A Kossuth Klub a politikát tiltotta ki, nem Gyurcsányt

2010.09.12. 21:14 Módosítva: 2010.09.12. 21:18
A Kossuth Klub azért nem járult hozzá ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc is felszólaljon a náluk tervezett konferencián, mert nem fogad be pártrendezvényeket a választási kampányok idején. A Kossuth Klub vezetése csak a sajtóból értesült arról, hogy a Fapados Alapítvány konferenciáján felszólalt volna Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök is.

A klub vasárnapi közleménye szerint alaptalan feltételezésekre adott alkalmat az a tény, hogy a TIT Kossuth Klub Egyesület az utolsó pillanatban nem járult hozzá ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc náluk tartsa meg az Orbán-kormány első száz napját értékelő beszédét.

A Klub elnöke visszavonta az engedélyt, amellyel a Fapados Alapítvány által 2010. szeptember 11-én a Kossuth Klubba lefoglalt "100 nap - Becsapott Magyarország!" című konferencia megtartásához előzetesen hozzájárult. Az üggyel kapcsolatban megjegyzik: a Kossuth Klub vezetése - a Klub pártsemlegességét megőrzendő - a honi választási kampányok idején pártrendezvényeket nem fogad be.

Mint írják, a rendezők a konferencia jellegével és az előadók személyével kapcsolatosan - vélelmezhetően figyelmetlenségből - félrevezették a klub vezetését. A klub elnöke arról, hogy az előadók között a Magyar Szocialista Párt vezető politikusai - köztük a volt miniszterelnök is - szerepelnek, csupán a rendezvényt megelőző napon az egyik kereskedelmi tévécsatorna műsorából értesült.

A klub idézi az alapítvány korábbi tájékoztatását, amely szerint "a Fapados Alapítvány (...) civil szervezet szeretné kibérelni a Kossuth Klub emeleti nagytermét konferencia-rendezvénye céljából. A konferencia nem pártrendezvény, az előadást pártonkívüli előadók: Bauer Tamás, Göncz Kinga, Debreczeni József tartják, téma szerint: balliberális gondolkodók értékelik Magyarország jelenlegi helyzetét."

ANépszabadság szombati száma szerint a volt miniszterelnök végül új helyen, a terézvárosi Eötvös10-bentartotta az értékelést. A szervezők szombaton felháborodásuknak adtak hangot közleményükben. Úgy fogalmaztak: "a Fidesz olyan országot teremtett száz nap alatt, ahol tisztességes embereknek is félniük kell; félniük, ha teret akarnak adni balliberális civilek és politikusok véleményének".