Újra beindul a kopogtatócédula-biznisz

2010.08.17. 07:23
Kevesebb idő alatt relatíve több ajánlószelvényt kell gyűjteni az önkormányzati választásokra, így most is várhatók visszaélések a kopogtatócédulákkal. A szelvényeket hétfőn kezdték el kézbesíteni. A visszaélések úgy kerülhetők el, ha a választópolgárok nem adnak biankó szelvényeket a kopogtatócédula-gyűjtőknek. A legjobb, ha maguk írják rá a cédulára a támogatott jelölt nevét és személyes adataikat.

Az önkormányzati választásokra a jelölteknek több szempontból nehezebb lesz összegyűjteni az ajánlószelvényeket, mint a tavaszi országgyűlési választásokra, így most sem zárható ki, hogy visszaélések történnek majd, mondta Tóth Zoltán választási szakértő.

Mennyit kell gyűjteni?

Képviselőjelölt a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken az lehet, akit a település választópolgárainak legalább egy százaléka ajánlott.

A tízezernél több lakosú településen a képviselők egy részét lehet ajánlani, másik részük kompenzációs listáról jut be. Ezeken a településeken is a választók egy százalékának ajánlása kell az egyéni választókerületi jelöltséghez. Kompenzációs listát azok a jelölő szervezetek állíthatnak, amelyek a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állítottak.

Polgármesterjelölt a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a választópolgárok legalább három százalékának támogatásával lehet valaki. A tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú településen a választópolgárok két százalékának, de legalább háromszáz választópolgárnak az ajánlása szükséges. A százezernél több lakosú településen a választópolgárok egy százalékának, de legalább kétezer választópolgárnak az ajánlása kell.

A tavaszi választásokon ötezer jelölt indult, az önkormányzati választásokon viszont százezren szállnak ringbe. Ellentétben a parlamenti választásokkal, az önkormányzati képviselők megismertetésében most alig játszik szerepet a média, így ez a feladat teljesen az aktivistákra hárul, mondta a választási szakértő.

A nyáron több ponton módosult a választójogi törvény. Rövidebb idő van az ajánlószelvények gyűjtésére, kevesebb önkormányzati képviselői hely lesz, a nagyobb településeken arányaiban csökken a kompenzációs mandátumok súlya, és nagyobbra szabták az egyéni választókerületeket. A változtatások ellen az MSZP, az LMP és a Jobbik is tiltakozott, mert azok a Fidesznek kedveznek, illetve nehezítik a kis pártok helyzetét. Ősszel relatíve több ajánlószelvényt kell összegyűjteni egy jelölt elindításához. Egy ötezer fős településen egy képviselőjelölt támogatásához ugyan csak ötven, egy polgármesterjelöltéhez százötven cédula is elég, ennek összegyűjtése nem lesz könnyű. (Egy országgyűlési képviselőjelölt indításához hétszázötven ajánlás kell, de sokkal több választó közül.)

A kis pártok, civilszervezetek jelöltjei és a függetlenek komoly erőfeszítés árán tudják csak összegyűjteni a szükséges számú ajánlószelvényt. Tóth Zoltán szerint nem tehetnek mást, mint hogy bekopogtatnak mindenkihez vagy rendezvényeket tartanak és ott gyűjtik a szelvényeket.

Két vagy három ajánlószelvény

Az önkormányzati választásokra szóló ajánlószelvényeket hétfőn kezdték el kézbesíteni. A nyolcmillió választópolgárnak augusztus 19-ig kell megkapnia azt a levelet, amely tartalmazza a jelöltek állításához használható szelvényeket.

Attól függően, ki milyen településen él, a levélben két vagy három ajánlószelvényt kap. A kisebb településen élőkhöz három szelvény érkezik: a fehér színűn a polgármesterre, a sárga színcsikoson az önkormányzati képviselőre, a piros csíkkal jelölt szelvényen a megyei listára tehetnek ajánlást.

A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak, a polgármestert és az önkormányzati képviselőt jelölhetik velük. A fővárosiak is három szelvényt kapnak az egyiken a kerületi polgármestert, a másikon képviselő-testületi tagot, a zöld csíkkal jelölt papíron főpolgármestert ajánlhatnak.

A választók az ajánlószelvényeket (az üdülési vagy az étkezési jegyekhez hasonlóan) egy „tömbben” kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, külön-külön is felhasználhatók. A választónak nem kell mind a két vagy három ajánlását ugyanannak a szelvénygyűjtőnek átadnia.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon rajta van a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi száma és aláírása.

