Orbán: A távolmaradók is a kormányt támogatták

2010.10.03. 20:03

Fontosabb részletek
  • Pesterzsébeten, Soroksáron, Angyalföldön és Kispesten is vesztett a fideszes jelölt.
  • Botka László győzött Szegeden
  • A 10 éve polgármester Meggyes Tamás elvesztette az esztergomi választást.
  • Tiszavasváriban nyert a Jobbik.
  • A fővárosi közgyűlésben meglehet a fideszes többség.
  • Öt százalékkal marad el a részvétel a 2006-oshoz képest.
  • Legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében szavaztak, a legkevesebben Budapesten.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szavazatszámlálók már feldolgozták a szavazatok 48,48 százalékát. Ebben a pillanatban Dr. Kovács Ferenc vezet 50,89 százalékkal, az MSZP-s Nagy László 31,63 százalékkal második. A Jobbik jelöltje, Gyüre Csaba 17,48 százalékot kapott.

  • Békéscsabán Vantara Gyula lesz a polgármester, a Fidesz–KDNP jelöltje 47,06 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 63,5 százalékát kapta eddig. Az MSZP színeiben induló Miklós Attila 23,5 százalékon áll, a jobbik jelöltje, Kis László 13 százalékot kapott eddig.

  • Több mint tizenegyezer szavazattal toronymagasan vezet a Fidesz jelöltje Európa kulturális fővárosában. A szavazatok 68,21 százalékos feldolgozottságánál Páva Zsolt a szavazatok 68,21 százalékát szerezte meg, az MSZP-s Meixner András 19,03 százalékkal lohol a nyomában, a Jobbik és az LMP jelöltje körülbelül 6-6 százalékot kapott. A feldolgozás jelenlegi állásánál a közgyűlés összetétele még ismeretlen.

  • Schiffer András, az LMP alapítója és parlamenti frakcióvezetője szerint az önkormányzati választásokon természetes, hogy csökken a részvételi kedv az országgyűlési választások után. Schiffer szerint azonban a választási rendszer egyik hibája, hogy ugyanabban az évben tartják az országgyűlési és az önkormányzati választásokat is, pedig a helyi képviselők választása sok országban tipikusan félidős választás, a parlamenti ciklus közepén tartják. „Ennek ellenére nem lehet nem észrevenni, hogy a Fidesz addig keverte-kavarta a kártyákat, amíg a választási rendszer megnehezítette a kis pártok dolgát. Ez pedig nem túl lelkesítő az LMP-nek.” Schiffer szerint a régi választási szabályok alapján az LMP Budapesten hasonlóan teljesít, de vidéken több, helyi szinten erős civilmozgalomnak lett volna esélye.

  • Este 7 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A szavazatszámláló bizottságok most számolják a leadott szavazatokat. Először ellenőrzik az urna sértetlenségét, majd felbontják, és meggyőződnek arról, hogy megvan-e az ellenőrző lap. A bizottság ezután az urnában levő szavazólapok számát szavazástípusonként összehasonlítja a szavazókörben szavazók számával. Külön csoportba helyezik az érvénytelen szavazatokat. tartalmazó szavazólapokat.

    Az érvényes szavazólapokat jelöltenként-listánként külön-külön megszámolják, kötegelik és a kötegre ráírják az érvényes szavazatok számát. A jegyzőkönyvvezető a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről adatlapot állít ki, amelyet telefonon, faxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben. A bizottság a szavazatokat legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz. A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki. (MTI)

    D  FO20101003016
  • Amatörizmussal szembesültünk, amikor belépett Tétényi Éva, független jelölt választási központjába. A főtér melletti irodában egyetlen laptoppal felszerelkezve várják az eredményeket. A jelöltet ugyan támogatja az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF, de a választás estéjén egyetlen párt hivatalos képviselője sem jelent meg a polgármesterjelöltnél. Az irodában kiderült, hgoy a szóróanyagokat is maga a jelölt és családjának tagjai, valamint néhány szimpatizáns készítették. Esztergomban egyébként az országos és a megyei átlagnál nagyobb volt a választási kedv, fél hatkor több mint 46 százalék szavazott le.

  • „Nem tud annyira rossz lenni a választási eredmény, hogy ne sokszorozzuk meg jelenlétünket az önkormányzatokban” – mondta Dúró Dóra, és mosolyogva hozzátette, hogy jelenleg hat képviselőjük van országszerte. Ezúttal azonban polgármesteri székekre is számítanak, nemcsak Ózdon és Tiszavasváriában, hanem több kisebb településen is bíznak a sikerben, amit ráadásul, ha bekövetkezik, előbb jelentenek majd be, mint a hivatalos csatornák. A fővárosi közgyűlésben is sikerre, azaz arra számítanak, hogy bejutnak a testületbe.

