Fontosabb részletek
  • Pesterzsébeten, Soroksáron, Angyalföldön és Kispesten is vesztett a fideszes jelölt.
  • Botka László győzött Szegeden
  • A 10 éve polgármester Meggyes Tamás elvesztette az esztergomi választást.
  • Tiszavasváriban nyert a Jobbik.
  • A fővárosi közgyűlésben meglehet a fideszes többség.
  • Öt százalékkal marad el a részvétel a 2006-oshoz képest.
  • Legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében szavaztak, a legkevesebben Budapesten.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tittmann János, az MSZP jelöltje a szavazatok 66,88 százalékát szerezte meg Dorogon, így ő lesz a város polgármestere. A fideszes Merényi Tamás 28,33 százalékot, az MSZDP-s Csuha József 4,79 százalékot szerzett. A szavazatok feldolgozottsága százszázalékos.

  • A Jobbik több száz képviselője lehet jelen a választások után az önkormányzatokban, mondta Vona Gábor, a párt elnöke. Hangsúlyozta, hogy pártja 2009-ben az EP-választásokon berobbant a magyar politikába, tavasszal 47 képviselőt küldtek az Országgyűlésbe, és a mostani eredménnyel véglegesen megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen erővé vált. Köszönetet mondott választóknak, és azt mondta, az eredményeket úgy sikerült elérni, hogy mind az MSZP, mind a Fidesz részéről törekedtek ellehetetlenítésükre.

    A párt polgármesterjelöltje nyert Tiszavasváriban, és úgy tűnik, a város képviselő-testületében is jobbikos többség lehet. Vona szerint így lehetőséget nyertek arra, hogy megmutassák milyen, ha egy várost a Jobbik irányít. „Mmintavárossá fogjuk tenni Tiszavasvárit.” A párt képviselőinek Vona három fő feladatot emelt ki: az elszámoltatást és a korrupció elleni küzdelmet, a munkahelyteremtést és a magyar emberek egzisztenciális biztonságának védelmét, végül a közbiztonság védelmét.

  • 85 százaléknál behozhatatlan előnnyel, csaknem 67%-kal áll a második, MSZP-s Molnár Zsolt (22%), és az LMP-s Kovács Márton (11%) előtt. Jobbikos jelölt nem volt.

  • A végső adatok szerint a Fidesz huszonegy helyből tizenhármat szerzett meg az önkormányzatban, a polgármesterjelölt Kovács Ferenc csak a szavazatok ötven százalékát kapta meg. Az MSZP-s Nagy László a szavazatok 34,24 százalékát vitte, de a párt a közgyűlésben csak négy helyet kap. A jobbikos Dr. Gyüre Csaba 15,76 százalékon áll, pártja két helyet szerzett a testületben.

  • Veszprém megye nagyobb városaiban, Tapolcán, Veszprémben, Pápán a fideszes jelölt nyert magabiztosan, de Ajkán szocialista polgármester fogja vezetni a várost. A szavazatok teljes feldolgozottságánál az MSZP-s Schwartz Béla 49,02 százalékkal veri a Fidesz–KDNP jelöltjét, Ékes József Lászlót, aki 45,7 százalékot hozott össze. Harmadik a jobbikos Kovács Attila 5,28 százalékkal.

     

  • A fideszes politikus a szavazatok 79%-ánál behozhatatlanul, csaknem 61 százalékos eredménnyel vezet az MSZP-s Dávid Klára (20%), az LMP-s Váradiné Naszályi Márta (12%) és a jobbikos Miseje Balázs (7%) előtt.

  • Mesterházy Attila gratulált az MSZP-s jelölteknek és a velük együttműködő civileknek a jó szerepléséért. Azt mondta, az MSZP a vártnál jobb eredményt ért el. „Ez a választás bebizonyította, hogy az MSZP az ország második legerősebb pártja, az ellenzék legerősebb pártja.” Többek között Szeged, Ajka, Makó, Polgár, Ercsi és Celldömölk MSZP-s polgármestereit választották újra, „nekik lehetőségük lesz bemutatni azt, hogy van alternatíva, hogy lehet a választók bizalmával felelősen élni”.

    Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint Budapesten a párt sok polgármesterjelöltje sikeresen szerepelt, de a pontos eredményekről majd később tartanak sajtótájékoztatót. Horváth gratulált Tarlós Istvánnak, aki Budapest főpolgármestere lesz. „Azt ígérem a budapesti polgároknak, hogy minden olyan kérdésben együtt fogunk működni a Fidesszel, amit a programunkban fontosnak tartottunk.” (m1)

  • „Bíztunk a választók józanságában, mérlegelő képességében, és reméltük, hogy sikerül meglepetést okoznunk. Nekem ez már sikerült nyilatkozta Seres Mária, a Civil Mozgalom vezetője, Mátraverebély polgármestere. – Jelöltjeink saját pénzükön, idejüket, energiájukat nem kímélve dolgozták végig a kampányt. Az országos média nem segített bennünket, annak ellenére, hogy a jelöltállítás alapján az ötödik legjelentősebb szervezet vagyunk, előttünk már csak a parlamenti pártok voltak. A leglelkesebb és legtisztességesebb választáson induló csapat a Civil Mozgalom közössége volt, és büszke vagyok arra is, annak ellenére, hogy a Fidesz várható nagyarányú győzelme miatt sokan értelmetlennek gondolták az indulást, mi bebizonyítottuk, hogy van helyünk az önkormányzatokban is.”

