Hat év börtönt kapott, elsírta magát a korrupcióval vádolt ügyész

2010.11.02. 14:56
A Fővárosi Bíróság hat év börtönre ítélte Varga Gergely volt ügyészt korrupciós vádak miatt. Varga az utolsó szó jogán sírva ismerte el, hogy hibázott és bocsánatot kért mindenkitől.
DSZZS20101102008

A Fővárosi Bíróság hat év börtönre, hat év közügyektől eltiltásra és 200 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte Varga Gergely volt ügyészt. A bíróság több rendbeli hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetésben, két rendbeli befolyással üzérkedésben, két rendbeli hivatali visszaélésben, bűnpártolásban és csalásban mondta ki bűnösnek.

Varga az utolsó szó jogán szólva elsírta magát. Elismerte, hogy hibázott és bocsánatot kért mindenkitől, feletteseitől és "az igazságszolgáltatásban dolgozó valamennyi olyan embertől, aki tisztességesen végzi a munkáját".

Varga azt mondta, különösen rosszul érintette, hogy a vád szerint esetében nincs enyhítő körülmény. "Én magam vagyok az enyhítő körülmény", mondta, majd hosszan beszélt a karrierjéről, arról, hogyan került 14 évesen a fővárosba egy elit gimnáziumba, hogyan vették fel első próbálkozásra a jogi egyetemre, hogyan határozta el már másodéves korában, hogy ügyész szeretne lenni, és hogyan szakvizsgázott kitűnő eredménnyel.

"Diszkvalifikáltam magam a társadalomból, úgy érzem", mondta. Júdáshoz hasonlította magát, arról beszélt, hogy Júdás felakasztotta magát, és ő is eljutott erre a pontra, augusztusban megpróbált öngyilkos lenni, mert mindent elveszített, "az egzisztenciáját, a barátait, a becsületét, az álmait". Mint mondta, hónapok óta nem láthatta a napot, szeretne tanulni, tisztességesen élni, dolgozni, családot alapítani, és élete hátralévő részében azon igyekszik majd, hogy jobb ember legyen. Felszólalását a Karthago zenekar Requiem című dalából vett idézettel zárta: "Volt egy fiú, s egy forró délután eltévedt végleg az élet útján. Eltévedt fiú, olyan, mint bármelyikünk, szerette az életét és az álmait".

Varga kerületi ügyész és a Fővárosi Főügyészség szóvivője is volt. A vádirat szerint a fiatal jogász elégedetlen volt ügyészi fizetésével, és elhatározta, hogy beosztásának, kapcsolatainak felhasználásával szerez plusz pénzt. Már kinevezése után néhány hónappal pár tízezer forinttól egymillióig terjedő összegeket kezdett kérni azért, hogy elsimítson ügyeket, elintézze, hogy vádlottak ne kerüljenek börtönbe, kijöhessenek az előzetes letartóztatásból, bevont jogosítványt visszaadjon az ügyészség, állt a vádiratban.

2009 nyarán fogták el, amint épp kenőpénzt, hatszázezer forintot vett át. Hivatalából már ekkor kirúgták. A fegyelmi eljárás során az is kiderült, hogy egyik ügyének női vádlottjával magánjellegű, férfi-női kapcsolatot is létesített. A büntetőpere idén júniusban kezdődött. A most 31 éves Varga a korábbi tárgyalásokon csak kisebb részben ismerte el vétkességét. A legelső tárgyalási napon azzal védekezett, hogy az esetek többségében csupán ingyenes tanácsokkal segített ismerőseinek.

A büntetőperben Varga ellen vallott több olyan ember is, akiktől állítólag pénzt kért. Egy tanúként meghallgatott, rablással vádolt férfi például azt mondta: 2008-ban a Pesti Központi Kerületi Bíróság folyosóján a tárgyalás előtt odalépett hozzá és társához az ügyész azzal, hogy ha fizetnek neki fejenként egymillió forintot, akkor felfüggesztett, vagy az addig előzetesben töltött tíz hónapnál nem hosszabb letöltendő szabadságvesztést indítványoz perbeszédében. Az ügyész ezt tagadta, azt állította, szóba sem állt a két férfival.

A vád, amely szerint Varga rendkívül nagy mértékben rombolta az igazságszolgáltatás tekintélyét, tíz év börtönbüntetést kért rá. A Vargát védő ügyvéd, Zamecsnik Péter a legutóbbi tárgyaláson arra igyekezett rábeszélni a bírót, hogy a vádak nagyobb részét tekintse bizonyítatlannak. Szerinte a terhelő vallomások többsége nem volt életszerű.

Varga 2009 augusztusa óta előzetes letartóztatásban volt, a bíró úgy döntött, az előzetesben töltött időt beszámítja a kiszabott börtönbüntetésbe.

Zamecsnik Péter (b), Varga Gergely (jobbról) védőügyvédje hallgatja a bíró ítéletét
Zamecsnik Péter (b), Varga Gergely (jobbról) védőügyvédje hallgatja a bíró ítéletét

Varga 2008 januárjáig volt a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Akkor azért távozott a posztról, mert feljelentették. Ahogy arról egy birtokunkba jutott hangfelvétel alapján beszámoltunk, azt állította a Mendoza-ügy bírósági tárgyalása után, hogy ismeri a valódi tetteseket. A belső vizsgálat szerint csak blöffölt, így nem indult ellene eljárás.