  • Egy rezignált Meggyes Tamás jelent meg Esztergom sportcsarnokában, ahol a Fidesz polgármestere és csapata várja az eredményeket. Meggyes elmondta, hogy azért bizonytalan, mert maga sem tudja, hogy mikor érik be az a sok lejáratás, ami évek óta zajlik ellene. A Fidesz polgármestere azt is furcsának tartja, és a mai napig nem érti, hogy miért indult ellene Tétényi Éva, akivel hosszú ideig jó munkakapcsolata volt, mint mondta, már-már ő jött zavarba, amikor hallotta saját magáról beszélni mostani ellenfelét.

  • Harminc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen csak egy polgármesterjelölt volt az önkormányzati választásokon vasárnap, így ők már megválasztott önkormányzati vezetőknek tekinthetők, hiszen az érintett helyeken az előzetes eredmények szerint érvényes volt a szavazás. Közöttük volt Lakatosné Sira Magdolna, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, aki Túristvándiban indult egyedüli jelöltként a polgármesteri tisztségért.

    Egy szabolcsi kisvárosban, Nyírlugoson is egy jelölt volt, Hovánszki György, aki szintén a Fidesz-KDNP színeiben indult.     A további 28 helyen 15 független, 11 Fidesz-KDNP-s, valamint egy-egy MSZP-s, illetve a Szabad Emberek Magyarországért jelöltje indult egyedüliként a polgármesteri tisztségért. (MTI)

  • Karácsony Gergely parlamenti képviselő, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint az alacsony gyenge részvétel arra utal, hogy a szavazók úgy érzik nincs igazi tétje az önkormányzati választásoknak, a Fidesz törvénymódosításai után nincs igazi választási lehetőség. „Főként igaz ez azokra a nagyvárosokra, ahol leginkább nem egyéni jelöltekre, hanem pártok színeiben indulókra lehet szavazni” – mondta Karácsony. Szerinte mindezt jól jelzi, hogy az önkormányzati választások eddigi történetében éppen a kisebb településeken volt kisebb a részvétel, most viszont a nagyobb városokban mentek el a legkevesebben szavazni, Budapesten pedig talán még sohasem volt olyan kicsi  a választási hajlandóság, mint most. „Ez nem csak azért rossz az LMP-nek, mert sérül a demokrácia, hanem azért is, mert új pártként mi nehezebben tudjuk mozgósítani a szavazóbázisunkat.” Karácsony ennek ellenére azt reméli, hogy legalább ugyanolyan jó eredményeket érnek el, mint a tavaszi választásokon, Budapesten megszerzik a szavazatok 13 százalékát, a megyei jogú városokban pedig 8-10 százalék körüli eredményt érnek el. „Ha sikerül, akkor az LMP képes lesz szétszúzni az utóbbi húsz év korrupt rendszereit.”  Karácsony hangsúlyozta, hogy a Lehet Más a Politika ellenzéki párt, így nem lépnek koalícióra senkivel.

  • Mráz Ágoston Sámuel megértően reagált az MSZP első nyilatkozatára. A Nézőpont Intézet elemzője szerint egy rossz eredmény közeledik, a párt nagyon rossz állapotban van, nem fogja megerősíteni a jelenlegi vezetést. „Felerősödnek a viták, ez a helykeresés, elbizonytalanodás látszik a kommunikáción. Az az országos trend, hogy a szocialisták nem tudtak megerősödni a nyáron.” (Hír tv)

  • Török Zsolt, az MSZP szóvivője a párt első sajtótájékoztatóján megköszönte, hogy a magyarok éltek választói jogukkal. Az alacsony részvételi arányt ugyanakkor úgy értékelte, hogy a kormányról mondtak véleményt azok, akik nem mentek el szavazni. "Köszönjók mindazoknak, akik ránk szavaztak, ígérhetjük, hogy továbbra is emberek képviseletét tartjuk a legfontosabbaknak"- mondta Török Zsolt. (m1)

  • Információink szerint Tarlós István nyolcvanszázalékos feldolgozottságnál fog beszédet tartani a Fidesz–KDNP Arany János utcai sajtóközpontjában. A négyemeletes ház olyan, mint egy szépen megpakolt szendvics: a földszinten a VIP-szobában Orbán Viktor és vendégei, az elsőn a sajtó munkatársai, a másodikon Tarlós István és vendégei, harmadikon Rogán Antal és vendégei várják az eredményeket.

    Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője első beszédében megköszönte a válsztásban részt vevők munkáját. Mint mondta, óriási a jelentősége annak, hogy a „magyar emberek” miként döntöttek ma. Szijjártó szerint ugyanis a mai választás a kormány munkájának értékeléséről is szól.

