Almássy lelépett Dávid Ibolya javára

2008.09.13. 17:00
A jelenlegi MDF-elnök kihívója korábbi nyilatkozatait felülbírálva a szombati választmányi ülésen bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, a párt cserébe lezártnak tekinti az alig egy napja nyilvánosságra hozott megfigyelési ügyet.

Almássy Kornél rövid beszédben közölte az MDF országos választmányának tagjaival, hogy a párt egysége érdekében lemond az elnökjelöltséről, és a továbbiakban Dávid Ibolyát támogatja. A régi elnök kihívója, aki alig egy napja került egy megfigyelési botrány középpontjába, már az ülés elején távozott a tisztújító testületi ülésről.

Ezt követően Almássy 12 támogatója is lemondott választmányi tagságáról, és távozott az ülésről. A Dávid Ibolya mellett még állva maradt 4 másik jelölést kapott politikus, Viniczai Tibor, Olajos Péter, Hock Zoltán és Karsai Péter is lemondtak az elnökjelöltségről, így egyedül Dávid Ibolya maradt a választható aspiráns.

A megmaradt válaszmányi tagok közül a régi elnök mandátumának megújítására 66-an, ellene pedig 17 szavaztak.

A választmányi ülést követően Hock Zoltán bölcs döntésnek nevezte Almásy visszalépést. Az elnökhelyettes szerint ezzel a párt lényegében lezártnak tekinti a pénteken Dávid Ibolya által kirobbantott megfigyelési ügyet, amelyben Almássyt azzal vádolta, hogy a hatalomátvétel érdekében Fidesz-közeli közszereplők és üzletemberek pénzügyi támogatásával próbálta kiszervezni a pártot. Az elnök pénteken még azt követelte Almássytól, hogy vonuljon ki a politikából. Hock szerint azonban Dávid Ibolya azzal, hogy az ügy bizonyítékaként bemutatott hangfelvételt átadta az ügyészségnek, megtette a megfelelő lépéseket, a pártnak ebben már nincs további szerepe.

Hock elmondta, hogy személyesen beszélt Almássyval, aki biztosította arról, hogy a történtek ellenére továbbra is részt vesz a párt parlamenti frakciójának munkájába. Ez azért fontos, mert a képviselőcsoport megszűnését eredményezné már két képviselő kilépése is. Az MDF frakcióban ugyanis jelenleg 11-en ülnek, a házszabály szerint azonban képviselőcsoport alakításhoz és működtetéshez minimum 10 fő szükséges.