A főügyészség nem tudja, hogy jött rá a lehallgatásra Hunvald

2010.11.15. 12:19
A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy lehallgatták Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármestert, aki valahonnan tudomást szerzett erről. Az ügyészségi szóvivő szerint adatok merültek fel arra, hogy Hunvald megpróbálta befolyásolni az ellene folyó eljárást.

Valóban volt titkos adatgyűjtés Hunvald Györggyel szemben, annak adatai nyílttá lettek téve, így a nyomozás részét képezik, erősítette meg a Magyar Nemzet hétfői számában megjelenteket a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza. A napilap a birtokába jutott  nyomozati iratokra hivatkozva arról írt, hogy a volt erzsébetvárosi polgármester tudott arról, hogy lehallgatják, és párton belüli leszámolást sejtett a nyomozás mögött.

Fazekas Géza azt mondta: a napilapban megjelent beszélgetésekről a gyanúsítottak és védőik másolatot kérhettek az iratismertetéskor. Ők ezzel éltek is, a főügyészség pedig digitalizált formában átadta azokat még szeptemberben, illetve október elején. A szóvivő szerint a sajtónak nem az ügyészség adta át a nyomozati iratokat, ők csak az ügy érintettjeinek, továbbá a bíróságnak csatolták be a dokumentumokat.

Fazekas közölte: a Hunvald György és SZDSZ-es gyanúsított társa, Gál György között elhangzott beszélgetések során konkrét adatok merültek fel arra vonatkozóan, hogy megpróbálnák befolyásolni az ellenük folyó eljárást, illetve magát a nyomozóhatóságot is. A főügyészség ezt az előzetes letartóztatás, illetve annak meghosszabbítására tett indítványaiban értékelte.

A Magyar Nemzet idézett egy telefonbeszélgetést, amelyet Zoltai Gusztávval, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatójával folytatott Hunvald. Hunvald panaszkodott az ügyészség nyomozására, Zoltai megígérte, hogy utánanéznek, Hunvald pedig azt mondta, "el kéne sikálni" a dolgot. Az ügyészségi szóvivő erről azt mondta: más személlyel szemben bűncselekmény megalapozott gyanúja nem merült fel, más személy részéről az eljárás meghiúsítására irányuló törekvés nem volt bizonyítható.

Fazekas azt mondta, a főügyészség nem tudott információt szerezni arról, hogy Hunvald miként értesülhetett az ellene folyó titkos adatgyűjtésről.

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke és 23 társuk ellen a múlt héten kedden nyújtott be vádiratot különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Bíróságra.