  • „A XIII. kerület a hazám, ott leszek, a várakozásaim szerint nagyon jó eredmények lesznek” – mondta Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke. Az emberek megrendültek, kiváró helyzetben vannak, a fülkeforradalomnak nevezett Fidesz-hazugság nem létezik, hangsúlyozta. Szanyi szerint sikerült átvinni az üzeneteket, világossá tették, hogy melyek a párt fő irányvonalai. „A fővárosban a vártnál jobban fogunk szerepelni, itt a legnagyobb az ébredés az emberek szívében és fejében.” (Hír tv)

     

     

  • A mostani részvételi arányt nem szerencsés a négy vagy a nyolc évvel ezelőttihez hasonlítani, inkább az 1998-as választás a viszonyítási pont, mondta a Hír Tv-ben Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője. Emlékeztetett arra, hogy Észak-Magyarországon akkor is viszonylag magas volt a részvételi arány.

  • Az OVB úgy döntött, nem volt jogsértő, hogy Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje huszonhét másodpercet kapott a Magyar Televízió szombat esti Híradójában. Az OVB szerint egy kiragadott, konkrét műsorszámban nem lehet megkövetelni az esélyegyenlőséget. Az LMP szerint a négy főpolgármester-jelölt kampányzárójáról készült összefoglalóban jelöltjük aránytalanul kevés szereplési lehetőséghez jutott. Ezzel pedig a televízió megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét. (MTI)

    02-lmpkozpont-IMG 3205
    Fotó: Szécsi István
  • A Budapest belvárosában, az Arany János utcai művelődési központban rendezte be önkormányzati választási eredményváró központját  a Fidesz–KDNP. A helyszínre várják  Orbán Viktor miniszterelnököt, Tarlós Istvánt, a kormánypártok főpolgármester-jelöltjét és Rogán Antalt, az V. kerületi polgármesterjelöltet. Negyed nyolc előtt értékeli a választási részvételi adatokat Szijjártó Péter. A művelődési központ környékén lezárták az Arany János utcát az Akadémia és a Nádor utca között, kivetítő, büfé és sörpadok várják a szimpatizánsokat eredményváró utcabálra este hét órától. Lezárták a forgalom elől a Tüköry utcát is, ahol a sajtóbejáratot állították fel. (Index/MTI)

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Becskeháza minden választásra jogosult lakója elment szavazni délután fél hatig. A borsodi faluban negyvenkét választásra jogosult lakik, valamennyien éltek választójogukkal, tehát a részvételi arány százszázalékos volt. Több más, apró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen is 75-78 százalékos volt a részvétel este fél hatig, a valamivel kevesebb mint kétszáz választópolgár által lakott Bereten meghaladta a 88 százalékot. (MTI)

  • Szavazatszámláló bizottsági tagok mosdóhasználatát kifogásolta egy civil szervezet Szigetváron. Az egyesület képviselője telefonon tett bejelentést, nehezményezte, hogy Zsibót városrész egyik szavazatszámláló bizottságának tagjai az egyik helyi jelölt közeli kocsmájának mosdóját használják, ami a szervezet szerint sérti a választások tisztaságát, mondta el Lászlóné Kovács Ilona, a területi választási iroda vezetője. A bejelentő utalt rá, hogy mindez elkerülhető lett volna, ha felhívásuknak megfelelően a szavazókört nem egy felújítás alatt álló épületben alakítják ki, amelynek illemhelyisége egyelőre nem használható. Lászlóné Kovács Ilona közölte, hogy a szervezet írásban még nem nyújtotta be kifogását. (MTI)

  • A szavazatszámláló bizottság végül felnyitotta a beszélő urnát, a helyszínre érkező rendőrök pedig kivették az őszödi beszédet adó telefont. Ezután az urnát lezárták, és egy másikkal folytatódott az önkormányzati választás. Este hét után a bizottság összeszámolja mindkét urnában a szavazatokat. A történtek miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a választás rendjének megzavarása gyanújával - mondta a kerületi jegyző. (MTI)

  • Semmi sem veszélyezteti a 19 órai urnazárást, jelentette be Jackli Tamás, az Országos Választási Iroda szóvivője az Országos Választási Bizottság vasárnapi ülésén. A választási iroda eddig nem kapott olyan jelzést, hogy bárhol megkérdőjelezhető lenne a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a települési kisebbségi képviselők választása. Csak a „szokásos” rendkívüli eseményekről érkeztek jelentések a szavazatszámláló bizottságoktól, rosszullétekről, érvénytelen igazolványokról. A főváros VI. kerületében egy mobiltelefont dobott valaki az urnába, de a szavazatszámláló bizottság intézkedett. (MTI)

