vezérigazgatója az Origónak elmondta, hogy cége nem fogja feladni a falu bővítésével kapcsolatos terveit. Bízik benne, hogy a már befektetett másfél milliárd forint nem vész kárba, és hogy a felhajtás ellenére mindenki elégedett lesz a végül megvalósuló tervekkel.