Tüntetéseken is kapott feladatot a romagyilkosságok gyanúsítottja

2010.08.18. 07:27 Módosítva: 2010.08.18. 07:30
2006 elején egy debreceni motoros társaságot és a focicsapat ultráit kellett figyelnie, majd az őszödi beszéd utáni tüntetések alatt Budapesten is kapott feladatot a KBH-tól Cs. István, a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja. A férfi a tiszalöki gyilkosság után azt mondta tartótisztjének, hogy jól jönne neki a százmilliós nyomravezetői díj.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követő budapesti tüntetések idején is kapott feladatokat a katonai elhárítástól Cs. István, a romák elleni támadások egyik gyanúsítottja, tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint a férfinak a zavargások helyszínein kellett hivatásos vagy szerződéses katonákat azonosítania a rendbontók között.

A Magyar Nemzet szerint Cs. Istvánt 2006 elején szervezte be a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) Bocskai István Könnyűlövészdandár debreceni kirendeltsége. Elsőként egy szélsőjobboldalinak tartott helyi motoros társaságról kellett jelentenie, de a focicsapat ultráit is szemmel kellett tartania.

A férfi 2007-től katonaként gépkocsivezető volt a Koszovó környéki pecsi magyar táborban, 2008 elején pedig betegállományba vonult és otthonában várta ki, amíg a következő évben a szerződéseseknek járó végkielégítéssel szerelhetett le.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a tiszalöki gyilkosság után a férfit megkereste összekötője, azonban Cs. István semmit sem mondott, csak jelezte, hogy jól jönne neki a nyomravezetőnek kitűzött 100 millió forint.

A lap szerint a KBH jelenleg vizsgálja, hogy milyen szankciói lehetnek annak, hogy Cs. István bűntársai előtt leleplezte tartótisztjét.