Orbán Tarlóssal egyeztet a 4-es metróról

Lapszemle

2010.08.25. 09:30
Tarlós szerint mindkettejüknek fontos a metró befejezése. A szeptemberi találkozón szó lesz Tarlós Budapest-törvényjavaslatáról is, a többi napirendi pont egyelőre nem ismert – írja a Népszabadság.

A szeptember elejére tervezett találkozón Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje megpróbálja megszerezni Orbán Viktor támogatását a főváros jövőjéről és működtetéséről szóló módosító csomaghoz. A javaslat társszerzője György István kőbányai polgármester, Tarlós győzelme esetén György lesz a városüzemeltetési főpolgámester-helyettes.

Tarlós bizakodó, mert eddig is “jó tárgyalópartnerek voltak”, és Orbán mindig komolyan vette a felvetéseit. A főpolgármester-jelölt szerint a Budapest-csomag bejerülhet a kormány "kettes számú" akciótervébe, és érinti a 2011-es költségvetést.

Tarlós nem tudta elmondani, hogy Orbánnal milyen egyéb pontokról tárgyalnak majd, mert szerinte ehhez előbb tudni kéne, hogy milyen állapotban adja át a kasszát a fővárost vezető MSZP-SZDSZ koalíció. A politikus mindenesetre megerősítette, hogy fontos célja a 4-es metró befejezése, és azt tudomása szerint a miniszterelnök is támogatja.

A kormányfő támogatása azért elengedhetetlen, mert metró állami-önkormányzati közös beruházás (az 1998-as kormányváltást követően az Orbán Viktor vezette kormány egyik első lépésével leállította a 4.es metró előkészületeit). Tarlós gyanúsnak nevezte az Alstom-metrókocsik ügyét és az azzal összefüggő esetleges pereket és kártérítéseket.