  • A választásra jogosultak 58,29 százaléka, 128 326 ember szavazott a kisebbségi önkormányzati választásokon délután fél hatig. A részvételi arány 17.30 órakor Vas megyében volt a legnagyobb, 65,1 százalék, ez 3013 szavazó. A legkisebb részvételi arány Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, 50,24 százalék, itt 3484-en szavaztak. A fővárosban a szavazók 46,97 százaléka, 8601 választópolgár adta le szavazatát 17.30-ig. A négy évvel ezelőtti kisebbségi önkormányzati választáson a választásra jogosultak 57,53 százaléka szavazott 17.30 óráig. (MTI)

  • K EPA20101003045
    Az egyik futam résztvevői rajtolnak a moszkvai mezőgazdasági kiállításon megrendezett malacfutó-versenyen 2010. október 3-án. (Fotó: Szergej Csirikov)

     

  • A választásra jogosultak 41,77 százaléka, 3 419 160 ember járult az urnákhoz a vasárnapi önkormányzati választásokon 17.30-ig. A részvételi arány 17.30 órakor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb, 50,56 százalék, ez 227 107 szavazó. A legkisebb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 38,06 százalék, itt 166 844-en szavaztak. A fővárosban a szavazók 37,91 százaléka, 532 226 választó szavazott fél hatig. Az 1998-ban 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,78 százalék szavazott 17.30-ig. A négy évvel ezelőtti önkormányzati választáson a választásra jogosultak 46,53 százaléka szavazott 17.30 óráig. A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az OVI honlapján. (MTI)

  • Magnót Kihangosított mobiltelefont dobtak Terézváros 23. választókörzetében az egyik urnába. A magnó telefonból folyamatosan Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde szól. Mivel a törvény tiltja, hogy az urnát este 7-ig kinyissák, egy vastag anyaggal takarták le a dobozt, hogy tompítsák a felvétel hangját. Az eset miatt feljelentést tettek. (atv.hu)

    D SOS20101003017
    Operatőr filmezi a budapesti 6-os választókerület 23-as szavazókörében egy szavazóurnát, amelybe előzőleg valaki egy kihangosított mobiltelefont helyezett, amelyből Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde hallatszott. (Fotó: Soós Lajos)
  • Leszakadt, és a szavazatszámláló bizottságra hullt a mennyezet vakolata az önkormányzati választás alatt a baranyai Somogyhatvan egyik kisebbségi szavazókörében. „Az eset a helyi polgármesteri hivatalban berendezett szavazókörben történt, senki sem sérült meg” – közölte Lászlóné Kovács Ilona, a területi választási iroda vezetője. A szavazás folytatására a hivatal egy másik helyiségét jelölték ki. (MTI)

  • Egy szombat esti kampányzáró rendezvény után háza előtt két csuklyás ember sértegette, majd arcon ütötte az egyik helyi képviselőjelöltjet a Csongrád megyei Sándorfalván. A jelölt feljelentést tett, és orvosi látleletet vetetett. Az esetet a helyi és a megyei választási bizottságnak is bejelentették. A Szegedtől tizenkét kilométerre fekvő, nyolcezer lakosú Sándorfalva várossá nyilvánításáig Csongrád megye legnépesebb községe volt, sőt lélekszáma alapján a megye nyolc városa közül is ármat megelőzött.

  • Rosszul lett, és mentő vitte el Miskolc 25-ös szavazóköréből a szavazatszámláló bizottság elnökét. Az eset után az elnöki teendőket a bizottság egyik tagja látja el. Miskolc a Miskóc nemzetségről kapta nevét, elsőként Anonymus említi ezen a néven a Gesta Hungarorumban 1173 körül („que nunc uocatur miscoucy”). Népessége a 2010-as adatok szerint 169226 fő. (MTI, Wikipédia)

  • A tavaszi „Szavazz fasszal” mozgalom nyomán a parlamenti választások előtt megnéztük, milyen ábrát lehet a szavazólap köreibe rajzolni, hogy az érvényes vagy épp érvénytelen legyen. Most egy békésebb kísérletről szóló képet találtunk, bár a virágokká alakított körök valamelyikébe egy élelmes bizottsági tag utólag tehet ikszet, és akkor máris érvényes a szavazat.

    virag

     

  • Eszméletét vesztette szavazás közben egy választópolgár a Borsod megyei Szendrőládon. A választási bizottság tagjai a választópolgárt kivitték a levegőre, ahol elsősegélyben részesítették, és hívták a mentőt. A szavazást nem kellett felfüggeszteni. Szendrőlád első írásos emlékei a 13. századból erednek, eredeti neve Lád volt, amelyet vagy Szent László nevéről, vagy a Laad nemzetségről nyert. Népessége a 2008-as adatok szerint 1923 fő. (MTI)