Orbán: A távolmaradók is a kormányt támogatták

2010.10.03. 21:06

Fontosabb részletek
  • Pesterzsébeten, Soroksáron, Angyalföldön és Kispesten is vesztett a fideszes jelölt.
  • Botka László győzött Szegeden
  • A 10 éve polgármester Meggyes Tamás elvesztette az esztergomi választást.
  • Tiszavasváriban nyert a Jobbik.
  • A fővárosi közgyűlésben meglehet a fideszes többség.
  • Öt százalékkal marad el a részvétel a 2006-oshoz képest.
  • Legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében szavaztak, a legkevesebben Budapesten.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Átmeneti trend az emberek jobboldal felé sodródása, a sok távolmaradó pedig a választók kiábrándultságát, útkeresését mutatja, mondta Balogh András, az MSZP elnökhelyettese, a párt korábbi államfőjelöltje. Balogh megerősítette, hogy a vasárnap délután óta ülésező elnökség a párt ideológiai megújulásának és gyakorlati átalakításának részleteiről tárgyalt. Balogh elmondta, hogy az MSZP-nek meg kell szólítania a kiábrándult választókat, de ezt csak akkor tudja sikeresen megtenni, ha a párt radikálisan megreformálja magát. Az MSZP-nek igazi baloldali, népi, demokratikus politikát kell folytatni. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP legutóbbi kongresszusa már döntött arról, hogy szükség van a változásra. „Sokkal markánsabb, világosabb baloldali politikát akarunk, ennek része, hogy elhatárolódunk azoktól a jelenségektől, amelyek elfogadhatatlanok voltak az elmúlt években.” Balogh leszögezte, akkor van esélyük, ha az emberek elhiszik nekik, hogy elkötelezetten, őszintén és tisztességesen képviselik őket, ha nem, akkor az MSZP el fog tűnni. (MTI)

  • Lassan dolgozzák fel a szavazatokat Miskolcon, ahol az MSZP és a Fidesz szoros küzdelemben van. A legutóbbi adatok szerint a mérleg a Fidesz jelöltje felé lendül, és Dr. Kriza Ákos stabilan tartja négy-öt százalékos előnyét Káli Sándor előtt. 70,62 százalékos a feldolgozottság. Az önkormányzatban eddig a Fidesz 14, az MSZP 10, a Jobbik 4 helyet szerzett.

  • Szabados Ákos végig tartotta öt százalékpont körüli előnyét a kormánypárti jelölt Földesi Gyula előtt. Eddig a szavazatok 77,78 százalékát dolgozták föl.

  • A Veszprém megyei közgyűlésben 81,28 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 12, az MSZP 4, a Jobbik 2 mandátumot szerzett. A megyei közgyűlésben eddig is fideszes többség volt, 2006-2010 között a 40 mandátumból 23 volt a Fideszé.

  • A Fidesz jelöltje a szavazatok 11 százalékánál 69%-on áll a 18%-os Vincze Géza (MSZP) és a 13%-os Sipos Péter (LMP) előtt.

  • A szocialista Tóth Mihály 1994 óta volt Csepel polgármestere, de idén már nem indult, és ezzel úgy tűnik átadta a vezető helyet fő riválisának, Németh Szilárdnak. A Fidesz jelöltje 51,25 százalékkal vezet, de a feldolgozás állása még csak 47,14 százalékos.

  • Esztergomban már 66,67 százalékos a feldolgozottság, és mivel sem a sorrend, sem az arányok nem változtak a harmincszázalékos feldolgozottsághoz képest, szinte biztos a végeredmény: a független Tétényi Éva megverte a fideszes Meggyes Tamást. Tétényi – akit az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF is támogatott – 64,62 százalékon áll most, Gyimesi csak 35,38-on. Gyimesi, a város eddigi polgármestere több támadást kapott az elmúlt időszakban botrányai és állítólagos diktatórikus módszerei miatt.


     

  • A szavazatok tíz százalékának feldolgozásánál Láng Zsolt 65%-on áll a második Molnár Zsolt előtt (MSZP, 23%), az LMP-s Kovács Márton kevéssel 12% alatt van.

  • A Somogy megyei Rinyabesenyő volt az idei önkormányzati  választás egyik rekordere: a 176 fős faluban kilenc jelölt indult a polgármesteri székért, mint a kilenc független. A szavazatok feldolgozását befejezték, Orsós Imre nyert 36,94 százalékkal, a második Farkas Sándor 24,32 százalékával nem tudta megszorongatni.

