Fizetős konkurenciája lesz az ingyen-MTI-nek

2010.12.17. 14:40 Módosítva: 2010.12.17. 14:47
A tervek szerint hétfőn gazdát cserél az RTL Klub által alapított Független Hírügynökség. Az ország második legnagyobb hírgyártó cégét Braun Róbert és Iglódi Csaba veszi meg, bár korábban kormányközeli és ellenzéki kötődésű cégek is komolyan érdeklődtek iránta. Az utóbbi időben üzletileg gyengélkedő Fühünek új menedzsmentjének nehéz dolga lesz jövőre, hiszen a kormányzat tervei szerint az MTI ingyen adja majd az újságoknak, tévéknek, rádióknak saját híreit.

Az Index információi szerint hétfőn aláírják a Független Hírügynökség eladásáról szóló szerződést. A hírügynökséget üzemeltető cég a megállapodással a Braun and Partners Média Kft. tulajdonába kerül.

A vásárló cég Braun Róbert kommunikációs szakember, az MNB jelenlegi kommunikációs tanácsadójának érdeltsége. Braun cégcsoportja félmilliárd forint körüli árbevetellel részesedik a hazai marketing- és kommunikációs tanácsadói piacból. A B&P a nyáron szerzett 26 százalékos részesedést az Adverticum Zrt-ben. Az Adverticum az online hirdetések kiszolgálásában piacvezető, és érdekeltségei vannak Romániában és Ausztriában is.

Braun Róbert (középen) a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára 2004-ben. (Mellette Rogán Antal) Fotó: Kovács Tamás
Braun Róbert (középen) a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára 2004-ben. (Mellette Rogán Antal) Fotó: Kovács Tamás

A Független Hírügynökség Kft. eddig formálisan magánszemélyek, többek között Kövesdi Péter tulajdonában állt, de lényegében az RTL Klub vállalkozása volt, amit az MTI-vel vívott 2004-es árháború során hozott létre a kereskedelmi csatorna, amely azóta is a hírügynökség legnagyobb megrendelője.

A Fühü az elmúlt hónapokban nehéz anyagi helyzetbe került, a válság miatt több megrendelője kiesett, a Sláger Rádió pedig megszűnt. A deficit ellenére a kormányváltás körül több cég is bejelentkezett potenciális vásárlóként, a Fidesz médiastratégiájának véglegesedése előtt ugyanis az is felmerült, hogy az MTI-t fejlesztik vissza, és az állami támogatás nélkül, kizárólag piaci alapon működő Fühü léphetne a helyébe. Úgy tudjuk a hírügynökség után érdeklődött Fellegi Tamás miniszter volt cége, az Infocenter is, de szocialista hátterű Geomédia is próbálkozott.

Braun, aki korábban az Index alapítójaként, és több politikus tanácsadójaként is dolgozott, úgy tudjuk, bízik abban, hogy a Fühünek az ingyenessé tett MTI mellett is jó van esélye a felfutásra. A későbbiekben ugyanis egyre nagyobb kereslet lehet a független, nem a kormánypártok által jóváhagyott hírekre. Eddig csak egyben lehetett megvásárolni a FüHü híreit, az új tulajdonos speciális hírcsomagokkal próbálja vonzóvá tenni a szolgáltatást, és azt is tervezi, hogy a későbbiekben szöveges, audió és videó tartalmakat is ajánlanak majd az ügyfeleknek.