Hoffmann Rózsa: Harry Potter kiszorítja János vitézt

2010.08.24. 16:50
A közoktatás finanszírozásának átalakításáról, valamint a nemzeti műveltség felborulásáról beszélt az oktatásügyi államtitkár. Hoffmann pedagógusi életpálya-modellt, új nemzeti alaptantervet, az oktatásban dolgozók bérének emelését, valamint erősebb osztályfőnököket és szakköröket ígért.

Átalakítaná a kormány a közoktatás finanszírozását, mondta egy püspökladányi tanévnyitón Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára. Az oktatási intézmények kiadásainak 90 százalékát jelenleg a dolgozói bérek jelentik, Hoffmann szerint ezt a tételt az elképzelések szerint kizárólag a központi költségvetésnek kell biztosítania és garanciát vállalnia rá.

A politikus kifejtette: jelenleg 50-50 százalékban finanszírozza a közoktatási intézményeket az állam és a területileg illetékes önkormányzat. Az elképzelések szerint az önkormányzatoknak legfeljebb a működési költségek 10-15 százalékát kellene a jövőben finanszírozniuk.

A nemzeti alaptantervvel kapcsolatban Hoffmann elmondta: jelentős változások várhatók, hiszen "felborult a nemzeti műveltség, Harry Potter lassan kiszorítja János vitézt." Megítélése szerint meg kell találni a megfelelő arányt az ismeretterjesztés és a kompetenciák elsajátításában, amiben szerinte háttérbe szorult az előbbi.

Hoffmann szerint a jövőben pedagógusi életpálya-modellt állítanak fel, átalakítják a nemzeti alaptantervet és szakmai ellenőrző-támogató rendszert hoznak létre a pedagógusoknak.

A pedagógusokat érintő változásokról kifejtette: legfőbb céljuk, hogy egy éven belül már érezhető változások álljanak be a munkakörülményeikben. A pedagógusok átlagfizetése jelenleg a diplomás átlagkeresetnek, a körülbelül 300 ezer forintnak a fele. Ezen a gazdasági helyzet javulásával kívánnak javítani.

Szintén a pedagógusokat érintő változás lenne egy szakmai ellenőrző-támogató rendszer létrehozása, hiszen a tanár munkájáról érkező objektív visszajelzések nagyon hiányoznak a mostani rendszerből - emelte ki. Mint kifejtette, nem a szakfelügyeleti rendszert hoznák vissza, de annak néhány pozitív eszközét felhasználnák. Szerinte egy szakmai tekintélytől, egy tiszteletben álló kollégától érkező tanácsok egy pedagógusnak nagyon fontos segítséget nyújthatnak.

Az oktatáshoz kapcsolódva szólt arról, hogy erősíteni kívánják az osztályfőnökök, illetve az egyes tárgyakhoz kapcsolódó szakkörök szerepét.

Hoffmann Rózsa az MTI érdeklődésére elmondta: jövő tavasszal tervezik a parlament elé terjeszteni a jelenleg még kidolgozás alatt álló új közoktatási törvényt. Ebben nem kívánnak részletes szabályozást alkotni. Egy kerettörvény, jogi lehetőség lesz arra, hogy az oktatás "visszatérjen azokhoz az értékekhez, amelyeknek megvan a maguk tradíciója hazánkban".  • Hírek
  • Hírek