     

  • 18 százalékos feldolgozottság mellett magabiztos fölényben van a Fidesz–KDNP jelöltje a XIV. kerületben. Papcsák Ferenc „elszámoltatási kormánybiztos” a szavazatok 50,81 százalékát kapta, a szocialista Pelyva György 27,20 százalékkal a második. A ZÉK Egyesület jelöltjeként induló Janicsák István László, illetve az LMP jelöltje Várnai László tíz százalék körüli eredményeikkel a futottak még kategóriában vannak.

  • A tavaszi esőzésben elázott Edelény továbbra is bízik polgármesterében. Molnár Oszkár a szavazatok 57,65 százalékát szerezte meg, ami 75 százalékos feldolgozottságnál borítékolható győzelem.

  • A szavazatok 64,15 százalékát dolgozták fel a kilencedik kerületben, és nagyon úgy tűnik, hogy a már húsz éve polgármester Gegesy Ferencnek nem sikerült megnyerni a választást. Jelenteg a szavazatok 39,22 százalékát tudhatja magáénak. Bácskai  János vezet 46,22 százalékkal.

  • Egyetlen szavazaton múlt, hogy nem Lóránt-Miklósa Erika lett a Fejér megyei Bakonykúti polgármestere. A 117 lelkes községben két független polgármesterjelölt indult a vasárnapi választáson, Marics József nyugalmazott katonatiszt 53, Lóránt-Miklósa Erika operaénekes 52 szavazatot kapott.

  • 93,89 százalékos feldolgozottság mellett Botka László vezet Szegeden. Az MSZP jelöltje a szavazatok 52 százalékát kapta, a fideszes B. Nagy László 45,62 százalékot.

  • Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a vasárnapi részvétel nagyobb volt, mint az 1990-es és az 1994-es, és körülbelül az 1998-as önkormányzati választás részvételi adatához volt hasonló, ezek alapján úgy gondolja, hogy a 2002-es és 2006-os választás volt atipikus. Szerinte ez abból adódik, hogy 2002-ben és 2006-ban az országgyűlési választás eredménye nagyon szoros volt, kevesebb mint egy százalék volt a különbség a két nagy párt között, és ez a szoros eredmény vetült ki az önkormányzati választásra. Most viszont az áprilisi parlamenti választási eredmények eléggé egyértelműek voltak, és talán ennek is hatása volt abban, hogy most az önkormányzati választásoknál nem annyira a 2002-es és 2006-os, inkább az 1998-asra hasonlító részvételi adatok voltak. (MTI)

  • Bár úgy tűnt egy ideig, hogy a 2002 és 2006 között polgármester Walter Dezső megszorongathatja a fideszes Fodor Tamást, 83,67 százalékos feldolgozottságnál Fodor 52,67 százalékkal vezet, Walter 39,05 százalékon áll. A sorrend így már aligha változik.

  • A szavazatok 21,43 százalékát dolgozták fel eddig az ötödik kerületben. Rogán Antal magasan vezet, a szavazatok 74,26 százalékát kapta. A második helyen álló szocialista Pásztor Tiborra 18,28 százalék szavazott. Az LMP-s Szilágyi Péternek 7,46 százaléka van.

  • Ivády Gábor, az LMP országgyűlési képviselője nyert a Heves megyei Ivádon; a másik jelölt, Valyon László a Fidesz–KDNP színeiben indult a négyszáz lakosú településen. Ivády Gábor, aki 2002 óta polgármester, úgy véli, inkább a személye, és nem aártkötődése döntötte el a versenyt. Sokan inkább azért aggódtak, hogy parlamenti elfoglaltsága miatt kevésbé tudja ellátni a település vezetését mondta. A polgármester a szavazatok 54,76 százalékát szerezte meg, Valyon László 45,24 százalékon maradt. (MTI)

  • Egerben 87,23 százalékos feldolgozottság mellett a Fidesz–KDNP jelöltje magabiztosan vezet. Habis László a szavazatok 54,02 százalékát kapta, míg az MSZP-s Nagy István csak 20,27 százalékot. A harmadik helyen Mirkóczki Ádám a Jobbik jelöltje áll 12,57 százalékkal.