Az ajánlószelvényeket a pártok és más jelölő szervezetek szeptember 3-ig gyűjthetik. A jelöltet és a megyei listákat szeptember 3-án 16 óráig lehet bejelenteni az illetékes választási bizottságoknál. A kompenzációs lista és az azon levő jelöltek legkésőbb szeptember 6-án 16 óráig jelenthetők be. A rövidebb idő mellett nehezíti a jelölést, hogy a megyei közgyűlés tagjainak és a főpolgármesternek a jelöléséhez lényegesen több érvényes ajánlás kell, mint a korábbi választásokon.

Innovatív megoldások

A tavaszi országgyűlési képviselői választások idején az ajánlószelvények kipostázása után nem sokkal sorozatban törtek fel több száz postaládát a VII., a VIII. és a X. kerületben. A rendőrség ezekben az ügyekben rongálás miatt nyomozott, és eredménytelenül zárta le az eljárást.

postaladak D SOS20100209022

Az ajánlószelvények gyűjtését tavasszal számos botrány övezte. Interneten árultak szelvényeket darabonként ezer forintért, kétszáz forintos étkezési utalványokat adtak értük, más pártok nevében gyűjtöttek szelvényeket, majd megsemmisítették őket, boltokban, kocsmákban, munkahelyeken gyűjtöttek.

A hajrában a pártok kölcsönösen leplezték le egymást az állítólagos választói adatbázisokkal. Először Kubatov Gábor fideszes pártigazgató egyik előadásának hangfelvétele került nyilvánosságra, amelyen Kubatov azt mondta, hogy a pártnak részletes adatbázisa van a fideszes és a nem fideszes („komcsi”)  szavazókról. Nem sokkal később egy olyan hangfelvétel látott napvilágot, amely szerint az MSZP-nek is volt ilyenje.

A postaládákat nem egyszerű állampolgárok törik fel, hanem olyan emberek, akik megrendelésre dolgoznak. Tóth Zoltán szerint a pártokon múlik, hogy élnek-e önkorlátozással, és nem folyamodnak tisztességtelen eszközökhöz.

Az ország jelentős részében egyébként az ajánlószelvényeket nem a posta kézbesíti, hanem a helyi választási iroda alkalmazottai. Ez biztonságosabb módszer, mert így a levél lehetőség szerint egyenesen a választópolgár kezébe kerül, és nem a postaládába.

Tóth Zoltán a visszaélések elkerülésére azt javasolja, hogy az ajánlócéduláját senki se adja oda az aláírásával de a jelölt neve nélkül senkinek. Ez az állampolgártól is aktivitást kíván. Nézzen utána, milyen jelöltek indulnak, és inkább maga írja rá a cédulára a nevet. A pártok egy része igyekszik biankó ajánlószelvényt gyűjteni. Nem azért, hogy ezzel saját ajánlószelvényeik számát gyarapítsák, hanem azért, hogy hibás adatokkal kitöltve ellehetetlenítsék egy másik párt indulását.

Nem lehet fénymásolni

Az ajánlószelvényeket ma már fénymásolóval nem lehet sokszorosítani, hamisítani. A papírok az országgyűlési választás ajánlószelvényeinél bevezetett biztonsági elemeket tartalmazzák, így például Magyarország közigazgatási térképének perforációját az ajánlószelvény jobb felső sarkában, és most is eleve színes betűkkel nyomtatták az ajánlószelvényeket. Emellett  „Önkormányzati képviselők választása 2010” alnyomattal védik a hamisítások ellen az ajánlószelvényeket, és választástípusonként különböző (piros, zöld és sárga) színcsíkot helyeztek el a szelvények bal oldalán.

ajanloszelveny

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, igazolással szavazhatnak. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján október 1-jén 16 óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az legkésőbb szeptember 28-án megérkezzen az illetékes helyi választási irodához.

Változás az elmúlt húsz évhez képest, hogy nem lesz kampánycsend  a választás előtti napon. Csak október 3-án 0 órától nem lehet már semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A választás eredményét október 4-ig kell megállapítani. Az októberi önkormányzati és kisebbségi választás költségvetése több mint ötmilliárd forint.

Aki kimarad

Aki nem kapja meg 19-ig a választási értesítőt és az ajánlószelvényt, a jegyzőhöz fordulhat. A választásra jogosultak névjegyzékét augusztus 18. és 22. között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban.

Ebbe az ötnapos intervallumba azonban beleesik az augusztus 20-i nemzeti ünnep, valamint az augusztus 21-22-i hétvége is, amikor a polgármesteri hivatalokban elvileg nincs ügyfélfogadás. Ezért a helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe.

A névjegyzékből való kihagyás, illetve a jogosulatlan felvétel miatt is augusztus 18. és 22. között lehet kifogást benyújtani. Több településen egy-egy munkatárs várja majd a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, azon jelentkezve a munkatársat behívhatják a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék.