Tóth Károly ellen alapos a gyanú

2010.08.03. 07:17
A Magyar Nemzet információi szerint a Központi Nyomozó Főügyészség ismét gyanúsítottként hallgatta ki Tóth Károly volt MSZP-s országgyűlési képviselőt az UD Zrt.-ügyben.
Tóth Károly (fotó: Bruzák Noémi)
Tóth Károly (fotó: Bruzák Noémi)

Az előző parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnökét felbujtóként elkövetett személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják az UD Zrt. ellen indított, majd bűncselekmények hiányában lezárt eljárással összefüggésben.

A Magyar Nemzet szerint Tóth Károly vallomást tett, és fenntartotta álláspontját, hogy a testület alelnökeként nem követett el bűncselekményt.

Tóth Károly a lapnak azt mondta: írásban és szóban is válaszolt a vádhatóság kérdéseire, kezdeményezte az eljárás megszüntetését, jelenleg azt várja, hogy az ügyészség pozitívan bírálja el ezt az előterjesztést.

A politikus július 6-án lett a lehallgatási botrány gyanúsítottja. Akkor azt mondta: "meggyőződésem, hogy képviselői munkát végeztem, bizottsági döntéseket hajtottam végre".

Az ügy az MDF 2008-as tisztújításáig vezethető vissza: ekkor mutatott be Dávid Ibolya egy hangfelvételt, amin állítólag az ellene szóló adatgyűjtésről van szó.

Az üggyel összefüggésbe hozták Almássy Kornélt, az MDF akkori egyik elnökjelöltjét, aki emiatt lépett vissza a jelöltségtől, illetve az UD Zrt-t, amelyet a titkos adatgyűjtéssel hoztak kapcsolatba.