  • Már az első adatokból látszott, hogy Páva Zsolt lesz a győztes. Teljes feldolgozottságnál, a fideszes jelölt 68,59 százalékot szerzett, pártja az önkormányzatban 19 helyet foglal el. Az MSZP tíz emberrel, a Jobbik és az LMP két-két emberrel vehet részt a testület munkájában.

    DPECS20101003014
    Páva Zsolt (Fidesz) fogadja a telefonos gratulációkat egy pécsi étteremben, miután ismét Pécs polgármesterévé választották (Fotó: Kálmándy Ferenc)

     

  • Mindössze 85 szavazattal vezet Geiger Ferenc jelenlegi polgármester Egresi Antal, a Fidesz jelöltje előtt a XXIII. kerületben. A Civil Egyesület színeiben indult Geiger 45,74 százalékon áll, Egresi Antal eddig 44,57 százalékot szerzett 80 százalékos feldolgozottság mellett. Geigert eddig sohasem szorongatták meg, eddig minden választáson huszonöt-harminc százalékkal verte ellenfelét.

  • A volt MDF-es Juhász Béla Róbert fölényesen megverte a fidesz jelöltjét Bábiné Szottfried Gabriellát Sződligeten. Juhász a szavazatok 41,48 százalékát kapta, míg ellenfele csak 29,26 százalékot.

  • Terheléses támadás érte vasárnap kora este a választási tájékoztató rendszert, mondta Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) miniszteri biztosa. Mint mondta, fél- és háromnegyed kilenc között észlelték, hogy terheléses támadás érte az informatikai rendszert, emiatt egy ideig lassabban frissült a választási tájékoztató oldal, a www.valasztas.hu. A rendszer azonban negyed 10-re helyreállt. A terheléses támadás nem érte - nem is érhette - el a szavazókörökből érkező adatokat, mivel azokat egy zárt rendszerben gyűjtik és összesítik, és egy úgynevezett lapgenerátor állítja elő ezekből az adatokból a honlapon látható adatokat. A támadás pedig ez ellen a nyilvános honlap ellen irányult. (MTI)

  • A fideszes politikus a szavazatok 72 százalékánál behozhatatlanul, 61% feletti eredménnyel vezet az MSZP-s Dankóné Hegedűs Jolán előtt (21%). A független Szirtes Edit, és az Ipartestület-jelölt Janzsó János egyearánt 8 százalékon áll.

  • Az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemekedéséért Szövetség két mandátumot szerzett, az MSZP is csak négyet, és a jobboldalé a maradék, ami nem kevés. A megyei közgyűlésben a FIDESZ–KDNP szerzett tizenöt mandátumot, a Jobbik ötöt. Az erőviszonyok tehát nem változtak, hiszen a közgyűlést már 2006-ban megszerezte a Fidesz.

  • Az OVB egyetlen kampánycsendsértést állapított meg, mondta Bordás Vilmos, a testület elnöke még a nem hivatalos tájékoztató eredmények ismertetése előtt. Bordás szerint megkönnyítette az OVB munkáját, hogy a kampánycsend most első alkalommal csak a szavazás napján, a szavazás befejezéséig volt érvényben. A testület a kuruc.infót marasztalta el kampánycsendsértésért, mert a oldal közzétett vasárnap egy videót Staudt Gáborról, a Jobbik főpolgármester-jelöltjéről. Érkezett egy másik beadvány is, a Népszava online-nal kapcsolatban, de ebben az esetben kiderült, hogy elektronikus hírlevélküldésről van szó, ami nem számít jogszabálysértőnek, mert csak azok kapták meg, akik előre kérték. (MTI)

  • A szavazatok 64,71 százalékát kapta eddig Dr. Tóth József, az MSZP polgármesterjelöltje a XIII. kerületben, amivel valószínűleg ő fogja nyerni a választást. A fideszes Spaller Endre 35,29 százalékon áll, így hiába a 48,98 százalékos a feldolgozottság, nem valószínű, hogy fordítani tudna a Fidesz jelöltje.

  • Kétharmados gyözelmet aratott a Fidesz 2000 óta hivatalban lévő polgármesterén Tétényi Éva. Az építész váratlanul nagy támogatottsága ellenére mindenki arra számít, hogy a testületbe a Fidesz jelöltjei kerülnek majd. „Nem félek a puccstól – mondta Tétényi. – Eddig is mindent nyíltan csináltam, az önkorányzati munkáti is élő egyenesben akarom folytatni. Ekkora támogatottság mellett magukat blamálják, ha megpróbálnak megbuktatni.”

