A magyar püspöki kar nem vizsgálhatja Mayerék ügyeit

2010.11.04. 13:38
Kizárólag a Vatikán folytathat eljárást a pécsi püspökkel szemben. Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint helytelen a testületet a hívek bizonytalanodását növelő hallgatással vádolni, a püspöki kar ugyanis nem illetékes intézkedni. A Mayer Mihály vezette pécsi püspökség elleni negyven rendbeli feljelentés nyomán a múlt héten rendelt el nyomozást a baranyai ügyészség.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága közleménye szerint a püspökök személyi ügyeiben sem az adott egyháztartomány érseke, sem a Püspöki Konferencia, mint testület, vagy annak elnöke nem illetékes sem intézkedni. A hivatalos informatív eljárás, vizsgálat lefolytatására egyedül csak az Apostoli Szentszék jogosult.

A közlemény azt is leszögezi, hogy a Püspöki Konferenciát vagy annak tagjait hallgatással vádolni teljesen helytelen.

A püspöki kar azért jelentette meg csütörtökön az illetékességi köröket tisztázó közleményét, mert az ismert szívsebész, Papp Lajos néhány napja nyílt levélben kért magyarázatot, miért nem kapnak a hívek útmutatást a pécsi püspökség ügyeit érintő rendőrségi vizsgálat elrendelése után.

Az Index október 26-án tette közzé, hogy Mayer Mihály megyés püspök és Wolf Gyula katolikus pap, az egyházmegye tulajdonába tartózó Fény Kft. ügyvezetője ellen legalább negyven rendbeli feljelentést adtak be a hatóságokhoz. A beadvány több évre visszamenőleg pénzügyi, ingatlanos, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozta összefüggésbe a két pécsi egyházi vezetőt. Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője másnap bejelentette, az ügyészség szerint szükséges a feljelentésben foglaltak tisztázása, ezért elrendelte a nyomozást.

Papp Lajos az egyházi ünnep, a mindenszentek előtt fordult az MKPK-hoz, azt hangoztatva, hogy az egyházi méltóságok, a magyar katolikus püspökök hallgatása napról-napra növeli a kételkedők, az elbizonytalanodók, az egyháztól eltávolodó hívek táborát.

A Püspöki Konferencia válaszában leszögezi, felesleges a testületet nyilatkozatra szólítani ilyen ügyekben, mert az esetleges egyházi eljárás részleteiről sem rendelkezik megfelelő információkkal, hiszen a folyamatban lévő büntető ügyekről a világi hatóságok sem szoktak a jogerős ítélet előtt széleskörű információkkal szolgálni.

Mayer püspökről és Wolf Gyuláról szeptemberben az Egyházfórum folyóirat közölte, hogy a Szentszék figyelmét is felkeltették az egyházmegye viselt dolgai. A pécsi egyházi lap akkor azt állította, a gazdasági, valamint szexuális visszaélések gyanújával folyó belső vizsgálat első érdemleges következménye volt, hogy a püspök - húszéves munkaviszony után - kénytelen volt felmenteni Wolfot az egyházmegye gazdasági igazgatói posztjáról.