Szamizdatba ment át a sajtószabadságért indított Facebook-csoport

2010.12.23. 11:07

"Egymillióan a magyar sajtószabadságért" - ezzel a névvel indítottak oldalt a Facebookon december 21-én, a médiatörvény elfogadásának másnapján. A "magyarországi sajtószabadságot sárba tipró cenzúratörvény" ellen tiltakozó oldalnak két nap alatt több mint huszonegyezer tagja lett, de csütörtökre homályos okok miatt leállt a működése, legalábbis a Facebook megvonta az adminisztrátoroktóln az adminjogokat.

"Éppen a tízezredik tag elérését követően a következő üzenetet kaptuk Facebooktól: A közzétételi jogokat megtagadtuk a Felhasználási feltételek oldalainak megsértéséért. A félreértés tisztázása folyamatban van" - közölték csütörtökön az oldal létrehozói.

"Új, immáron hivatalos oldalt is indítottunk, amennyiben nem sikerülne a Facebookkal tisztázni az adminjogok körül kialakult helyzetet" - írták a Szamizdat néven indított új, ideiglenesnek szánt oldalról, amit reményeik szerint a jövőben egyesítenek az először indított oldallal.

Az, hogy az adminisztrátorok publikálási jogosultságát miért tiltotta le a facebook, nem világos, lehet, hogy a felhasználási feltételeket sértették meg akaratlanul a szerkesztők tapasztalatlanságából fakadóan, vagy valakik feljelentették az oldalt a Facebooknál, hogy az ilyenkor szokásos folyamatban kiderüljön, kik hozták azt létre.

A Facebook szabályzata szerint ugyanis ha kérvényezik a tiltás feloldását, az oldal létrehozóinak adataiat automatikusan továbbítják a feljelentőknek. "Valószínűleg nekik éppen ez a céljuk: megtudni kik vagyunk. Egyelőre szeretnénk megőrizni anonimitásunkat, ezért arra kérünk minden támogatót, írjon a Facebooknak, vázolja a helyzetet, és kérje az adminisztrátorok jogainak visszaállítását" - írják az oldal szerkesztői.

Egy olvasónk azt írta cikkünk megjelenése után, hogy a Facebook különbséget tesz közösségi és vállalati jellegű oldal között. A közösséginél (mint amilyen ez a csoport is) tízezer tag felett automatikusan megszűnik az alapítók adminjoga, míg vállalatinál nincs ilyen korlátozás.