  • A szavazatok 42,86 százalékát dolgozták már fel, és a fideszes Vatmány Zsolt vezet 49,52 százalékkal. Kispál Tibor az MSZP jelöltje 29,63 százalékon áll. Harmadik az LMP-s Moldován László 11,79 százalékkal.

  • Szabolcs Attila a szavazatok 17%-os feldolgozottságánal 57%-on áll az MSZP-s Dankóné Hegedűs Jolán előtt (25%). A két másik jelölt (Dr. Szirtes Edit, független, Janzsó János, Ipartestület) nincs versenyben, 10% alatt állnak.

  • Szombathelyen még csak 54,29 százalékos a feldolgozottság, egyelőre a fideszes Puskás Tivadar vezet 51,82 százalékkal. 38,89 százalékkal követi az MSZP-s Ipkovich György, aki 2002 óta vezette a várost. A jobbikos Balassa Péter 6,57 százalékot, Gyimesi József, az Együtt Szombathelyért Egyesült jelöltje 2,72 százalékot szerzett eddig.

     

  • Riz Levente utcahosszal vezet harmincszázalékos feldolgozottságnál a XVII. kerületben. A Fidesz–KDNP színeiben induló politikus eddig öt és fél ezer szavazatot kapott, ez a leadott szavazatok több mint hetven százaléka.

  • Budaörsön 35 százalékos feldolgozottságnél a várost a rendszerváltás óta irányító volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás meggyőzően, 62,52 százalékkal vezet. A fideszes Ritter Imre a szavazatok 37,48 százalékát kapta.

  • Nőtt a feldolgozottság, változott az eredmény. Most a fideszes jelölt vezet, Wintermantel Zsoltnak 46,44 százaléka van, a szocialista Trippon Norbertnek 44,92 százaléka. A különbség 102 szavazat, a feldolgozottság 23,26 százalék.

  • A fideszes Dr. Zombor Gábor a szavazatok 79,32 százalékát szerezte meg 97,92 százalékos feldolgozottságnál. Egyetlen ellenfele, a szocialista színekben induló Király József 20,68 százalékos eredményt ért el.

  • A FIDESZ jelöltje csaknem 16%-os feldolgozottságnál 58%-on áll az MSZP-s Bihary Gábor (27 százalék ) előtt, a Jobbik és az LMP jelöltje 10% alatt van.

  • Még mindig negyven százalék közelében küzd egymással a Fidesz és az MSZP jelöltje, alig néhány százalékpontos különbséggel. Dr. Kriza Ákos 41,75 százalékkal vezet az MSZP-s Káli Sándor előtt, és a Jobbiktól Szegedi Mátron is több mint ötezer szavazatot kapott eddig, ami 17,34 százalékra volt elég. A feldolgozottság még csak 55 százalékos, a végeredmény kérdéses.

    miskolc17
    Káli Sándor
  • Nagykanizsán véglegesnek tekinthető az eredmény, a szavazatok feldolgozását befejezték. A fideszes Cseresnyés Péter 41,06 százalékot szerzett, ő lesz a polgármester. Második a Kanizsáért Közéleti Egyesület jelöltje, Marton István 19,91 százalékkal, őt követi az MSZP és MSZDP közös jelöltje, Károlyi Attila József MSZP 18,4 százalékkal, majd a jobbikos Gábris Jácint 10,38 százalékkal és Németh Györgyi Éva, a Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület jelöltje 10,24 százalékkal. A városban az MSZP és az MSZDP eredetileg az MDF-fel is választási szövetséget kötött augusztusban, de az MDF országos elnöksége emiatt felfüggesztette a nagykanizsai szervezet működését. A közös listán szereplő két MDF-tag ezután bejelentette: magánemberként is jelöltek maradnak, és függetlenként indulnak a baloldali pártok támogatásával.

  • Újabb négy évig vezetheti a Pest megyei Veresegyház városát Pásztor Béla, az ország legrégebben hivatalban lévő polgármestere. Pásztor negyvenöt éve, 1965 óta irányítja Veresegyházát. A szavazatok 93,75 százalékának összeszámlálása alapján Pásztor 65,14 százalékkal nyert a fideszes Horváth Ernő  és az LMP-s Tatár Sándor előtt.

    Veresegyház-9 Pásztor Béla
    Pásztor Béla