Mégsem állítanak csapdát a rendőröknek

2010.09.21. 09:04 Módosítva: 2010.09.21. 09:04
Mégsem provokálhatják majd a rendőröket színlelt vesztegetési kísérlettel a belső bűnmegelőzési szolgálat emberei. A tervezett törvénymódosítás ellen a szakszervezetek tiltakoztak, a belügyi tárca módosította saját javaslatát, írja a Népszabadság.

A rendvédelmi csomag szakszervezeteknek átadott újabb változata szerint módosítanák a tervezett megbízhatósági vizsgálat szabályait, írja a Népszabadság.

Az eredeti javaslat lehetővé tette volna, hogy a rendőrség belső bűnmegelőzési szolgálata egy-egy ilyen vizsgálat során akár színlelt vesztegetési kísérlettel is provokálhasson. Tehát szabálysértéssel vagy kisebb súlyú bűncselekmény elkövetésével csalnák csapdába a rendőrt.

Ezt az elképzelést az érdekképviseletek határozottan elutasították, a tárca pedig – anélkül, hogy arról érdemi egyeztetés folyt volna – máris módosított az előterjesztésen.

A javaslat bűnözőnek tekinti a rendőrt, és ezért sérti az állomány tisztességes tagjait, mondta korábban Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára. Most viszont úgy látja, van esély rá, hogy a szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fórumának legközelebbi ülésén sikerül kölcsönösen elfogadható kompromisszumra jutni.