  • A Vas megyei közgyűlésben a 15 mandátumból 11-et a Fidesz szerzett meg, az MSZP-nek kettő, a Szolidaritás A Vidékkel Mozgalomnak egy és a Jobbiknak is egy hely jutott. A szavazatok feldolgozottsága 89,4 százalékos. 2006-2010 között is megvolt a Fidesznek az abszolút többsége: a 40 helyből 25 volt az övék, az MSZP 11, a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület 2, a Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesület 2 helyet birtokolt.

  • A megyei közgyűlésben a FIDESZ–KDNP tizenhét mandátumot szerzett, tehát az MSZP-nek és a Jobbiknak nem sok szava lesz. Ők hét, illetve hat mandátumot szereztek. 66,67 százalékon áll a feldolgozottság.

  • A Somogy megyei közgyűlésben a feldolgozottság 87,79 százalékos állása szerint a Fidesz 10 helyet kap meg a 16-ból. A Somogyért Egyesület három, az MSZP két, a Jobbik egy mandátumot szerzett. Ezzel felborultak a korábbi kiegyenlített erőviszonyok: bár 2006 és 2010 között a Fidesz 20 helyet szerzett meg a 40-ből, az MSZP–SZDSZ és a Somogyért Egyesület is tíz-tíz helyet kapott.

     

  • A XIX. kerületben Gajda Péter (MSZP) vezet a Fidesz-jelölt Tarnai Richárd előtt 44, 83 százalékos feldolgozottságnál. Gajda eddig a szavazatok 50,43 százalékát kapta meg, Tarnai 42,34-en áll.

  • Békés megyében a közgyűlés több mint hatvan százalékát a Fidesz szerezte meg. A lehetséges 18 mandátumból 11 az övék. Az MSZP négy, a Jobbik három mandátumot szerzett 81,36 százalékos feldolgozottságnál.

  • A megyei közgyűlésben a FIDESZ–KDNP tizenegye mandátumot, az MSZP négy mandátumot, a Jobbik két mandátumot, a Baranyai Emberek és az LMP egy-egy mandátumot szerzett. A feldolgozás állása 75,12 százalék.

  • Zala megyében a 40 fős közgyűlés 15 fősre apad, és mivel a Fidesz–KDNP tíz mandátumot szerzett, éppen kétharmados a többsége. Az MSZP három mandátumot szerzett, a Jobbik kettőt, de még nem végleges az eredmény, a feldolgozottság csak 85,92 százalékos. 2006-ban a közgyűlésében 25 széket kapott a Fidesz, az MSZP 11-et, a Szövetség Zaláért Egyesület kettőt, és a Zala-menti PPE is kettőt.

     

  • Az MSZP-s polgármester a szavazatok 54 százalékánál 40%-kal második, a fideszes Hoffmann Tamás csaknem 50%-on áll, és vezet.

  • A Fidesz–KDNP idén először állított vonzó jelöltet, itt a rendszerváltás óta csak az SZDSZ és az MSZP tudott hatalomra kerülni. A XV. kerületben László Tamás a szavazatok 44,54 százalékát szerezte meg, a korábban MSZP-s, most a Rászorulókat Támogatók Egyesület színeiben induló Hajdu László kissé lemaradva, 31,40 százalékon követi. Az MSZP Tóth Imrét indította, 14,56 százalékkal harmadik. A feldolgozás állása 46,05 százalék.

  • Ughy Attila Fidesz–KDNP-jelölt magabiztosan vezet a szavazatok 53,75 százalékának feldolgozása után. Ughy a szavazatok 52 százalékát szerezte meg eddig, Ternyák András szocialista polgármesterjelölt 30,80 százalékkal áll a második helyen.

  • Győr-Moson-Sopron megyében a 41 fős megyei közgyűlés 21 fősre csökken. A feldolgozottság 84,84 százalék, ennek alapján a Fidesz 15, az MSZP 4, a Jobbik pedig 2 mandátumot szerzett. A 2006-os önkormányzati választásokon a közgyűlésben 26-ot szerzett meg a Fidesz, 12-t az MSZP, kettőt az MDF és egyet a Nemzeti Fórum.

     

  • Ismét Kósa Lajos lesz Debrecen polgármestere, a Fidesz jelöltje 67,2 százalékon áll, az MSZP-s Dr. Zsiros Zsolt a szavazatok 13,21 százalékot szerezte meg. Lecsúszott második helyéről Ágoston Tibor, a Jobbik jelöltje, 11,72 százalékot kapott. A kép valószínűleg már nem fog sokat változni, a feldolgozottság 97,14 százalék.

    D  OB20101003001
    Kósa Lajos a debreceni 11. választókerület 71. számú, a Széchenyi utcai óvodában kialakított szavazókörben adta le voksát feleségével Porkoláb Gyöngyivel (Fotó: Oláh Tibor)
  • Komárom-Esztergom megyében az eddigi negyven helyett tizenöt fős lesz a megyei közgyűlés. A 86,17 százalékos feldolgozottság állása szerint a Fidesz kilenc, az MSZP négy, a Jobbik két mandátumot szerez. Korábban is a Fideszé volt a megye, de nem volt ekkora az előnye az MSZP-hez képest: 2006 és 2010 között 21 mandátum volt a Fideszé és 15 az MSZP-é.