Sólyom László láthatatlan elnök lesz

2010.08.05. 17:19
Sólyom László csütörtök délután hivatalosan is átadta hivatalát Schmitt Pálnak. A leköszönő köztársasági elnök kiemelte, "láthatatlan elnökként" mindig mellette áll. Schmitt közölte, igényt tart az együttműködésükre.

A Sándor-palotában Sólyom László sok sikert kívánt az új köztársasági elnöknek munkájához.

Úgy fogalmazott: magától értetődik, hogy minden elnök szeretne új fejezetet kezdeni, "azonban ne felejtse el, hogy mindnyájan ugyanazt a könyvet írjuk".

Kiemelte, hogy "láthatatlan elnökként" mindig Schmitt Pál mellett áll, mint mondta:"amikor csak az Ön lelkiismeretét ébreszteni kell, vagy meg kell erősíteni".

Magasra tette a mércét

Schmitt Pál fennkölt pillanatnak nevezte, hogy átveheti a nemzet képviseletét és a demokrácia őrzését. Hangsúlyozta: mindent el fog követni, hogy elődje nyomdokába léphessen, aki, mint fogalmazott, magasra tette a mércét.

A pénteken hivatalba lépő Schmitt Pál azt mondta, hogy igyekszik Sólyom László útmutatásai szerint dolgozni, és jottányit sem fog engedni az alkotmány által ráruházott felelősségből.

Beszélt arról is, hogy köztársasági elnökként neki is lesznek külön vállalásai, mint ahogyan Sólyom László szívén viselte a környezet védelmét és a nemzet egységesítését. Hozzátette: számít Sólyom László személyes tanácsaira és igényt tart az együttműködésükre.

Sólyom László leköszönő köztársasági elnök fogadta Schmitt Pál megválasztott államfőt a Sándor-palota Tükörtermében (Fotó: Koszticsák Szilárd)
Sólyom László leköszönő köztársasági elnök fogadta Schmitt Pál megválasztott államfőt a Sándor-palota Tükörtermében (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az elnöki hivatal átadás-átvétele azóta zajlik, hogy az Országgyűlés június 29-én megválasztotta a Fidesz-KDNP jelöltjét, Schmitt Pált köztársasági elnöknek.

Az MSZP és az LMP nem megy el

Az MSZP és az LMP felháborodott, hogy csak csütörtök délelőtt küldték el a meghívókat az ellenzéki pártoknak Schmitt Pál pénteki köztársasági elnöki beiktatására, a két párt nem lesz ott az ünnepségen.

Mesterházy Attila frakcióvezető nyaral, de az MSZP szerint egy kerti partira sem 24 órával az esemény előtt küldik ki a meghívást. Nem kell ilyen hacacáré, írják a kétszáz fős nagy rendezvényről. Schiffer András LMP-s frakcióvezető arcátlanságnak nevezte a történteket.