Keveslik a károsultak a Mal évi 300 milliós ajánlatát

2010.10.20. 17:37
Csak a településeket ért károk enyhítésére lehet fordítani a Mal Zrt. által felajánlott évi 300 millió forintot a károsultakat képviselő Magyar György ügyvéd szerint, aki ezt az összeget alkalmatlannak tartja a lakóknak járó gyorssegélynek. A Mal sürgeti az állami felügyelet megszüntetését, a károsultak ügyvédje szerint viszont nekik ez nem érdekük. Magyar öt-tíz milliárd forintos nagyságrendűre becsüli a kárt.

Kevés konktrétumot tartalmazó közös nyilatkozat kiadásával végződött a vörösiszap-katasztrófa többszáz károsultját képviselő Magyar György és a Mal Zrt-t képviselő Ruttner György keddi egyeztetése, amely több mint két és fél órán át tartott.

A Mal Zrt. ajánlata az, hogy társadalmi felelősségvállalás keretében, még a jogi felelősség megállapítása előtt létrehozzák a Vörösiszap Pénzügyi Alapot összesen másfél milliárd forint értékben, ezt a pénzt pedig öt év alatt, évente 300 millió forintos részletekben fizetik ki. Ruttner szerint az első 300 millió kifizetése egy-két héten belül megtörténhet, ennek két feltétele van: egyrészt a felügyeletet jelenleg ellátó kormánybiztos hozzájárulása, másrészt határozzák meg, pontosan mire költik az összeget.

Ebben viszont még nézeteltérés van. Ruttner azt mondta, hogy a káralapot egyfajta előlegnek, gyors segítségnek szánják a károsultaknak, Magyar György szerint viszont ezt a pénz a közösségi, vagyis a településeket ért károk enyhítésére célszerű fordítani. Magyar szerint a káralap alkalmatlan ilyen gyorssegélynek, mert nem egy összegben fizetné ki a Mal, másrészt nem tudják egyénekre lebontani. “Ragaszkodunk ahhoz, hogy a nem vitatott károkat fizessék ki azonnal, soron kívül, mint egy előleget”, mondta Magyar az egyeztetés után.

A mindkét fél által aláírt közös nyilatkozatban csak annyi szerepel, hogy az egyeztetésen az ügyvédek meghatározták a tárgyalások kereteit, rögzítették az eljárási munkamódszereket, az adatkezelés, a titoktartás és a médianyilvánosság szabályait. Megállapodtak a kártípusok számbavételének szempontjaiban is, és elhatározták, hogy lépéseket tesznek egy közösen kialakítandó káradatbázis létrehozása érdekében. Az ügyvédek arra kérik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és az egyéb illetékes szerveket, hogy a kárrendezéshez szükséges információkat és térinformatikai adatokat bocsássák rendelkezésükre.

A Mal sürgeti az állami felügyelet megszüntetését

Abban is egyetértés volt, hogy a káralaphoz szükségesnek látszik a cég folyamatos és eredményes működése. Arról viszont már mást gondolnak a felek, maradjon-e továbbra is állami felügyelet alatt a Mal. Ruttner azzal érvelt, hogy az évi 300 millió biztosításához célszerű lenne, ha megszűnne az állami felügyelet, Magyar viszont azt mondta, a károsultaknak nem hátrányos az állami felügyelet, és így nagyobb biztonságban lenne a káralap.

A folyamatban lévő büntetőeljárásokat is különbözően ítélik meg a kártérítés szemponjtából. Ruttner szerint amíg a katasztrófa tényleges okaira nem derül fény, addig a büntetőeljárások megindítása nem segíti elő a károk megtérítését. Magyar azonban felidézte, hogy a károsultak a büntetőeljárásokban sértettekként jelentek meg, és azt kérték, hogy ha a személyes felelősség fennáll, vegyék zár alá a Mal-vezetők magánvagyonát is.

Ingatlanosok közel 4 milliárdra becsülik a kárt

Magyar György, akinek a munkatársai eddig 350 kárfelmérő adatlapot gyűjtöttek össze, és két önkormányzatot - Devecsert és Somlóvásárhelyt - is képvisel, azt mondta: a másfél milliárd forintnál sokkal többre lenne szükség, ő egyelőre öt-tíz milliárd forintos nagyságrendűre becsüli a károkat.

Ingatlanosok becslése szerint csak az ingatlanokban keletkezett kár 3,8 milliárd forint lehet. Úgy számoltak, hogy körülbelül 380 házat rongált meg a vörösiszap, a katasztrófa előtt pedig 7,5 és 14 millió forint között mozgott a Kolontáron és Devecseren eladásra kínált ingatlanok száma, ezért úgy vették, hogy a környéken egy átlagos ház ára 10 millió forint, ezt szorozták fel 380-nal.

A kedden kiadott ügyvédi nyilatkozatban rögzítették, hogy a Mal és annak tulajdonosai „mélységes együttérzésüket” fejezték ki a katasztrófa sújtotta áldozatok hozzátartozóinak és a károsultaknak, amit a károsultakat képviselő Magyar tudomásul vett.

Az egyeztetés pénteken folytatódik a devecseri polgármesteri hivatalban, ott lesz – ahogy kedden is ott volt – a kormánybiztos képviselője, és bevonják majd a helyben érintetteket is. Magyar megjegyezte, azt szeretné leginkább, ha pénteken a polgármesteri hivatalban átadná a Mal az első 300 millió forintot.