Az Álomsziget már nem kiemelt beruházás

2010.11.17. 15:06 Módosítva: 2010.11.17. 15:22
A legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, ami szerint az óbudai Hajógyári Szigetre tervezett 400 milliárd forintos kaszinóberuházás november 17-től nem számít kiemeltnek.

Szerdától nem számít kiemeltnek az óbudai Hajógyári szigetre tervezett Álomsziget nevű, 400 milliárd forintos kaszinóberuházás - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A kormány tavaly márciusban tette kiemeltté az Álomsziget projektet. A kiemelt jelleg azt jelenti, hogy a közigazgatási hatósági ügyeket egy szinttel feljebb intézik. Például az építési engedélyt nem a helyi önkormányzat jegyzője, hanem a regionális államigazgatási hivatal adja ki.

Idén szeptember elején, miután a kormány a regionális államigazgatási hivatalok helyébe létrehozta a megyei - fővárosi - közigazgatási hivatalokat, módosítani kellett mindazokat a kormányrendeleteket, tehát a kiemelt beruházásokat meghatározó rendeleteket is, amikben korábbi nevükön szerepeltek az említett hivatalok. Akkor még szerepelt a listán az Álomsziget.

Czomba Sándor államtitkár kedden az Országgyűlésben kijelentette az előző kormány az Álomszigetet és Sukorót úgy nyilvánította kiemelt beruházássá, hogy az ehhez megkövetelt közcél és feltételek nem álltak fenn. A szerződés titkosítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feloldotta, és az iratokat hamarosan nyilvánosságra hozzák. Megemlítette, hogy a szerződéseket vizsgálják, a vizsgálat kiterjed az érintett ingatlanok értékesítésére és a lefolytatott privatizációs eljárásokra is.

Tervek

Az Álomsziget nevű 400 milliárd forintba kerülő idegenforgalmi beruházás négy év alatt készül el, akkor indul az építés, ha minden engedély rendelkezésre áll - mondta  Sammy S. Smucha az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója 2008 júniusában az MTI-nek. Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy az állam által abban az évben visszavásárolt Hadrianus palota 7 hektáros területének ellenértéke az eredeti szerződésben szereplő 1 milliárd forint volt. A szerződésben szerepelt, hogy a palota területét egy évre, de folyamatosan hosszabbíthatóan visszabérli a fejlesztő, ezért áldoz a régészeti feltárásra és egy múzeum létrehozására is.

A fejlesztő társaság elnyerte a Pénzügyminisztérium által kiírt kaszinó koncessziót. Az Álomsziget 100 játékasztalt és 1000 játékgépet működtethet 20 éven át, de a koncesszió további 10 évvel meghosszabbítható. Az üzemeltetést a Casino Austria végzi, ez a cég már több kaszinót is üzemeltet Magyarországon.

Az akkori tervek szerint a teljesen felépített idegenforgalmi komplexum 25 ezer embernek adna munkát. A szállodai szobák száma 3 ezer, az apartmanoké pedig 1000 lenne. A beruházásból 15 milliárd forintot a kerület lakosai által használt infrastruktúra fejlesztésére szánnak, felújítanák a HÉV egy szakaszát, hidakat, utakat építenének.